fbpx

Η ιστορία της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (1918 – 1957)

Η ιστορία της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (1918 – 1957)

Το 1918 το μπάσκετ άρχισε στην Ελλάδα κυρίως μέσω της ΧΑΝ, δίνοντας τα πρώτα ψήγματα του αθλήματος στη χώρα μας.

1918

Το μπάσκετ εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1918 μέσω της ΧΑΝ και του «Οίκου του Στρατιώτη». Στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών παίχτηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο άθλημα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ένας από τους παίκτες της ΧΑΝ ήταν ο Μάικ Στεργιάδης, μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίγκφιλντ. Η στιχομυθία αναφέρει πως οι παίκτες πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μια μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.

1920 – 1924

Το άθλημα διαδόθηκε στα σχολεία και στους συλλόγους μέσω της ΧΑΝ, ενώ διοργανώθηκαν και αγώνες. Την ίδια χρονική περίοδο έγινε στη Σμύρνη και το πρώτο τουρνουά με τη συμμετοχή πέντε ομάδων και νικητής ήταν ο Πανιώνιος. Τα συγκεκριμένα τουρνουά συνεχίστηκαν μέχρι το 1924, όπου άρχισαν να παίρνουν μέρος φοιτητές και μαθητές.

1924

Το 1924 η ΧΑΝ Αθηνών διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα που κέρδισε η ΑΕΚ. Κατά την ιστορία, αυτό θεωρείται και το πρώτο πρωτάθλημα που παίχτηκε, με την «Ένωση» να είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών.

1927

Το 1927 υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ συγκροτήθηκε η πρώτη τεχνική επιτροπή του μπάσκετ και άρχισε η επίσημη περίοδος για το άθλημα στην Ελλάδα.

1929

Το 1929 διοργανώθηκε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή των εξής ομάδων: Πανελλήνιος, Εθνικός Αθηνών, Νέοι Βύρωνος, ΧΑΝ, ΑΕΚ, Σχολή Ευελπίδων και Πανιώνιος. Πρωταθλητής υπήρξε ο Πανελλήνιος.

1930

Το 1930 η Νήαρ Ηστ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών και την ίδια χρονιά διοργανώθηκε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από τη πλευρά του κέντρου συμμετείχαν ο Πανιώνιος και η Νήαρ Ηστ. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν οι Άρης και ΧΑΝΘ. Η Νήαρ Ηστ επανέλαβε την επιτυχία τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΧΑΝΘ ήταν η πρωταγωνίστρια.

1932

Το 1932 από το πουθενά εμφανίστηκε η Πανεπιστημιακή ομάδα των Αθηνών, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος στην προπολεμική περίοδο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1933 και το 1934, αλλά την επόμενη χρονιά αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον διευθυντή του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου.

1935 – 1936

Ο Πανελλήνιος στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο Ηρακλής που έχει στις τάξεις του τους ψηλότερους παίκτες (Νανές, Μαντόπουλος). Το Πανεπιστήμιο που δημιούργησε πάλι αξιόλογη ομάδα κέρδισε το 1936 το πρωτάθλημα Αθηνών, αλλά δεν πήρε μέρος στο πανελλήνιο, που έγινε στη θεσσαλονίκη. Αντικαταστάθηκε από τη Νήαρ Ηστ, που κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ελλάδας.

1937

Την επόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη Νήαρ Ηστ. Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη. Ηταν ο καθηγητής Γουέρλντ, που εργαζόταν στο κολέγιο Αθηνών. Στα τελευταία χρόνια της προπολεμικής περιόδου εντυπωσίασε η ομάδα του Πανελληνίου, που κατέκτησε διαδοχικά τρεις φορές τον τίτλο. Όμως, τα ακατάλληλα γήπεδα αλλά και το σύστημα του πρωταθλήματος, που υποχρέωνε τις ομάδες να δίνουν την ίδια μέρα τρεις και τέσσερις αγώνες, αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα.

1945 – 1957

Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1945 και ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον τίτλο. Από το 1949 άρχισαν να διοργανώνονται πρωταθλήματα και σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Ρόδο και τη Χαλκίδα, όπου διακρίνονταν οι ομάδες του Σκαγιοπούλειου, της ΑΕΝ και του Τρίτωνα.Από το 1951 άρχισε η κυριαρχία του Πανελληνίου, που χάρη στις επιτυχίες της θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η περίοδος μέχρι και το 1957 σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Πανελληνίου, του οποίου οι πέντε παίκτες του συγκροτούσαν και την εθνική ομάδα.Τότε άρχισαν και οι πρώτες μεταγραφές σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Στεφανίδης, ο Ματθαίου και ο Μουρούζης πήγαν στην Ιταλία, ενώ ο Ρουμπάνης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης φοίτησε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Διαβάστε: Η ιστορία της Καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα (1960 – 1987)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ