fbpx

Η ιστορία της καλαθοσφαίρισης

Η ιστορία της καλαθοσφαίρισης

Το μπάσκετ τα χρωστά όλα στον άνθρωπο που ανακάλυψε αυτό το άθλημα, τον Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ, ο οποίος το 1891 διέδωσε ένα νέο ομαδικό άθλημα, το οποίο θα μας έκανε περήφανους τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

1891

Ο Δρ. Τζέιμς Νέισμιθ, καναδός πάστορας και γυμναστής σε κολέγιο του Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέρτης, έψαχνε ένα παιχνίδι κλειστού χώρου, ώστε να απασχολεί τους μαθητές του κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας. Έτσι, τοποθέτησε ένα καλάθι στον τοίχο του γυμναστηρίου, έγραψε ορισμένους βασικούς κανόνες και άρχισε να εκπαιδεύει τους μαθητές του. Ο όρος «basketball» ήταν έμπνευση ενός εκ των μαθητών του.

1904

Το 1904 το μπάσκετ παρουσιάστηκε ως άθλημα επίδειξης όχι σαν άθλημα ανταγωνισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου.

1920

Τη δεκαετία του 1920 το μπάσκετ διαδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ομάδες, επαγγελματικές αλλά και ερασιτεχνικές κάτω από την επίβλεψη της Διακολεγικής Αθλητικής Ένωσης, πρόδρομος του σημερινού NCAA.

1932

Στις 18 Ιουνίου του 1932 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA), από εκπροσώπους οκτώ χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

1936

To άθλημα εισήχθη πολύ γρήγορα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

1946

Το μπάσκετ έβαλε τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει το 1946, όταν δημιουργήθηκε το ΝΒΑ, το οποίο θεωρείται μέχρι και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το άθλημα παγκοσμίως.

1976

Οι γυναίκες έπαιξαν πρώτη φορά επίσημα το άθλημα του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ