fbpx

Τρίποντα μεν, λιγότερα δε

Τρίποντα μεν, λιγότερα δε

Ο Ρήγας Δάρδαλης βάζει κάτω από το μικροσκόπιο τα όσα είδαμε από τον Ολυμπιακό κατά την πρώτη μέρα του τουρνουά της Λευκωσίας.

Μια πρόχειρη ανάγνωση του αγώνα με την Χολόν θα ήταν να σταθεί κανείς στα διπλάσια τρίποντα (42) από δίποντα (21). Η εικόνα, όμως, που θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στην διάρκεια της σεζόν θα είναι εν μέρει διαφορετική, διότι στο φιλικό της Λευκωσίας, του έλειψαν αρκετά πράγματα.

Το πρώτο ήταν το παιχνίδι μέσα στην ρακέτα, το οποίο αποτελούσε την βάση του στο ξεκίνημα των αγώνων της περσινής σεζόν. Ο Τζοέλ Μπολομπόι δεν βοήθησε, διότι πρώτον δεν έχει παιχνίδι με πλάτη και δεύτερον γιατί «κουμπώνει» καλύτερα με τον Σλούκα, ο οποίος δεν ταξίδεψε στην Κύπρο. Ο Μουσταφά Φαλ έδωσε λύσεις στην τέταρτη περίοδο, αλλά είναι φανερό πως θα χρειαστεί ένα διάστημα ξεκούρασης, ώστε να βρει τον καλό του εαυτό, μετά την «ταλαιπωρία» που του προκάλεσε ο τραυματισμός του και ακολούθως η παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ.

Επιπροσθέτως οι Πειραιώτες, δεν είχαν δεύτερο “καθαρό” δημιουργό πέραν του Ουόκαπ, ένεκα της απουσίας του τραυματία Σλούκα. Έτσι προσπάθησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν πολλά ελεύθερα τρίποντα, κάτι που θα αποτελέσει «σήμα κατατεθέν» τους κατά την διάρκεια της σεζόν. Ο Μπαρτζώκας θέλει πάντοτε να έχει γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και να βρίσκει την καλύτερη επιλογή. Οι έξτρα πάσες μαρτυρούν τον τρόπο δουλειάς του, αλλά και τον υψηλό μπασκετικό δείκτη ευφυΐας των περισσότερων παικτών τους, με καλύτερο σε αυτόν τον τομέα τον αλτρουιστή Κώστα Παπανικολάου.

Αυτό που δεν θα δούμε συχνά είναι τα 1/7 τρίποντα του Βεζένκοφ και τα 1/4 του Κάναν. Απέναντι στην ζώνη της Χολόν, «βγήκαν» πολλά ανοιχτά σουτ, τα οποία δεν μπήκαν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι καλοί σουτέρ εκβιάζουν προσπάθειες ώστε να βάλουν το πρώτο που θα τους αλλάξει την ψυχολογία και θα τους δώσει ρυθμό.

Αυτό που θα ξαναδούμε και θα αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση είναι «κρεσέντα» ανάλογα με το χθεσινό στην 3η περίοδο του Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός αποτελεί την επιτομή του stretch 4 και ενισχύει την… περιφερειακή διάσταση του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Πέρσι όταν έβγαινε ο Βεζένκοφ έμπαινε ο Πρίντεζης και η μπάλα πήγαινε στα δύο μπλοκ για να ποστάρει. Τώρα ο Πίτερς δίνει ακόμα έναν deadly shooter στον Μπαρτζώκα και μοιραία οι προσπάθειες πίσω από τα 6.75 θα αυξηθούν.

Παρεμπιπτόντως, ο πρώην παίκτης της Μπασκόνια διαθέτει τόσο το μπασκετικό IQ, όσο και την απαραίτητη αγωνιστική νοοτροπία για να βοηθήσει σημαντικά στην κυκλοφορία της μπάλας, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι one trick pony, όπως είναι η αγαπημένη έκφραση των Αμερικανών για τους παίκτες που διαθέτουν ένα πανίσχυρο στοιχείο στο παιχνίδι τους, αλλά τίποτα περισσότερο.

Το αποψινό ματς απέναντι σε μια ομάδα της Ευρωλίγκας όπως ο Ερυθρός Αστέρας, θα «μαρτυρήσει» ακόμα περισσότερα, αν και πρέπει να τονιστεί πως λόγω των ιδιομορφιών που υπάρχουν (απουσία Σλούκα, έλλειψη ετοιμότητας Φαλ), καλύτερα συμπεράσματα θα εξαχθούν στο σουπερ καπ της Ρόδου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ