fbpx

Επιθετικά σκληρός!

Επιθετικά σκληρός!

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε σοκ και δέος στην Πόλη γιατί ήταν το ίδιο δυνατός και στις δύο άκρες του παρκέ προεξαρχόντων των «πυραυλοκίνητων» Κάνααν-Παπανικολάου.

Στο ξεκίνημα της περιόδου προκάλεσε δέος με την εντυπωσιακή του κυκλοφορία στην επίθεση και το άριστο διάβασμα των φάσεων. Ακολούθως κατάφερε να ξεπεράσει μια μικρή περίοδο κάμψης, «γυρίζοντας» πίσω στην σκληρή άμυνα της περσινής σεζόν. Απόψε (31/1) στην Πόλη, ο Ολυμπιακός σόκαρε την Φενέρ και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ με την κυριαρχική του εμφάνιση, γιατί ήταν το ίδιο σκληρός και στις δύο άκρες του παρκέ.

Θα δώσουμε μερικά παραδείγματα για να εξηγήσουμε πως δεν είναι απλά ένα σχήμα λόγου. Ας ξεκινήσουμε με τον κορυφαίο Αϊζάια Κάνααν. Στην εναρκτήρια περίοδο, μετά το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κώστα Αντετοκούνμπο που θα μπορούσε να δώσει μια ψυχολογική ώθηση στους Τούρκους, ο Αμερικανός πήρε τη μπάλα και είχε απέναντί του τον Σκότι Ουίλμπεκιν να τον πιέζει ασφυκτικά. Στο κέντρο του παρκέ, δημιούργησε την επαφή και τον έστειλε (χωρίς καμία υπερβολή) τρία μέτρα μακριά του!

Αμέσως μετά τον περίμενε να επιστρέψει και του έβαλε ένα τρίποντο στην μούρη, το οποίο (όπως λένε) στην Αμερική αποτέλεσε statement. Το σκορ έγινε 7-14 και στο τελευταίο τρίλεπτο οι γηπεδούχοι έβαλαν μετά βίας τρεις πόντους και δέχθηκαν 10! Η διαφορά ανέβηκε στο +14 και μέχρι το τέλος ο Ολυμπιακός δεν κοίταξε πίσω…

Πανέτοιμος για… μετωπική

Ο Κάνααν έδειξε την σκληράδα που είναι στο dna των Πειραιωτών και στην άλλη άκρη του παρκέ. Λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, βλέποντας τον Νταισόν Πιέρ μπροστά του στον αιφνιδιασμό με τη διαφορά στο +25, κάλλιστα θα μπορούσε να είχε κάνει στην άκρη για να αποφύγει την… μετωπική με τον πολύ δυνατό Καναδό. Αντ’ αυτού, πρόλαβε να στηθεί και δέχθηκε πάνω του με ορμή το κορμί του αντιπάλου του. Ως αποτέλεσμα, πήρε το επιθετικό φάουλ.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο γιατί ο Ολυμπιακός ήταν… θελκτικά σκληρός. Στην φάση που ο Τόμας Ουόκαπ αδειάζει τον Ουίλμπεκιν και πετυχαίνει ένα εύκολο λέι-απ, ο Τζόελ Μπολομπόι του έχει κάνει όχι ένα, αλλά δύο σκριν. Το πρώτο πάνω στην μπάλα και το δεύτερο πάνω στον Αντετοκούνμπο, ώστε να τον αποτρέψει από το να μαρκάρει το λέι-απ του ξανθομάλλη άσου. Οι… αντιρρησίες θα πουν ότι και τα δύο θα μπορούσαν να έχουν χρεωθεί επιθετικά φάουλ, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο Μπολομπόι τοποθετήθηκε τόσο σκληρά όσο χρειαζόταν, για να απελευθερώσει πλήρως τον συμπαίκτη του.

Ακόμα και στην τελευταία φάση του αγώνα, μετά την άστοχη βολή του Λούντζη, ο Φαλ γράπωσε την μπάλα και αρνήθηκε να την αφήσει στον Αντετοκούνμπο.

Ο καθένας στο ρόλο του

Ανάλυση για το φανταστικό μπάσκετ που έπαιξε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ο Ολυμπιακός, μπορεί να γίνει μεγάλη. Δεν χρειάζεται, όμως…
Όλοι αρίστευσαν στα καθήκοντα τους, ακόμα και ο Λούντζης του ενός πόντου έπαιξε καταπληκτικά και στις δύο άκρες του παρκέ. Η ομάδα του Πειραιά πλέον όχι απλά εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά προκαλεί τρόμο στους αντιπάλους του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως έχει το φάιναλ-φορ στο τσεπάκι της.

Δεδομένη είναι μόνο η παρουσία της στην οκτάδα. Για να φτάσει στο Κάουνας, θα πρέπει στην προημιτελική φάση να είναι τα στελέχη της υγιή και στον ίδιο βαθμό συγκέντρωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2013 ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα είχε παίξει συγκλονιστικό μπάσκετ στο φάιναλ-φορ του Λονδίνου, αλλά έχασε με κατεβασμένα τα χέρια από τον Παναθηναϊκό στους τελικούς της Α1, γιατί οι παίκτες του πνευματικά είχαν μείνει στην O2 και συνάμα, δύο βασικά γρανάζια της μηχανής του, ο Λο και ο Περπέρογλου, είχαν τεθεί εκτός… λειτουργίας.

Συνεπώς στην παρούσα φάση κρατάμε μόνο πως ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, πλην όμως το γεγονός αυτό δεν του εξασφαλίζει τίποτα σε σχέση με το φάιναλ-φορ.

ΥΓ: Φυσικά ο χαρακτηρισμός «κορυφαίος» για τον Κάνααν, αδικεί τον Κώστα Παπανικολάου. Μα είναι τόσο εντυπωσιακή η παρουσία του, που πλέον έχει βαρεθεί και ο ίδιος τα εγκωμιαστικά σχόλια. Στα 33 του χρόνια όχι απλά διανύει περίοδο δεύτερης νεότητας, αλλά παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του! Άξιος ο πατέρας…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ