fbpx

Παναθηναϊκός: Ράντονιτς για Ελλάδα – Σερέλης για Euroleague

Παναθηναϊκός: Ράντονιτς για Ελλάδα – Σερέλης για Euroleague

Δύο προπονητές που έχουν δείξει δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα για το «τριφύλλι» σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός την εφετινή σεζόν ξεκίνησε τη σεζόν φιλοδοξώντας να δημιουργήσει την ομάδα της μετά – έσοδα / έξοδα εποχής με «εκλεκτό» τον Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός στο πρωτάθλημα τα πήγε περίφημα αφού σε 15 αγώνες είχε 13 νίκες και 2 ήττες ρεκόρ με μέσους όρους 83,9 πόντους υπέρ και 68,7 κατά.

Όμως το πολύ κακό πρόσωπο στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ 8 νίκες και 16 ήττες και η απώλεια του κυπέλλου τον έφεραν στην έξοδο και τα «κλειδιά» της ομάδας τα πήρε ο Χρήστος Σερέλης.

Ο Έλληνας προπονητής στα 9 παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη έχει φτιάξει μια ομάδα όχι τόσο καλύτερη σε νούμερα (78,5 πόντους μ.ο υπέρ έναντι 77,6 του Ράντονιτς και 81 πόντους μ.ο κατά έναντι 81,7) αλλά σίγουρα πιο προσηλωμένη τακτικά.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει στο πρωτάθλημα αφού σε 7 παιχνίδια που έχει κάτσει στον πάγκο του έχει δεχθεί 4 ήττες πράγμα πολύ σπάνιο για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.

Η μεγάλη διαφορά των δύο τεχνικών έγκειται στους ρόλους που έχουν δώσει στους παίκτες «πυλώνες» αυτού του ρόστερ και το συμπέρασμα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να γίνει ευκρινές… μόνο με τους αριθμούς.

O… heroball Mπέικον!

Τα στατιστικά του στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 8,2 π. 2 ριμπ. 0,6 ασ.
Ράντονιτς 18,6 π. 1,6 ριμπ. 1 ασ.

Ενώ στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 14,7 π. 4,5 ριμπ. 2.5 ασ.
Ράντονιτς 12,4 π. 3,7 ριμπ. 1,8 ασ.

Εδώ φαίνεται πως ειδικά στην Ευρωλίγκα ο Ράντονιτς δεν είχε κανένα επιθετικό πλάνο. Μπέικον και ότι βγει δείχνουν οι αριθμοί αφού ο μέσος όρος του με τον Σερέλη σε πόντους έπεσε κατά 10 μονάδες! Νούμερο τρομακτικό που αποδεικνύει πως ο Έλληνας τεχνικός του πήρε την μπάλα από τα χέρια και θέλει να δημιουργήσει πιο ομαδικές επιθέσεις.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα ο Μπέικον επί των ημερών του ανέβασε τα νούμερα του δείχνοντας την αδυναμία των τελευταίων αγωνιστικών του Παναθηναϊκού στην επίθεση.

Ο… μαέστρος Γουόλτερς που μπορεί να κοπεί από τον Σερέλη!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 1,8 ριμπ. 1,4 ασ.
Ράντονιτς 8,8π 2,6 ριμπ. 3,3 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 3π. 1,7 ριμπ. 0.3 ασ.
Ράντονιτς 6,9π. 3,5 ριμπ. 3,3 ασ.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η αλλαγή φιλοσοφίας στην εποχή Σερέλη. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι πλέον το κομπιούτερ της ομάδας παρόλο που τι δείγμα είναι ελάχιστο λόγω του τραυματισμού που τον έχει κρατήσει εκτός σχεδόν σε όλη τη θητεία του Λαυριώτη τεχνικού.

Αυτό ίσως παίξει ρόλο και στο ένα κόψιμο που θα πρέπει να κάνει ο Έλληνας τεχνικός αφού η ευπάθεια του Γουόλτερς σε τραυματισμούς τον έχουν βάλει σε σκέψεις.

Η σταθερά που ακούει στο όνομα… Πάρις Λι!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 13,1π. 2 ριμπ. 4,7 ασ.
Ράντονιτς 11 π. 1,8 ριμπ. 3,5 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 10,1 π. 1,8 ριμπ. 3,3 ασ.
Ράντονιτς 12,2 π. 1,8 ριμπ. 4,3 ασ.

Ο Πάρις Λι είναι ίσως ο πιο σταθερός παίκτης της σεζόν για το τριφύλλι. Οι μέσοι του όροι και στις δύο… εποχές είναι σχεδόν ίδια με τη μόνη διαφορά να έγκειται στα ματς τα ευρωπαϊκά επί Σερέλη εκεί που αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως το efficiency του είναι ανεβασμένο.

Ο Γουίλιαμς που αποδεικνύει ότι είναι παίκτης… Ράντονιτς!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 10 π. 1,5 ριμπ. 1,2 ασ.
Ράντονιτς 13,4 π. 5 ριμπ. 1,2 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 3π. 0,6 ριμπ. 0,4 ασ.
Ράντονιτς 7π. 2,6 ριμπ. 1,2 ασ.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Ο Ντέρικ Γουίλιαμς από τη μέρα που απολύθηκε ο Ράντονιτς είναι άλλος παίκτης. Όλα τα νούμερα του έχουν πάρει την κατιούσα δείγμα ότι είναι παίκτης που θέλει έναν προπονητή… στα μέτρα του για να δείξει τις αρετές του και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μαυροβούνιο τεχνικό.

Η αλλαγή καθηκόντων του Πονίτκα!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 6,6 π. 4,8 ριμπ. 2,2 ασ.
Ράντονιτς 8,5 π. 5,5 ριμπ. 2,4 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 9π. 2,7 ριμπ. 2,3 ασ.
Ράντονιτς 9,2π. 4 ριμπ. 3 ασ.

Ο Πολωνός όπως αποδεικνύεται επί Ράντονιτς είχε τον ρόλο του «μαχητή» της ομάδας. Πίεση σε κάθε ριμπάουντ (εξού και η διαφορά) και σαν σταθερά στο σκοράρισμα από την θέση «2» που τον επέλεγε.

Ο Σερέλης σύμφωνα με τους αριθμούς τον έχει βάλει σε πιο… σκοτεινά μονοπάτια αφού η συνεισφορά του έγκειται σε θέματα που δεν αφορούν την στατιστική όπως το κατέβασμα της μπάλας και τα συνεχή spacing για να ανοίξει χώρους.

Παρόλα αυτά οι μέσοι όροι του επί των ημερών Σερέλη δεν έχουν πέσει με το δείγμα όμως να είναι πολύ μικρό.

Η απόλυση Ράντονιτς έφερε… αναγέννηση Γκριγκόνις!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 9,9 π. 1,7 ριμπ. 2,1 ασ.
Ράντονιτς 7 π. 1,5 ριμπ. 1,6 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 13 π. 2,5 ριμπ. 2,5 ασ.
Ράντονιτς 8,3 π. 3,3 ριμπ. 3,3 ασ.

Εδώ αποδεικνύεται πως ο Λιθουανός… αναγεννήθηκε μετά την απόλυση του Ράντονιτς. Στην θητεία του Μαυροβούνιου τεχνικού ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αφού ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας στην Ευρωλίγκα και εκτός των δηλωθέντων ξένων στο πρωτάθλημα.

Με τον νέο προπονητή ήδη έχει ενεργό ρόλο σε όλα τα ματς του Παναθηναϊκού δείχνοντας στον κόσμο πως είναι πολύ καλός σουτέρ όταν ο προπονητής χτίζει επιθέσεις που θα του δώσουν σουτ με καλές προϋποθέσεις.

Από το δεν σε βλέπω καν στον νέο… Φώτση!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 5,2 π. 2,1 ριμπ. 0,6 ασ.
Ράντονιτς 1 π. 1,3 ριμπ. 0,3 ασ.

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 6,8 π. 3,6 ριμπ. 0,4 ασ.
Ράντονιτς 6,2 π. 2,4 ριμπ. 1 ασ.

Ο 20χρονος φόργουορντ επί ημερών Ράντονιτς δεν υπήρχε σχεδόν ποτέ στα πλάνα της ομάδας με τον Ντέρικ Γουίλιαμς να έχει επωμισθεί όλη τη ευθύνη στην θέση «4».

Όμως όλοι γνωρίζουν πως είναι από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες καλαθοσφαιριστές με τον Σερέλη να το ξέρει και να του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ξέροντας πως ο Μαντζούκας έχει πολύ καλή μηχανική στο σουτ έστησε πλάνο ώστε να βγαίνει από τα σκριν και να σουτάρει έξω από τα 6,75μ.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στους πόντους στην Ευρωλίγκα με το πρότζεκτ να τον θέλει ως ένα παίκτη που θα είναι μετεξέλιξη του Αντώνη Φώτση.

Ο Παπαγιάννης που έχει αλλάξει… προσανατολισμό!

Στατιστικά στην Ευρωλίγκα:

Σερέλης 11 π. 5,7 ριμπ. 1 ασ.
Ράντονιτς 8,5 π. 6,2 ριμπ. 0,6 ασ

Στατιστικά στο πρωτάθλημα:

Σερέλης 9,5 π. 6,8 ριμπ. 2 ασ.
Ράντονιτς 12 π. 5,6 ριμπ. 1,1 ασ.

Πλέον με τον Σερέλη στον πάγκο ο θηριώδης σέντερ δείχνει πως θα γίνει πιο απειλητικός εκτός ρακέτας. Οι 2,5 πόντοι και η μισή ασίστ (για ψηλό είναι μεγάλη αλλαγή) δείχνουν έναν Παπαγιάννη που πλέον θα δημιουργεί από μέση απόσταση και που θα μπορεί να εκτελεί από μακρινές αποστάσεις αφού είναι γνωστό πως το παιχνίδι με πλάτη… δεν είναι το φόρτε του.

Πάντως τα νούμερα του στο πρωτάθλημα είναι αντικρουόμενα αλλά και αυτό έχει εξήγηση. Στα 7 ματς του Σερέλη ο Παναθηναϊκός είχε τις περισσότερες φορές αντίπαλο καλού επιπέδου όπως το Περιστέρι, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και εννοείται τον Ολυμπιακό.

Συνεπώς έτσι αποδεικνύεται η πτώση του στο σκοράρισμα και η άνοδος στα ριμπάουντ από την εποχή Ράντονιτς αφού οι δουλειές που έπρεπε να κάνει ο Παπαγιάννης στο παρκέ ήταν πολλαπλάσιες.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ