fbpx

Περιστέρι: Ονειρεμένη σεζόν με τον Σπανούλη οδηγό!

Περιστέρι: Ονειρεμένη σεζόν με τον Σπανούλη οδηγό!

Μια σεζόν βγαλμένη από όνειρο διάγει το Περιστέρι, το οποίο έχει βάλει παράλληλα και τις βάσεις για να αποτελέσει και τα επόμενα χρόνια μια σταθερά στο ελληνικό μπάσκετ.

Οι «πρίγκιπες» μετά την περσινή κακή σεζόν, χρειαζόντουσαν μια μεγάλη αλλαγή, τόσο αγωνιστική όσο και στη γενικότερη φιλοσοφία τους. Αυτή τους η επιθυμία είχε κοινό timing με την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να φορέσει το κουστούμι του προπονητή. Αν και πολλά σενάρια συνέδεαν τον «V-Span» με τον Προμηθέα, εν τέλει ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού, αποδέχτηκε την πρόταση του Περιστερίου για το ολικό rebuild.

Το rebuild και το μέλλον

Από την περσινή ομάδα του Περιστερίου, ο μοναδικός που παρέμεινε στο ρόστερ ήταν ο Δημήτρης Μωραΐτης. Σε αυτό, θα συνυπολογίσουμε και τους νεαρούς Κωνσταντίνο Μπιλάλη και Σωτήρη Σταυρακόπουλο που αγωνίζονται κυρίως με τα αναπτυξιακά τμήματα της ομάδας των δυτικών προαστείων.

Ο τελευταίος, δε, έχει πάρει χρόνο συμμετοχής σε 5 παιχνίδια, έχοντας σημειώσει συνολικά 11 πόντους! Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο prospect, προερχόμενος από τον Αετό Καλλιθέας, έχοντας προπονητή τον πατέρα του, τον μεγάλο Τζανή Σταυρακόπουλο. Το μήλο κάτω από τη μηλιά, βλέπετε…

Αυξημένο μπάτζετ και «μίγμα» παικτών

Το Περιστέρι είχε μπροστά του να διαχειριστεί μια κακή σεζόν και στο πρόσωπο του Βασίλη Σπανούλη, είδε την αλλαγή και όλα τα «συν» που μπορούσε να προσθέσει ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού. Το πλάνο ήταν εξ’ αρχής κομμένο και ραμμένο στη φιλοσοφία του Σπανούλη. Σημαντική αύξηση του μπάτζετ, απόκτηση έμπειρων παικτών, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των νεαρών Ελλήνων από την ακαδημία.

Πράγματι, όλα πήγαν σύμφωνα με το πλάνο. Το Περιστέρι κατάφερε να αποκτήσει παίκτες όπως τον Μάρκους Ντένμον, τον Μίρο Μπίλαν, τον Ίαν Χάμερ ως αντικαταστάτη του Δημήτρη Αγραβάνη και τον Αλέξα Ραντάνοφ. Παράλληλα, «ανακάλυψε» τον Σίλβεν Φρανσίσκο ο οποίος ήδη συζητά και με ομάδες EuroLeague ενόψει της νέας σεζόν. Δίπλα στους ξένους, έφτιαξε έναν πολύ καλό «κορμό» Ελλήνων παικτών, με τους Δημήτρη Μωραΐτη, Στέλιο Πουλιανίτη και Λεωνίδα Κασελάκη να προΐστανται. Φυσικά, η προσθήκη των Χουγκάζ και Περσίδη, βοήθησαν ώστε να… «δέσουν» όλα αρμονικά.  

Το σημαντικό, όμως, είναι η παραγωγική διαδικασία. Ο παίκτης που έκλεψε την παράσταση στο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Ζούγγρης. Πρόκειται για έναν 18χρονο ψηλό από τις ακαδημίες του Περιστερίου που είναι το μεγάλο στοίχημα της ομάδας των δυτικών προάστειων. Μαζί με τον Ζούγγρη σταθερά βρίσκεται και ο Ιωάννης Φύτρος.

Αξίζει να αναφερθεί πως προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, κάνουν και οι νεαρότεροι Πάρης Παπαδάτος, Αλέξανδρος Αλεξάξης, Παναγιώτης Παγώνης, Κωνσταντίνος Ντίπτσης, Δημήτρης Χατζής και Γιάννης Μαραγκουδάκης.

Χρονιά επιτυχίας

Μπορεί να «μάτωσε» οικονομικά το Περιστέρι, φέτος, αλλά το «πείραμα» πέτυχε. Ο Βασίλης Σπανούλης κατάφερε στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής, να δημιουργήσει μια ομάδα με σαφέστατες αρχές στο παιχνίδι της.

Εδώ, να βάλουμε έναν αστερίσκο, πως ο Σπανούλης κατά 90% θα συνεχίσει στο Περιστέρι και την νέα σεζόν, και πολύ πιθανό οι «πρίγκιπες» να αγωνίζονται στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της EuroLeague, με έναν ευσεβή πόθο που δεν βγαίνει από τα γραφεία του «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το Περιστέρι, φέτος, κατάφερε να εξαργυρώσει σε μεγάλο βαθμό τη συνέπεια αλλά και την νοικοκυρεμένη ομάδα του. Στο Basketball Champions League, όπου και συμμετείχε, αποκλείστηκε στα play-in από την Ντιζόν με 2-1 στη σειρά για την είσοδο του στους «16».

Στο Κύπελλο κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΕΚ, επικρατώντας με 77-65 στον ημιτελικό, γνωρίζοντας την φυσιολογική ήττα στον τελικό από τον Ολυμπιακό με 85-57.

Στην Α1 πραγματοποίησε μια σπουδαία σεζόν, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και στον πρώτο γύρο των PlayOffs θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ.

Από τις χρεοκοπίες στη… δόξα!

Το Περιστέρι έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές. Στιγμές που σίγουρα θα θυμάται πάντα, έχοντας παράλληλα οδηγό τα λάθη του παρελθόντος με στόχο να μη τα ξανακάνει. Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε το 2004, όταν μετά από μια μεστή σεζόν, έχοντας τερματίσει στην 7η θέση της Α1, κερδίζοντας και τη συμμετοχή στα PlayOffs, χτύπησε η πρώτη μεγάλη «καμπάνα».

Εξαιτίας τεράστιων οφειλών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα από την συμμετοχή του Περιστέριου στην EuroLeague τη σεζόν 2000-2001, είχαν καταστήσει την ΚΑΕ ως μη βιώσιμη. Ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων, δεσμεύτηκαν τα τηλεοπτικά έσοδα για την αποπληρωμή οκτώ προσφυγών από παλαιότερους παίκτες. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας, το Περιστέρι δήλωσε αδυναμία, προτείνοντας μάλιστα τον υποβιβασμό του στην Α2. Όλα αυτά, πέντε ημέρες πριν την έναρξη της Α1.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως παρότι υπήρξε η λύση για αλλαγή του ονόματος και του ΑΦΜ της ΚΑΕ, ώστε να διαγραφούν τα χρέη, ο σύλλογος για λόγους ιστορικούς και συναισθηματικούς δεν το επέλεξε.

Η περίοδος 2005 έως το 2008 την βρήκε στην Α2, όπου τη σεζόν 2008-09 κατάφερε να επιστρέψει στην Α1. Αυτό το ταξίδι κράτησε 4 χρόνια, αφού το 2012-13, ο σύλλογος αντιμετώπισε πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στο αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα κινούταν σε χαμηλές πτήσεις. Η παραμονή του συλλόγου στην Α1, παίχτηκε την τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Ηλυσιακό, ο οποίος είχε προπονητή τον Δημήτρη Λιόγα. Το Περιστέρι επικράτησε με 83-82, αλλά δεν πήρε την διαφορά που χρειαζόταν, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό και εν μέσω τριπλής ισοβαθμίας.

Μετά τον υποβιβασμό, η τότε διοίκηση έκρινε πως δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και το Περιστέρι δήλωσε συμμετοχή στην Β’ Εθνική, ανταλλάσσοντας θέσεις με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Η υποβιβασμός στην Β’ Εθνική τότε, σήμαινε αυτόματα την διάλυση της ΚΑΕ και πλήρης εκκαθάριση.

Μετά από ένα τουρ στις χαμηλότερες κατηγορίες για συνολικά πέντε χρόνια (2013-2018), τη σεζόν 2018-2019 κατάφερε με διοικητική σταθερότητα να συμμετάσχει ξανά στην Α1, έχοντας κερδίσει το πρωτάθλημα στην Α2.

Τα καλύτερα «πλασαρίσματα» του Περιστερίου στην Α1

Σεζόν 2000-2001: Δεύτερη θέση
Σεζόν 2022-2003: Τρίτη θέση
Σεζόν 2019-2020: Τρίτη θέση
Σεζόν 2022-2023: Τρίτη θέση

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ