fbpx

Μακάμπι: Από μεγάλο outsider… σιωπηλό φαβορί (pics)

Μακάμπι: Από μεγάλο outsider… σιωπηλό φαβορί (pics)

Mια ομάδα που δείχνει πως έχει όλα τα στοιχεία να φτάσει στην έβδομη κούπα έχοντας στη φαρέτρα της τέσσερα στοιχεία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Η Μακάμπι είναι γνωστό πως αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία στα ευρωπαϊκά παρκέ. Μια ομάδα που εδρεύει σε μια χώρα εκτός Ευρώπης αλλά με κατορθώματα που ζηλεύουν ομάδες με τεράστιο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι Ισραηλινοί δεν λέγονται από πολλούς άλλωστε τυχαία οι Λέικερς της Euroleague.

Λίγο τα χρώματα, λίγο οι τίτλοι ενώ ταυτόχρονα το βαθύ αμερικάνικο στοιχείο που υπάρχει είναι αρκετό για να τους χαρακτηρίσουν οι φίλοι του μπάσκετ έτσι.

Η ομάδα του Όντεντ Κάτας, με την άνετη επικράτηση κόντρα στη Μονακό, που σήμανε το break στη σειρά, μπορεί πλέον να λέει πως είναι ικανή να φτάσει μέχρι το τέλος.

Πάμε όμως να δούμε τα τέσσερα στοιχεία που κάνουν τη Μακάμπι από αουτσάιντερ μεγάλο φαβορί.

Ο πιο εγκεφαλικός άσσος της διοργάνωσης!

Ο Λορέντζο Μπράουν φέτος κάνει τη σεζόν της καριέρας του. Η φούρια που είχε από το περασμένο Ευρωμπάσκετ όπου με συμπαίκτες επιπέδου… Eurocup βγήκε μπροστά και οδήγησε την πιο αδύναμη για πολλούς Ισπανία του 21ου αιώνα στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτό έχει φέρει τον Αμερικανό να καταγράφει την πιο παραγωγική του σεζόν με 16,5 πόντους μέσο όρο ενώ ταυτόχρονα είναι ελάχιστα πεσμένος σε σχέση με πέρυσι στις ασίστ (6 μ.ο πέρυσι – 5,7 μ.ο φέτος) αλλά τα φετινά ματς είναι κατά πέντε περισσότερα. Άρα και σε αυτό το κομμάτι κάνει φοβερή σεζόν.

Πιο ώριμος από ποτέ, αποτελεί τον εγκέφαλο που θέλει κάθε ομάδα να έχει ώστε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Ο… Ράσελ Γουέστμπρουκ της Ευρώπης!

Τι να πρωτοπείς για αυτό το παιδί; Από την αμφισβήτηση ότι είναι ένας ακόμα μέσος Αμερικανός που απλά δεν βρίσκει χώρο στο ΝΒΑ την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, στον πιο βελτιωμένο παίκτη την επόμενη σεζόν στη Μπάγερν.

Ο Μπόλντγουιν ήθελε να εξαργυρώσει αυτή τη σεζόν, με την Μπασκόνια να του δίνει τα κλειδιά της τότε ομάδας. Όμως λίγο η δυσκολία του οργανισμού, λίγο κάποια περίεργα γεγονότα που συνέβησαν πέρυσι, η σεζόν του ήταν μέτρια.

Εκεί εμφανίστηκε η Μακάμπι. Με διόσκουρο του τον Μπράουν, ο 27χρονος γκαρντ έχει λυθεί. Παίζει πιο ελεύθερα και το αμερικανικό στυλ τον έχει βοηθήσει να είναι προφανώς πιο πολύτιμος από ποτέ.

Όλα αυτά τον έκαναν να ανανεώσει πρόωρα μέχρι το καλοκαίρι του 2025, δείχνοντας πως περνάει καλά στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα είναι ίσως μαζί με τον Γουόκαπ, ο πιο δυνατός playmaker της διοργάνωσης. Η αθλητικότητά του μόνο με εκείνη του σταρ των Κλίπερς συγκρίνεται με τους δύο παίκτες να έχουν αρκετές ομοιότητες στην καριέρα τους.

Ο Μπόλντγουιν να σημειωθεί πως αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της Μακάμπι με 16,7π. μέσο όρο, τον μεγαλύτερο στην καριέρα του.

Το στυλ αλά… ΝΒΑ!

H Μακάμπι όλα αυτά τα χρόνια λόγω ότι του μπάσκετ του Ισραήλ, που δεν διακρίνεται για το ταλέντο του, για να είναι στην ελίτ της Ευρώπης δελεάζει μέσω του εύκολου διαβατήριου που δίνει το Ισραήλ Αμερικανούς παίκτες. Αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία που έχει δημιουργήσει μια κληρονομιά με άρωμα… ΝΒΑ.

Το ρόστερ της αποτελείται κατά 90% από παίκτες με χώρα προέλευσης την υπερδύναμη του πλανήτη, με αθλητικότητα και πάθος λόγω των φιλάθλων αλλά και του ταπεραμέντου του Ισραήλ, είναι ένα πανίσχυρο μιξ που μπορεί να της δώσει το τρόπαιο.

Ειδικά στο κομμάτι της αθλητικότητας, είναι ίσως η πιο ισχυρή ομάδα αφού οι παίκτες της αντέχουν στο σκληρό παιχνίδι ενώ ο ρυθμός που θέλει να επιβάλει στους αγώνες είναι τέτοιος που αν σε συνεπάρει μπορεί να σε αποτελειώσει σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Ο κόσμος της που είναι πραγματικά… παντού!

Άλλο ένα στοιχείο που την διακρίνει είναι ο πύρινος της κόσμος. Το Γιάντ Ελιάου είναι σε κάθε αγωνιστική… κόλαση με τον κόσμο της Μακάμπι να δημιουργούν απίστευτη ατμόσφαιρα με μεγαλύτερο παράδειγμα το τρίτο ματς των πλέι οφ κόντρα στη Μονακό που έγινε sold out σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Ταυτόχρονα οι φίλοι της ομάδας δεν μένουν μόνο εκεί, αφού σε κάθε εκτός έδρας ματς δίνουν βροντερό παρών όπως στο χθεσινό ματς στο Μονακό. Οι Ισραηλινοί ήταν ίσως και περισσότεροι στο Πριγκηπάτο από τους φίλους της Μονακό, βοηθώντας την ομάδα τους να φτάσει στο break.

Τέλος σε περίπτωση πρόκρισης στο Final 4 η Μακάμπι λογικά θα έχει τη μερίδα του λέοντος σε κόσμο, πράγμα που σε αυτά τα μίνι τουρνουά παίζει ρόλο.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η Μακάμπι είναι ίσως ένα από τα… μυστικά φαβορί της φετινής διοργάνωσης που είναι ίσως η πιο αλλοπρόσαλλη όλων των εποχών. Το αν θα φτάσει στον τίτλο θα το δούμε. Πάντως η ομάδα του Όντεντ Κάτας έχει όλα αυτά τα στοιχεία ώστε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά στην ιστορία της.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ