fbpx

Ιορδανία – Ελλάδα 71-92: Νικηφόρα πρεμιέρα με… τις βασικές αρχές! (vid)

Ιορδανία – Ελλάδα 71-92: Νικηφόρα πρεμιέρα με… τις βασικές αρχές! (vid)

Η Εθνική τα… χρειάστηκε για λίγο απέναντι στην Ιορδανία φτάνοντας τελικά σε άνετη νίκη στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο όταν επέστρεψε στις βασικές της αρχές.

Ομαδική και προσωπική άμυνα στα όρια του «πνιγμού», ομαδικότητα και συνεργασία στην επίθεση, ήταν τα στοιχεία που ενεργοποίησε η Εθνική όταν είδε την Ιορδανία αρχικά να περνά μπροστά (1ο δεκάλεπτο) και εν συνεχεία να πλησιάζει πολύ (3ο δεκάλεπτο).

Τόμας Γουόκαπ (13π, 7ασ.) και Θανάσης Αντετοκούνμπο (9π, 5ρ, 3κλ.) ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά στο πρώτο μισό, με τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη (19π) και Ιωάννη Παπαπέτρου (13π, 4ρ) να είναι τα επιθετικά όπλα στο β’ ημίχρονο.

Το ζητούμενο της πρώτης νίκης επετεύχθη, πλέον μπροστά μας είναι οι ΗΠΑ τη Δευτέρα (15:40) για να ακολουθήσει ο –όπως όλα δείχνουν- τελικός για την πρόκριση στους 16 κόντρα στη Νέα Ζηλανδία την Τετάρτη (15:40).

Το ματς

Η Ελλάδα ξεκίνησε με τους Γουόκαπ, Λούντζη, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη, βγάζοντας νωθρότητα ειδικά στα μετόπισθεν. Τζέφερσον και Ντουβερίογλου το εκμεταλλεύτηκαν για το 10-4 της Ιορδανίας ενώ το δεύτερο φάουλ του Παπαγιάννη στα πέντε λεπτά, επίσπευσε τη χρησιμοποίηση του Χατζηδάκη από τον Ιτούδη.

Οι διεθνείς μας άρχισαν να βρίσκουν λύσεις επιθετικά (Λούντζης, Λαρεντζάκης), κυρίως λόγω της αυξημένης πίεσης στην άμυνα που άφησε τους Ιορδανούς για πολλή ώρα χωρίς πόντο. Με τρίποντο του Ρογκαβόπουλου φτάσαμε στο 14-19 του 10’ με το επιμέρους σκορ να ανεβαίνει στο 4-19 για την Εθνική (14-23).

Παρόλα αυτά οι παίκτες του Ιτούδη δεν είχαν καλό επιθετικό ρυθμό, βρίσκοντας ευκαιρίες για σκορ πάντα μέσω της άμυνάς τους. Η πίεση πολλές φορές ξεκινούσε από το μισό γήπεδο, με την πεντάδα των Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Ρογκαβόπουλου, Μποχωρίδη και Γουόκαπ να δημιουργεί πολλά προβλήματα στους Ασιάτες. Παράλληλα –με τον Γουόκαπ μπροστάρη- η Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί καλύτερα και στην επίθεση, πετυχαίνοντας 27 πόντους στο β’ δεκάλεπτο με τον Αμερικανό να έχει 13 και τον φωτεινό πίνακα να γράφει 33-46 στο 20’.

Η εικόνα άλλαξε προς το χειρότερο στη γ’ περίοδο για την εθνική ομάδα κι αυτό γιατί χάθηκε η αμυντική συνοχή, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί άμεσα και η επίθεση. Χωρίς δημιουργία και χωρίς προσωπική φάση, οι Έλληνες διεθνείς έβλεπαν Τζέφερσον και Μπζάι να σκοράρουν κυρίως από μακριά, ψαλιδίζοντας τη διαφορά και σε κάθε περίπτωση μένοντας για τα καλά στη διεκδίκηση του αγώνα. Οι Ιορδανοί πλησίασαν μάλιστα στους 3 (58-61) πριν τους πέντε σερί πόντους του Λαρεντζάκη στο φινάλε του δεκαλέπτου που έδωσαν ανάσα (60-66) με την Ελλάδα να δέχεται 27 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο.

Η αμυντική ισορροπία επανήλθε στο τελευταίο μέρος του αγώνα και αυτόματα η διαφορά άρχισε πάλι να ανεβαίνει. Λαρεντζάκης και Παπαπέτρου τελείωσαν τις φάσεις κοντά και μακριά από το καλάθι, τα κλεψίματα έδωσαν σκορ στο ανοιχτό γήπεδο και από τη στιγμή που οι Ιορδανοί τα περίμεναν όλα από τον Τζέφερσον, το ματς τελείωσε. Απαλλαγμένη από το άγχος η Εθνική, ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της στο φινάλε (+21) κλείνοντας με θετικό τρόπο την πρεμιέρα της.

Δεκάλεπτα: 14-19, 33-46, 60-66, 71-92

Ιορδανία (Αλ-Σους): Αμπάς 6 (2), Μπιζάι 11 (3/8 τρίποντα), Ντουβερίογλου 14 (5/8 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Χόλις-Τζέφερσον 24 (6/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 9/11 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ιμπραχίμ 10 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Χασίμ Αμπάς 1, Αμπού Χαβάς, Αλναϊντάγουι 2, Χαμαρσέχ 1, Χουσεΐν 2

Ελλάδα (Ιτούδης): Χατζηδάκης 3, Λαρεντζάκης 19 (4/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/4 βολές, 3 ασίστ), Λούντζης 7 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παπαπέτρου 13 (1), Ρογκαβόπουλος 10 (2), Αντετοκούνμπο 9 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Μποχωρίδης 4, Παπαγιάννης 8 (3/6 δίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (0/6 τρίποντα), Γουόκαπ 13 (3/6 τρίποντα, 7 ασίστ)

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ