fbpx

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ: Τι γίνεται με τα ολυμπιακά και τα… προολυμπιακά εισιτήρια

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ: Τι γίνεται με τα ολυμπιακά και τα… προολυμπιακά εισιτήρια

Με τη νίκη της κόντρα στη Νέα Ζηλανδία η Ελλάδα εξασφάλισε την παρουσία της σε προολυμπιακό τουρνουά, τι συμβαίνει όμως με τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιες θα είναι οι πιθανότητες της Εθνικής μας να βρεθεί απευθείας στο Παρίσι;

Ας δούμε αρχικά τη σύνθεση και τα κριτήρια του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024.

Στο Παρίσι θα βρεθούν δώδεκα ομάδες και τα εισιτήρια θα δοθούν ως εξής:

Διοργανώτρια
Δύο ομάδες από την Ευρώπη
Δύο ομάδες από την Αμερική
Μία ομάδα από την Αφρική
Μία ομάδα από την Ασία
Μία ομάδα από την Ωκεανία
Τέσσερις ομάδες από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά

Για κάθε ήπειρο θα παίξει ρόλο η κατάταξη των ομάδων στο Μουντομπάσκετ. Δηλαδή οι δύο ομάδες από την Ευρώπη που θα τερματίσουν ψηλότερα στην κατάταξη, θα πάρουν αυτόματα τα δύο εισιτήρια για τη συγκεκριμένη ήπειρο και ούτω καθεξής.

Αυτή τη στιγμή γνωστές είναι δύο από τις δώδεκα ομάδες.

Η Γαλλία ως διοργανώτρια και η Αυστραλία που σίγουρα θα τερματίσει πιο ψηλά από τη Νέα Ζηλανδία σε ότι αφορά την Ωκεανία αφού η δεύτερη αποκλείστηκε από τους 16 από την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα:

Σε ότι αφορά την Ευρώπη (δύο εισιτήρια) στη φάση των 16 συνεχίζουν 10 ομάδες. Σερβία, Ιταλία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Σλοβενία, Γερμανία, Γεωργία, Ισπανία, Λετονία.

Σε ότι αφορά την Αμερική (δύο εισιτήρια) στη φάση των 16 συνεχίζουν πέντε ομάδες. Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία.

Σε ότι αφορά την Αφρική (ένα εισιτήριο) καμία ομάδα δεν συνεχίζει στους 16 οπότε θα παίξει ρόλο ποια από τις Ανγκόλα, Νότιο Σουδάν, Αίγυπτο, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού θα τερματίσει ψηλότερα στους αγώνες για τις θέσεις 17-32.

Ομοίως και για την Ασία (ένα εισιτήριο), Φιλιππίνες, Κίνα, Ιορδανία, Ιαπωνία, Λίβανος και Ιράν θα παλέψουν για ένα εισιτήριο στο 17-32.

Όπως προκύπτει, με το φινάλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γνωρίζουμε τις 7+1 ομάδα που θα βρίσκονται στο Παρίσι. Τα επτά εισιτήρια σε σχέση με τα γεωγραφικά κριτήρια και την υψηλότερη κατάταξη και τη μία, που είναι η Γαλλία ως διοργανώτρια.

Προολυμπιακά τουρνουά

Τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια θα δοθούν στους νικητές των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Το κάθε τουρνουά θα περιλαμβάνει έξι ομάδες άρα στο σύνολο 24 ομάδες.

Τα εισιτήρια για τα προολυμπιακά τουρνουά θα δοθούν ως εξής:

Πέντε ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους από τα προκριματικά των προολυμπιακών τουρνουά: Κροατία, Πολωνία, Καμερούν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν

Δεκαεννιά ομάδες που θα προκύψουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σε ότι αφορά το τελευταίο:

Όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες που είναι στους 16 (δέκα τον αριθμό) έχουν εξασφαλισμένη θέση τουλάχιστον για τα προολυμπιακά. Δύο θα πάρουν τα απευθείας εισιτήρια, οπότε θα μείνουν οκτώ (γι αυτό η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη θέση).

Με την ίδια λογική τρεις αμερικανικές ομάδες θα βρεθούν στα προολυμπιακά. Πέντε είναι στους 16, δύο θα πάρουν την πρόκριση για το Παρίσι και μένουν τρεις.

Οκτώ + τρεις, έντεκα ομάδες από τις 16 του ΠΚ θα βρεθούν στα προολυμπιακά με τις υπόλοιπες οκτώ (για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 19) να προκύπτουν από τους αγώνες κατάταξης 17-32 (με εξαίρεση την πρώτη αφρικανική και την πρώτη ασιατική που θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς). Επίσης από τις υπόλοιπες οκτώ, οι τρεις θα είναι: η δεύτερη αφρικανική με την υψηλότερη κατάταξη, η δεύτερη αμερικανική με την υψηλότερη κατάταξη και η δεύτερη από Ασία-Ωκεανία με την υψηλότερη κατάταξη. Οι πέντε τελευταίες βάσει της γενικής κατάταξης.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ