fbpx

Ο «χαμαιλέοντας» των πάγκων

Ο «χαμαιλέοντας» των πάγκων

Ο Λάσι Τουόβι ασκεί με την ίδια συνέπεια τα καθήκοντα του και δεν έχει κανένα πρόβλημα από πρώτος προπονητής να γίνεται βοηθός τον επόμενο μήνα 

Η πορεία του είναι σταθερά ανοδική όχι μόνο διότι είναι καλός στην δουλειά του, αλλά γιατί κάποιες φορές δεν διστάζει να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να διδαχθεί από τους… μεγαλύτερους του. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην αγορά του ΝΒΑ, στην ευρωπαϊκή πιάτσα, οι προπονητές σπάνια αποδέχονται μια θέση βοηθού, όταν έχουν φθάσει να δουλέψουν στην κορυφή της πυραμίδας των πάγκων. Ο Λάσι Τουόβι δεν έχει κανένα τέτοιο πρόβλημα και η πρόσληψη του στην Βίρτους Μπολόνια το αποδεικνύει με τον πλέον πειστικό τρόπο.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Φινλανδίας θα τεθεί στο πλευρό του Λούκα Μπάνκι, ο οποίος πριν από περίπου 10 μήνες, τον είχε αντικαταστήσει στην τεχνική ηγεσία της Στρασμπούρ! Όταν ο γαλλικός σύλλογος αποφάσισε μετά από ενάμιση χρόνο να τερματίσει τη συνεργασία μαζί του, έδωσε τα ηνία στον άλλοτε τεχνικό της ΑΕΚ, ο οποίος αντί να πει πως… παρέλαβε καμένη γη, δεν δίστασε να έρθει σε επαφή με τον προκάτοχο του. Ο Μπάνκι και ο Τουόβι ούτως η άλλως γνωρίζονταν κι έτσι ο δεύτερος δεν είχε πρόβλημα να ανταλλάξει απόψεις με τον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε. Έκτοτε οικοδόμησαν μια σχέση, η οποία πλέον μετατράπηκε σε συνεργασία.

Υπό την προστασία του Ντέτμαν

Άλλωστε ο 37χρονος Φινλανδός έχει δείξει από πολύ νωρίς πως είναι ακομπλεξάριστος και παίρνει γρήγορα αποφάσεις που άλλοι συνάδελφοι του, «κοσκινίζουν» για πολλά χρόνια. Μόλις στα 18 του χρόνια αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του ως παίκτης, λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Αμέσως στράφηκε στην προπονητική και ο πρώτος που του έδωσε την ευκαιρία να μάθει σε υψηλό επίπεδο ήταν ο Χένρικ Ντέτμαν. Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του φινλανδικού μπάσκετ, τον έχρισε βοηθό του στην Εθνική ανδρών, όταν ήταν μόλις 23 ετών και τον πήρε υπό την προστασία του. Το 2014 οι δύο τους πήγαν στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Μπεσίκτας και μετά από δύο χρόνια «μετακόμισαν» στο Στρασβούργο.

Η επιστροφή του Κολέ και η παραμονή του Λάσι

Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Ντέτμαν, ο οποίος μόλις μετά από δύο μήνες αγωνιστικής δράσης απολύθηκε και την θέση του, πήρε αυτός τον οποίο είχε διαδεχθεί. Για να το θέσουμε απλά, ο Βενσάν Κολέ ο οποίος είχε αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2016, επέστρεψε στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, καθώς υπό την καθοδήγηση του Ντέτμαν η Στρασμπούρ είχε μόλις μια νίκη σε οκτώ επίσημους αγώνες. Θα περίμενε κανείς πως ο Τουόβι ως το πνευματικό παιδί του Ντέτμαν θα αποχωρούσε μαζί του. Πολλές φορές η προπονητική «ηθική» (ιδίως στα βαλκάνια) επιβάλλει πως ο βοηθός που προσλαμβάνεται «πακέτο» με τον χεντ κόουτς, «οφείλει» να ακολουθεί την μοίρα του προϊσταμένου του. Πλην όμως ο Ντέτμαν κατέστησε σαφές στον Τουόβι πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεχίσει στο πόστο του, αν ο Κολέ δεν είχε αντίρρηση. Και πράγματι η συνεργασία όχι μόνο συνεχίσθηκε κανονικά, αλλά και πολύ πετυχημένα.

Η δουλειά με τον Ντιλικίνα και η προαγωγή

Ο μόλις 30 ετών (εκείνη την εποχή) Τουόβι έκανε πολύ καλή ατομική δουλειά με τον Φρανκ Ντιλικίνα (ο οποίος έφθασε να επιλεγεί στο Νο8 του ντραφτ από τους Νικς) και παράλληλά υποστήριξε εξαιρετικά το έργο του Κολέ. Την επόμενη χρονιά η Στρασμπούρ στέφθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας και ο Φινλανδός βοηθός συνδύαζε το πόστο του στον γαλλικό σύλλογο, με αυτόν που είχε στην Εθνική της χώρας του δίπλα στον Ντέτμαν.

Το καλοκαίρι του 2020, ο Κολέ επί της ουσίας τον «έχρισε» αντικαταστάτη του και η ομάδα του Στρασβούργου από τη 10η θέση, «σκαρφάλωσε» στην 3η του 2021, ενώ παράλληλα προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ του BCL! Oι Γάλλοι του επέκτειναν το συμβόλαιο ως την περίοδο 2022-23, αλλά τα καλά νέα δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Ιούνιο του 2022, ο Ντέτμαν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους πάγκους, ώστε να αφοσιωθεί στην πολιτική και δεν είχε κανέναν ενδοιασμό ως προς το πρόσωπο στο οποίο πρέπει να παραδώσει την σκυτάλη. «Σας ζητώ συγγνώμη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νεαρός προπονητής μας με την φινλανδική γλώσσα», είχε αστειευτεί ο Ντέτμαν κατά την άτυπη τελετή… παράδοσης-παραλαβής και ο πάντα ακομπλεξάριστος Τουόβι είχε βάλει κι αυτός τα γέλια.

Άλλωστε ο Ντέτμαν του είχε δείξει την εμπιστοσύνη του, αφήνοντας τον από το 2019 να δίνει αυτός οδηγίες στα τάιμ-άουτ.

Ο Τουόβι, λοιπόν, δείχνει πως ναι μεν η «ταμπέλα» είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το παν.

Είτε ως πρώτος προπονητής, είτε ως βοηθός, ασκεί με τον ίδιο ζήλο τα καθήκοντα του, ανεξαρτήτως προσώπων.

Γι’ αυτό δεν έχει πρόβλημα από την μια να είναι χεντ κόουτς στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά από μερικές εβδομάδες να αναλαμβάνει ασίσταντ, του ανθρώπου που τον είχε αντικαταστήσει μετά την απόλυση του.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ