fbpx

Δείξε μου τον rookie σου…

Δείξε μου τον rookie σου…

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε μια διοργάνωση αποτελούν από μόνοι τους θέμα προς συζήτηση εξαιτίας των πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών τους.

Από αυτούς που έρχονται για τα… τελευταία ένσημα μέχρι νεαρούς που ψάχνουν την καθιέρωση ή κάποιους που αναζητούν μια δεύτερη (και τρίτη, τέταρτη!) ευκαιρία.

Μεταξύ… γνωστών και φίλων, το apexsports.gr σας παρουσιάζει τους 7+1 rookies για τη σεζόν 2023/24 στην Ευρωλίγκα.

Κέμπα Γουόκερ
Ομάδα: Μονακό
Ηλικία: 33
Ύψος: 1.83
Θέση: 1

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα Αμερικανών που πέρασαν τον Ατλαντικό αφήνοντας το ΝΒΑ για την Ευρώπη. Ίσως θα ήταν δίκαιο να συμπεριληφθεί και στο Τοp 5 της σχετικής λίστας, όμως σε όποια θέση και να τον κατατάξει κάποιος, το σίγουρο είναι πως άπαντες περιμένουν το ντεμπούτο του Κέμπα Γουόκερ με τη φανέλα της Μονακό. Το τελευταίο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, παρότι οι Μονεγάσκοι έχουν δώσει πέντε παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αφού όπως ενημέρωσαν ο Γουόκερ ακολουθεί ειδικό πρωτόκολλο τραυματισμών προτού μπει στα επίσημα παιχνίδια. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι αντιθέσεις και τα ερωτηματικά αφού από τη μία έχουμε έναν παίκτη που μετράει 750 ματς στο ΝΒΑ με 19.3 πόντους, 5.3 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ έχοντας 36% στο τρίποντο με ένα ασύλληπτο πρώτο βήμα και τρομακτική ευχέρεια στο ένας εναντίον ενός. Από την άλλη έχουμε ένα τρομακτικά ταλαιπωρημένο αριστερό γόνατο με αλλεπάλληλες επεμβάσεις (μηνίσκο) και καθαρισμούς, που τον υποχρέωσαν σε μόλις 89 παιχνίδια στις τελευταίες τρεις σεζόν και 9 την τελευταία! Τα πάντα θα απαντηθούν στο παρκέ με τον Κέμπα αναμφίβολα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μπασκετόφιλων για τη σεζόν που έρχεται.

Τζαμπάρι Πάρκερ
Ομάδα: Μπαρτσελόνα
Ηλικία: 28
Ύψος: 2.03
Θέση: 4

Προϊόν του Ντιούκ και του Μάικ Σιζέφσκι, ο Τζαμπάρι Πάρκερ μπήκε με μεγάλες περγαμηνές και αντίστοιχες προσδοκίες στο ντραφτ του 2014 όπου επιλέχθηκε στο νο. 2 από τους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εννιά χρόνια μετά, δύο ρήξεις χιαστού στο αριστερό γόνατο και πληθώρα άλλων μικρών και μεγαλύτερων τραυματισμών, υπονόμευσαν την πολλά υποσχόμενη καριέρα του. Τις τελευταίες δύο σεζόν έπαιξε συνολικά σε 38 παιχνίδια και κάπως έτσι έγινε πιο εύκολη η προσέγγιση της Μπαρτσελόνα που τελικά τον έφερε στην απέναντι όχθη. Ακόμα και με τις προαναφερθείσες δυσκολίες, ο Πάρκερ έχει μέσους όρους καριέρας που φτάνουν τους 14 πόντους με 50% εντός πεδιάς και 33% τρίποντο, 5.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Με τον αστερίσκο «παραμένω υγιής» πάνω από το κεφάλι του και τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στις ιδιοτροπίες της Ευρωλίγκας, μιλάμε για μία κίνηση που απογειώνει το ρόστερ των «μπλαουγράνα».

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Ηλικία: 28
Ύψος: 2.06
Θέση: 4

5ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ “ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ” / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ – ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η πιο φανταχτερή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, αποτελεί την κορωνίδα των επιλογών του Εργκίν Αταμάν στο πράσινο ρόστερ. Πέρα από μια διετία στην Εστουδιάντες (2014/16) στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο 28χρονος Ισπανός δεν έχει εμπειρία από Ευρώπη, ωστόσο σε περιπτώσεις μη Αμερικανών η προσαρμογή πάντα είναι πιο εύκολη. Η περίοδος 21/22 ήταν η χειρότερή του στο ΝΒΑ αφού άλλαξε τρεις ομάδες παίζοντας συνολικά 40 ματς ωστόσο την περσινή σεζόν επανήλθε σε… μερική κανονικότητα αγωνιζόμενος 42 φορές με τη φανέλα των Ράπτορς, όντας πάντως χαμηλά σε νούμερα (2.9 πόντους με 25% τρίποντο). Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πολύ καλό σουτέρ με ποσοστό καριέρας που αγγίζει το 35% για τρεις (με τις αποστάσεις να είναι μεγαλύτερες στο ΝΒΑ), με μέγεθος (2.06) που του επιτρέπει να… αλωνίζει στις θέσεις των φόργουορντ στην Ευρώπη και σε ηλικία ιδανική για νέες προκλήσεις.

Νίκος Ρογκαβόπουλος
Ομάδα: Μπασκόνια
Ηλικία: 22
Ύψος: 2.03
Θέση: 3

Ένα δικό μας παιδί, ανάμεσα στους rookies της Ευρωλίγκας. Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος έχει τη δεύτερη –πραγματικά μεγάλη- ευκαιρία της καριέρας του, αφού την πρώτη την εξαργύρωσε και με το παραπάνω. Η προηγούμενη σεζόν στην κάτω του μετρίου τουρκική Μερκεζεφεντί, αποτέλεσε κατ’ ουσία χρονιά εκτόξευσης για τον 22χρονο Έλληνα. Ο Ρόγκα τελείωσε με 15.5 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 35% στο τρίποντο, και ήταν φυσικά από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του στην εξασφάλιση της παραμονής σε μια απαιτητική λίγκα. Πλέον στην Μπασκόνια του ιδιότροπου Κερεχέτα και του Χοάν Πενιαρόγια, θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθιερωθεί στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μέσω της Ευρωλίγκας αλλά και στο κορυφαίο πρωτάθλημα της ACB.

Φρανκ Καμίνσκι
Ομάδα: Παρτίζαν
Ηλικία: 30
Ύψος: 2.13
Θέση: 5

Ο Ζέλικο Ομπράντοβτις και η Παρτίζαν προχώρησαν σε μία μάλλον απροσδόκητη κίνηση για τα γούστα του Ζοτς, αγοράζοντας κατευθείαν από το ΝΒΑ, ωστόσο σε επίπεδο χαρακτηριστικών, ο Φρανκ Καμίνσκι μοιάζει ιδανικό fit. Ο ψηλός από το Ιλινόις, φοίτησε στο Γουισκόνσιν και είναι μάλιστα κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε ένα παιχνίδι με το κολέγιό του (43). «Πλαστικές» κινήσεις, «αέρινος» παρά τα 213 εκατοστά, ο Καμίνσκι μοιάζει να ταιριάζει στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχοντας τόσο παιχνίδι με πλάτη όσο και με πρόσωπο, με το 35% καριέρας στα τρίποντα να είναι άκρως ικανοποιητικό. Έχοντας γενικά «γεμάτες» χρονιές, αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα τραυματισμών ανάμεσα σε 2020 και 2022 ωστόσο οι 9 πόντοι και τα 4 ριμπάουντ μέσοι όροι καριέρας στο ΝΒΑ προμηνύουν άνετα κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Ίσως σημαντικότερο ζήτημα, το γεγονός πως έχει συνηθίσει να έρχεται από τον πάγκο αφού σε οκτώ χρόνια έχει ξεκινήσει βασικός μόλις σε 49 παιχνίδια.

Μάρκο Σιμόνοβιτς
Ομάδα: Ερυθρός Αστέρας
Ηλικία: 23
Ύψος: 2.11
Θέση: 5-4

Στοίχημα χωρίς μεγάλο ρίσκο ο Μαυροβούνιος για τον Ερυθρό Αστέρα. Έχοντας ξεκινήσει το μπάσκετ στην Ιταλία, ο Σιμόνοβιτς ξεπετάχτηκε τη διετία 19/21 στη Μέγκα Μπάσκετ του Μίσκο Ρασνάτοβιτς, αφού οι 16.8 πόντοι (51% στα σουτ, 31% στο τρίποντο) και τα 8 ριμπάουντ του δίνουν το εισιτήριο για το ντραφτ όπου θα επιλεχθεί στο νο44 από τους Μπουλς. Μετά από αρκετά «πέρα-δώθε» στη G League και μόλις 16 παιχνίδια στο ΝΒΑ σε μία διετία με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής (3.4), ο Σιμόνοβιτς ψάχνει στην Ευρωλίγκα χρόνο και ρόλο που μάλλον θα βρει άπλετο ειδικά στη θέση «4», μετά και τον τραυματισμό του Νεμάνια Μπιέλιτσα.

Σιλβέν Φρανσίσκο
Ομάδα: Μπάγερν Μονάχου
Ηλικία: 25
Ύψος: 1.88
Θέση: 1

BASKET LEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / 4ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΠΑΟ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Εξαργυρώνοντας την πολύ καλή του χρονιά στο Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, ο Σιλβέν Φρανσίσκο θα έχει την ευκαιρία να συστηθεί στο ευρύτερο μπασκετικό κοινό της Ευρώπης μέσω της Μπάγερν Μονάχου του Πάμπλο Λάσο, την οποία αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Γαλλο-Αμερικάνος με ρίζες από την Ανγκόλα, αναμένεται να μοιράζεται τον χρόνο στον «άσο» με τον Λεάντρο Μπολμάρο, δοκιμάζοντας πλέον τις δυνάμεις του στο υψηλότερο επίπεδο. Τα δείγματα που έδωσε πέρυσι είναι άκρως ενθαρρυντικά με 13.5 πόντους, 5.4 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ, νούμερα που του έδωσαν και μια θέση στην εθνική Γαλλίας στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ.

Ρότζερ Γκριμάου
Ομάδα: Μπαρτσελόνα
Ηλικία: 45
Θέση: Προπονητής

«Λαθρεπιβάτης» στην παρούσα λίστα αφού δεν πρόκειται για παίκτη αλλά προπονητή! Και τι περίπτωση! Δεν είναι τόσο η ηλικία (45) αφού έχουμε δει κι άλλους προπονητές ακόμα πιο μικρούς, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία τού Ρότζερ Γκριμάου στους πάγκους που κάνει την απόφαση των «μπλαουγράνα» να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα. Από το 2016 μέχρι και πριν την Μπαρτσελόνα, ο Γκριμάου καθοδηγούσε τη JAC Sants, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας του ισπανικού μπάσκετ. Φυσικά και γνωρίζει το «Παλάου» σαν την παλάμη του, όπως και όλες τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού «Μπαρτσελόνα» αφού ήταν παίκτης της για οκτώ συναπτά έτη (2003-2011). Ωστόσο το γεγονός πως διαδέχεται τον αποτυχημένο –σε ότι αφορά την Ευρωλίγκα- Γιασικεβίτσιους, μένει να φανεί τί πίεση θα του ασκήσει και το πως εκείνος θα ανταποκριθεί έχοντας στα χέρια του ένα ρόστερ που ναι μεν έχασε τον Νίκολα Μίροτιτς και τον Μάικ Τόμπι, αλλά ενισχύθηκε με τους Τζαμπάρι Πάρκερ και Γουίλι Ερνανγκόμεθ αντίστοιχα…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ