fbpx

Οι “μπράβοι” του Ντόντσιτς

Οι “μπράβοι” του Ντόντσιτς

Η ιδιαίτερη ιστορία του Γκαντ Σάμγκαντ και του Μάρκο Μίλιτς που έχουν υπό την… προστασία τους τον Σλοβένο σούπερ-σταρ 

Η δύναμη των παικτών στο ΝΒΑ, το λεγόμενο players empowerment, γίνεται ολοένα πιο έντονο και ευδιάκριτο, ιδίως για τους σούπερ-σταρ της λίγκας. Η αντιμετώπιση τους διαφέρει και τα προνόμια τους ποικίλουν. Ένα εξ’ αυτών είναι πως έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν τους προπονητές που θα ασχολούνται με την ατομική τους βελτίωση. Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει δύο, οι οποίοι δουλεύουν επί καθημερινής βάσης, ακόμα και πριν από τα παιχνίδια. Ο Γκαντ Σάμγκαντ έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο κυρίως στα ανοιχτά γήπεδα της Νέας Υόρκης, ενώ ο Μάρκο Μίλιτς έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Σλοβένος που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ το μακρινό 1998. Οι δύο τους ακολουθούν κάθε βήμα του ηγέτη των Μάβερικς, κάτι που ήταν αντιληπτό και στο Άμπου Ντάμπι. 

Πριν την έναρξη των αγώνων με τους Μάβερικς, ο Σάμγκαντ καθόταν στις καρέκλες δίπλα από το παρκέ, δίχως καν να παρακολουθεί το ζέσταμα των υπολοίπων παικτών της ομάδας του. Περίπου 45 λεπτά πριν από το τζάμπολ, ο Ντόντσιτς εμφανιζόταν στο παρκέ, έχοντας δίπλα του τον Μίλιτς κι αμέσως ο Σάμγκαντ άφηνε την θέση του και περνούσε εντός των τεσσάρων γραμμών ώστε να ξεκινήσει την δουλειά. Οι ασκήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με εκτέλεση μετά από PNR, με τον Μίλιτς να έχει τον ρόλο του σκρίνερ και τον Αμερικανό βοηθό να υποδεικνύει στον Luka Magic, πως πρέπει να κινηθεί για να βρεθεί στο σωστό σημείο ώστε να σκοράρει. 

Ο μάγος της ντρίμπλας

Η πρόσληψη του Σάμγκαντ είχε προηγηθεί της επιλογής του Ντόντσιτς στο ντραφτ του 2018. Ο, δύσκολος όχι μόνο στον χαρακτήρα αλλά και στις επιλογές συνεργατών, Ρικ Καρλάιλ τον είχε εντάξει στο επιτελείο του το 2016, ώστε να μάθει στους παίκτες του την τεχνική της ντρίπλας. 

Ο γεννημένος το 1976 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ασίσταντ κόουτς, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικούς από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ όλων των εποχών, καθώς η σταυρωτή του τρίπλα έμεινε στην ιστορία. Για χάρη του έχουν γίνει αμέτρητα αφιερώματα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και ίσως το καλύτερα συμπυκνωμένο και περιεκτικό είναι αυτό του Bleacher report, στο οποίο μιλούν για την τέχνη του, μελλοντικοί Hall Of Famers σαν τον Καιρί Έρβινγκ και τον Ντέμιαν Λίλαρντ. 

YouTube video

Ο Σάμγκαντ έχει αναλάβει υπό την καθοδήγηση του, όχι μόνο περιφερειακούς παίκτες, αλλά ακόμα και 7 footers με ικανότητα στην ντρίπλα σαν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. 

Με τον Ντόντσιτς έχει καταφέρει όχι μόνο να του τελειοποιήσει τον χειρισμό της μπάλας, αλλά κυρίως να τον βοηθήσει να έχει καλύτερη ισορροπία στα σταματήματα του και στις αλλαγές κατεύθυνσης. Από την ρούκι του σεζόν, ο Σάμγκαντ ήταν το κλειδί για να αποκτήσει ο Σλοβένος περισσότερες επιλογές όταν ένας ψηλός «άλλαζε» πάνω του. Ο Σλοβένος συνήθιζε να «τιμωρεί» τις αλλαγές με τα αγαπημένα του step back τρίποντα, αλλά ο Σάμγκαντ, τον προέτρεψε να χρησιμοποιεί περισσότερο τις διεισδύσεις, αφού είχε νικήσει τον αντίπαλο του, με ντρίπλα. Παράλληλα δούλεψαν πολύ στο σουτ μέσης απόστασης με το ένα πόδι, στο οποίο ειδικεύονταν ο ζωντανός θρύλος των Μαβς, Ντιρκ Νοβίτσκι. 

Ο άλλοτε παίκτης της Ρεάλ, που έχει έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών, τον εμπιστεύεται απόλυτα και γι’ αυτό το λόγο ήταν ένας από τους λίγους που επιβίωσαν μετά την παραίτηση του Ρικ Καρλάιλ και τον ερχομό του Τζέισον Κιντ. 

Οικογενειακή σχέση

Ο Μίλιτς από την δική του πλευρά, αποτελεί σχετικά «φρέσκια» πρόσληψη, καθώς εντάχθηκε επισήμως στο staff των Τεξανών το καλοκαίρι του 2022. Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση το 2015, είχε αναλάβει υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων της Σλοβενίας και μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Πόλης το 2017, «οικοδόμησε» στενή σχέση μαζί του. 

Φυσικά ο δεσμός των δύο συμπατριωτών είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Μίλιτς υπήρξε συμπαίκτης του πατέρα του Λούκα, Σάσο και παρέα είχαν πανηγυρίσει το νταμπλ στην Σλοβενία το 2008. 

Επιπροσθέτως, ο Μίλιτς ήξερε καλά και τον Τζέισον Κιντ, ένεκα της κοινής τους θητείας στους Σανς στα τέλη της δεκαετίας του ’90. 

Το 2021 μια σειρά συγκυριών οδήγησε στην πρόσληψη του Μίλιτς. Ο Λούκα «τα βρήκε» με τον πατέρα του Σάσα, ο οποίος τον ακολούθησε στο προολυμπιακό του Κάουνας (απ’ όπου και οι σχετικές φωτογραφίες) και φυσικά στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Από κοντά ήταν ο Μίλιτς ως επιτελικό στέλεχος της σλοβενικής ομοσπονδίας, ενώ το ίδιο καλοκαίρι ο Κιντ αντικατέστησε τον Καρλάιλ στον πάγκο των Μάβερικς. 

Στην διάρκεια της περιόδου 21-22, ο Μίλιτς επισκέφθηκε αρκετές φορές το Ντάλας και τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξή του στο προπονητικό επιτελείο…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ