fbpx

Ο Βεζένκοφ και η ιλιγγιώδης διαφορά ταχύτητας

Βεζένκοφ

Ο MVP της Ευρωλίγκας κατάλαβε με την συμμετοχή του στο πρώτο φιλικό παιχνίδι των Κινγκς πως έχει δρόμο να διανύσει στην άμυνα.

Οι δηλώσεις του Μάικ Μπράουν για την αμυντική αδυναμία του Σάσα Βεζένκοφ στο πρώτο φιλικό των Κινγκς απέναντι στους Ράπτορς, έτυχαν μεγάλης προβολής τόσο στον ελληνικό Τύπο, όσο και στα μέσα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού που καλύπτουν επί καθημερινής βάσης το ρεπορτάζ της ομάδας του Σακραμέντο. Το παιχνίδι ναι μεν ήταν φιλικό, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διδακτικό για τον 28χρονο φόργουορντ, ο οποίος αντιλήφθηκε με το «καλημέρα» την διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στο ΝΒΑ και το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αν «μελετήσει» κανείς φάση προς φάση τα 11 λεπτά της παρουσίας του στο παρκέ απέναντι στους Ράπτορς θα διαπιστώσει δύο πράγματα: Εν πρώτοις πως στην επίθεση, ο υψηλός δείκτης μπασκετικής του ευφυΐας θα τον βοηθήσει να βρει αρκετά εύκολα καλάθια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Από την μια γιατί ξέρει να κινείται τρομερά χωρίς την μπάλα, είτε κόβοντας προς το καλάθι, είτε κινούμενος με… ύπουλο τρόπο στην περιφέρεια.

Από την άλλη, γιατί με μια προσποίηση μπορεί να «αδειάσει» με ευκολία τον αντίπαλο του και στην συνέχεια χάρη στην τρομερά γρήγορη εκτέλεση του να «βομβαρδίσει» από οποιοδήποτε σημείο πίσω από τα 7.25μ. Επιπροσθέτως σε πρώτη φάση, φαίνεται πως η μεγαλύτερη απόσταση του τριπόντου, ουδεμία δυσκολία του προκαλεί…

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως στην άλλη άκρη του παρκέ, θα χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερο, ώστε να «καμουφλάρει» τις αδυναμίες του. Ο Μάικ Μπράουν τόνισε πως επέτρεψε στους αντιπάλους του να διεισδύσουν από το κέντρο της ρακέτας, πράγμα που αντιτίθεται στις αμυντικές αρχές-επιδιώξεις της ομάδας του.

Η αδυναμία στο κέντρο της ρακέτας

Αυτό μάλιστα συνέβη απέναντι σε παίκτες δεύτερου επιπέδου που παλεύουν για την «επιβίωση» τους. Η πρώτη ήταν απέναντι στον Τζαβόν Φρίμαν, ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε στην G League με τους Γουίντι Σίτι Μπουλς και φέτος έχει υπογράψει 2-way συμβόλαιο με το Τορόντο. Ο Βεζένκοφ του έδωσε (όπως φαίνεται και στην φωτό) τον κεντρικό διάδρομο και την κατάσταση «έσωσε» ο Άλεξ Λεν ο οποίος είχε γρήγορη αντίδραση και έκοψε το λέι-απ του γκαρντ των Καναδών.

Αμέσως μετά, όμως, η μπάλα κατέληξε στα χέρια του κοντορεβιθούλη Μαρκίς Νόουελ, ο οποίος επίσης έχει 2-way συμφωνία. Ο ύψους 175 εκατοστών πλέι-μέικερ ξεπέρασε πολύ εύκολα τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος αμέσως μετά αντικαταστάθηκε, έστω κι αν ο αντίπαλος του αστόχησε στο αριστερό λέι-απ.

Η «ατυχία» με τον Ντικ

Βέβαια το ματς ξεκίνησε «στραβά» για τον Βεζένκοφ, καθώς στην πρώτη του αμυντική κατοχή, δεν θα μπορούσε να παίξει καλύτερα πάνω στον Γκρέιντι Ντικ. Απλά ο εξαιρετικός σουτέρ από το Κάνσας έδειξε την τέχνη και ευστόχησε πάνω από τα απλωμένα χέρια του περσινού MVP της Ευρωλίγκας. Μπορείτε να δείτε το contested καλάθι του στα 29’’ του βίντεο.

YouTube video

Ένα «κλικ» πιο αργός

Ο Βεζένκοφ ήταν πολύ συγκεντρωμένος στην άμυνα του, τόσο πάνω στον Ντικ, όσο και στις Κρις Μπουσέ. Ακόμα ένα «θέμα» του σε καταστάσεις 5Χ5, ήταν πως οι αντιδράσεις του ήταν ένα «κλικ» πιο αργές στα περιφερειακά σουτ των αντιπάλων του.

Στο τρίποντο από την κορυφή του Μπουσέ, του έδωσε πολύ χώρο και όταν πια σήκωσε το χέρι του, η μπάλα ήδη βρισκόταν στον αέρα για να καταλήξει στο καλάθι.

Μπορείτε να το δείτε στο 5’25’’.

YouTube video

Το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα και σε ένα τρίποντο του Ντικ, το οποίο βρήκε το σίδερο.

Αργός στο αμυντικό transition

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ήταν οι επιστροφές του στο αμυντικό transition. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις ήταν ο τελευταίος, κάτι που οδήγησε την ομάδα του σε αμυντική ανισορροπία.

Όλα αυτά, βέβαια, λίγο πολύ είναι αναμενόμενα και είναι θετικό που «εμφανίστηκαν» από το ξεκίνημα της pre season. Ο Μπράουν εσκεμμένα υπήρξε σκωπτικός, ώστε να βοηθήσει τον παίκτη του, τώρα που είναι «νωρίς» και υπάρχει αρκετός χρόνος για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην άμυνα.

Ο Βεζένκοφ είναι ένας παίκτης με τρομερή αντίληψη, ο οποίος ξέρει καλά να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του και να «καμουφλάρει» τα μειονεκτήματα του. Ναι μεν τα αθλητικά του προσόντα έχουν συγκεκριμένο ταβάνι, αλλά το ΙQ του μπορεί να τον βοηθήσει να βρει τις λύσεις που χρειάζεται σε ατομικό επίπεδο για να κερδίσει μια θέση στο ενεργό rotation της κανονικής περιόδου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ