fbpx

Βεζένκοφ περιμένει μόνος του… 

Βεζένκοφ

Τα πρώτα φιλικά των Κινγκς είναι χρήσιμα ώστε ο Σάσα Βεζένκοφ να μάθει καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού στο ΝΒΑ, αλλά και για να τον… μάθουν οι συμπαίκτες του. 

Ιδίως αυτοί που έρχονται από τον πάγκο, οι οποίοι όπως φάνηκε στον τρίτο αγώνα της pre season, δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση να του πασάρουν την μπάλα, κάτι που έχει διττή εξήγηση. 

Από τη μια, αυτή είναι η τάση που χαρακτηρίζει τις «ρεζέρβες» στην κορυφαία λίγκα του κόσμου και δη στη διάρκεια της προετοιμασίας. Προσπαθούν να σκοράρουν γιατί θεωρούν πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, ώστε να κερδίσουν χρόνο συμμετοχής στην κανονική περίοδο. 

Από την άλλη, παίκτες με μικρή εμπειρία στο επαγγελματικό μπάσκετ της Αμερικής, όπως ο Ντέιβιον Μίτσελ ή ο ρούκι Κόλμπι Τζόουνς έχουν άγνοια για τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του νέου τους συμπαίκτη. Μάλιστα μια φάση από τον αγώνα με τους Ουόριορς με πρωταγωνιστή τον δεύτερο είναι χαρακτηριστική… 

Σε μια κατάσταση δευτερεύοντος αιφνιδιασμού, ο Βεζένκοφ έχει κινηθεί γρήγορα και είναι στημένος στην γωνία, όντας τελείως ελεύθερος. Ο Τζόουνς έχει παίκτη μπροστά του και ξεκινάει το μπάσιμο, αλλά αντί να δώσει την μπάλα στον συμπαίκτη του, ο οποίος περιμένει με ανοιχτά τα χέρια, τελειώνει μόνος του με ένα floater.

Η ίδια φάση στον Ολυμπιακό, θα είχε ως κατάληξη ένα τρίποντο του 28χρονου φόργουορντ, με πολύ καλές πιθανότητες να είναι εύστοχο. Ίσως κάτι ανάλογο να είχε συμβεί, αν στο παρκέ, βρίσκονταν τα βασικά στελέχη του Μάικ Μπράουν, όπως ο Φοξ και ο Σαμπόνις που γνωρίζουν την ικανότητα του Σάσα στα περιφερειακά σουτ και δεν έχουν το άγχος (ιδίως ο Λιθουανός) να σουτάρουν κάθε φορά που η μπάλα βρίσκεται στα χέρια τους. 

Ο Βεζένκοφ δεν έχει αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται στην επίθεση, ο οποίος βασίζεται εν πολλοίς στην κίνηση χωρίς την μπάλα και την ακαριαία εκτέλεση του. Ακόμα μια φάση στην οποία φάνηκε αυτό, ήταν στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου όταν ο Ντέιβιον Μίτσελ αποφάσισε να παίξει ένα pick n pop με τον Τρέι Λάιλς. Με το που πήρε το σκριν από τον Καναδό, ο Σάσα «έκοψε» από την μπέιζλάιν και αν είχε τροφοδοτηθεί θα είχε πετύχει ένα εύκολο λέι-απ. Φευ… 

Ο Μίτσελ προτίμησε την εύκολη λύση που ήταν η πάσα στον Λάιλς, ο οποίος δεν είχε χώρο να σουτάρει, με αποτέλεσμα να πασάρει στον Τζόουνς κι αυτός να κάνει μια λάθος πάσα. 

Ακόμα κι ο Μαλίκ Μονκ που είναι χρόνια στην λίγκα και είναι λίγο πιο ώριμος μπασκετικά, δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει σωστά, καθώς στη δική του περίπτωση, υπερισχύει το ένστικτο του σκόρερ και οι πάσες του δίνονται με… καθυστέρηση. 

Πάλι στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, ο Μονκ πήρε την μπάλα σε ένα αμυντικό closeout και το μόνο που είχε να κάνει ήταν μετά την πρώτη τρίπλα να πασάρει στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, ο οποίος περίμενε μόνος, αφού ο Κουμίνγκα είχε πάει για τη βοήθεια. 

Αντ’ αυτού, ο σκόρερ από το Κεντάκι πήγε μέχρι μέσα και όταν έδωσε την μπάλα, ο Κουμίνγκα είχε προλάβει να επιστρέψει πάνω στον Βεζένκοφ και να του δυσκολέψει το σουτ. 

«Άγνωστος» και στους διαιτητές 

Ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως ο MVP της Ευρωλίγκας είναι άγνωστος στους διαιτητές και (ακόμα) δεν χαίρει σεβασμού. Στο τέλος της τρίτης περιόδου, έπαιξε μια πολύ καλή άμυνα στο (χαμένο ταλέντο που λέγεται) Τζερόμ Ρόμπινσον. Στήθηκε σωστά και ο γκαρντ που βρίσκεται με 2 way συμβόλαιο στους «πολεμιστές» τον έσπρωξε για να πετύχει το καλάθι. 

Οι διαιτητές δεν έδωσαν τίποτα και ο (πολύ έμπειρος) σχολιαστής του αγώνα Μαρκ Τζόουνς είπε πως… «Ο Ρόμπινσον έστειλε τον Βεζένκοφ να κάνει βάρη». 

Το θέμα, όμως, δεν ήταν πως ο (μεγαλωμένος στην Κύπρο και την Ελλάδα) Βούλγαρος άσος δεν είχε τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο του. Η άμυνα του ήταν σωστή και έπρεπε να είχε πάρει το φάουλ, αλλά οι διαιτητές που δεν τον γνωρίζουν, απλά άφησαν το παιχνίδι να συνεχισθεί. 

Η διαφορά των δύο κόσμων 

Σε αυτό το ματς, επίσης φάνηκε μέσα από το ματς απ του Κουμίνγκα με τον Βεζένκοφ και η διαφορά των δύο κόσμων στην προσέγγιση του παιχνιδιού. 

Από τη μια, ο Κογκολέζος φόργουορντ του Γκόλντεν Στέιτ, ο οποίος έχει απίστευτα αθλητικά προσόντα, αλλά στην τρίτη του σεζόν στη λίγκα, συνεχίζει να παίζει σχεδόν αποκλειστικά με το ένστικτο και η μπασκετική του αντίληψη να παραμένει (στην καλύτερη) περιορισμένη. 

Από την άλλη, ο Βεζένκοφ, του οποίου ο εγκέφαλος παίρνει 1000 στροφές, αλλά τα πόδια του δεν μπορούν να ακολουθήσουν. 

Η φάση στην οποία ο Κουμίνγκα έφυγε στον αιφνιδιασμό μετά από ένα άστοχο τρίποντο του Βεζένκοφ, τα «λέει» όλα. Δείτε την απόσταση που τους χαρίζει. 

Για τον πρώην άσο του Ολυμπιακού, η pre season είναι τρομερά χρήσιμη. Είναι δεδομένο ότι θα καταλάβει τις αδυναμίες του και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τις διορθώσει. Για να το πετύχει, όμως, θα πρέπει να έχει τον βοήθεια των συμπαικτών του και ιδίως αυτών που έρχονται από τον πάγκο. Λογικά όσο περνάει ο καιρός και δείχνει τις ικανότητες του τα πράγματα, θα γίνονται καλύτερα και δεν θα μένει να «περιμένει μόνος του», όπως ο Αναστόπουλος την πάσα του Σέστιτς…  

Δείτε την ιστορική φάση και κυρίως περιγραφή του Μανώλη Μαυρομμάτη στο 1’22’’ του βίντεο

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ