fbpx

Ευρωλίγκα: Η Μακάμπι ως γηπεδούχος στη Θεσσαλονίκη και άλλες ιστορίες φιλοξενίας

Ευρωλίγκα: Η Μακάμπι ως γηπεδούχος στη Θεσσαλονίκη και άλλες ιστορίες φιλοξενίας

Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της EuroLeague που η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα χρησιμοποιήσει πόλη άλλης χώρας ως έδρα αφού ό,τι θα συμβεί φέτος με το Βελιγράδι είχε γίνει και πριν 20 χρόνια με τη Θεσσαλονίκη!

Η Ευρωλίγκα ενέκρινε τη χρήση του Βελιγραδίου ως έδρας της “ομάδας του λαού” για τους προσεχείς εντός έδρας αγώνες της στη διοργάνωση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης του Ισραήλ με την Παλαιστίνη και έτσι η Μακάμπι θα παίξει για μία ακόμη φορά “φιλοξενούμενη” σε τρίτη χώρα.

Η προηγούμενη είχε συμβεί πριν 20 χρόνια. Ήταν τέλη Μαρτίου 2003 όταν η Μακάμπι λόγω της έκκριθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή λόγω της επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ και των απειλών που είχε δεχθεί τότε το Ισραήλ από αραβικές χώρες η Ευρωλίγκα είχε “απαγορεύσει” την τέλεση αγώνων στην περιοχή. Έτσι η Μακάμπι βρήκε “καταφύγιο” στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα του κλειστό του ΠΑΟΚ στην Πυλαία για τους δύο τελευταίους αγώνες της για τη φάση των “16” αμφότεροι κόντρα σε ιταλικές ομάδες.

Ο Νικόλα Βούιτσιτς στο κλειστό του ΠΑΟΚ το 2003

Ο πρώτος αγώνας έλαβε χώρα 27 Μαρτίου 2003 με τη Μακάμπι να κερδίζει τη Βίρτους Μπολόνια 98-71 έχοντας κορυφαίους τους Νικόλα Βούιτσιτς (22), Μπένο Ούντριχ (15) και Ντέιβιντ Μπλου (14) ενώ από τους ηττημένους είχε ξεχωρίσει ο Μλάντεν Σεκουκάρατς (19) και ο Ντέγιαν Κοτούροβιτς (16).

YouTube video

Δύο εβδομάδες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου για την τελευταία αγωνιστική του Top 16 η Μακάμπι έχασε στην Πυλαία 83-84 από τη Μπένετον Τρεβίζο παρά τους 20 πόντους του Μάρκους Γκόρι και του 16 του Βούιτσιτς με την ιταλική ομάδα να στηρίζεται στους Λάνγκτον (20), Γκαρμπαχόθα (17) και Μαρσέλο Νικόλα (15).

Εκτός της Μακάμπι αρκετές άλλες φορές ομάδες της Ευρωλίγκα χρησιμοποίησαν υποχρεωτικά γήπεδα άλλων πόλεων είτε λόγω τιμωρίας είτε λόγω αδυναμίας χρήσης των γηπέδων τους.

Ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε με την Εφές στις 26 Φεβρουαρίου 2016 όχι στο Βελιγράδι αφού η “Σταρκ Αρένα” φιλοξενούσε την ίδια μέρα αγώνες τένις (Davis Cup) αλλά στο Βρσατς και το Millennium Center.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για δύο αγωνιστικές τη σεζόν 2019-20 φιλοξενήθηκε στην πόλη του Καλίνινγκραντ, σε μια ρωσική περιοχή “μέσα” στη Λιθουανία όπου έπαιξε στις 26 Δεκεμβρίου 2019 με την Αρμάνι Μιλάνο και στις 3 Ιανουαρίου 2020 με τον Παναθηναϊκό, τότε, του Ρικ Πιτίνο με τους πράσινους να κερδίζουν στην παράταση 106-102.

Τέλος, Ολυμπιακός και Παναθηναικός έπαιξαν ως τιμωρημένοι σε Ηράκλειο και Λευκωσία στην Κύπρο. Ο Παναθηναϊκός στις 25 Οκτωβρίου 2013 έπαιξαν εναντίον της Μπασκόνια (τότε λεγόμενη Λαμποράλ Κούτσα) στη Λευκωσία και το “Τάσσος Παπαδόπουλος” και στις 7 Νοεμβρίου 2013 εναντίον της Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Ηράκλειο (“Δύο Αοράκια”) λόγω τιμωρίας τους για τους υπεράριθμους θεατές στο ΟΑΚΑ στα πλέι-οφ με τη Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2012-13. Στο πρώτο ματς οι πράσινοι νίκησαν 95-74 στο δεύτερο έχασε 69-72.

Ο Ολυμπιακός, δύο φορές, χρησιμοποίησε επίσης τα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο όντας τιμωρημένος. Στις 15 Οκτωβρίου 2015 εναντίον της Τσεντεβίτα όπου νίκησαν 76-61 και στις 12 Οκτωβρίου 2017 εναντίον της Μπασκόνια όπου επίσης νίκησαν 75-64.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ