fbpx

Άλλη ομάδα οι Μπακς

Άλλη ομάδα οι Μπακς

Το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό, μα ήδη είναι ξεκάθαρο πως η αγωνιστική φυσιογνωμία των Μπακς απέχει παρασάγγας και στις δύο άκρες του παρκέ, σε σχέση με αυτή που παρουσίαζαν ως πέρσι.

Η προσθήκη του χαρισματικού σκόρερ Ντέμιαν Λίλαρντ αντί του προσηλωμένου αμυντικού Τζρου Χόλιντει αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και είναι σαφές (αλλά και απολύτως λογικό) πως η ομάδα του Μιλγουόκι θα χρειαστεί μια περίοδο προσαρμογής. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει και νέο προπονητή…

Η διαφορά στην άμυνα

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να δει ο Έιντριαν Γκρίφιν είναι την ομάδα του να αποδίδει καλύτερα στην άμυνα. Ο ίδιος ως παίκτης ήταν ένας σκληρός αμυντικός, ενώ και ως πρώτος βοηθός του Νικ Νερς στο Τορόντο, είχε πάρει τα εύσημα για την εξαιρετική αμυντική λειτουργία των Ράπτορς τόσο το 2019 που πήραν το πρωτάθλημα, όσο και συνολικά στην πενταετία του στον Καναδά.

Την περσινή περίοδο οι Μπακς, ανάγκαζαν τους αντιπάλους τους στο δεύτερο χειρότερο ποσοστό εντός παιδιάς (με τους Γκρίζλις να είναι οι μοναδικοί καλύτεροι) και στο όγδοο χειρότερο πίσω από τα 7,25. Στα πέντε παιχνίδια της τρέχουσας κανονικής περιόδου, είναι 6οι και 8οι από το τέλος αντίστοιχα στις δύο σχετικές κατηγορίες.

Συνάμα με παθητικό 118,6 πόντων ανά αγώνα, έχουν την 5η χειρότερη άμυνα στην λίγκα, ενώ δέχονται 21,5 πόντους στον αιφνιδιασμό και βρίσκονται στον πάτο της σχετικής λίστας!

Αλλάζουν γρήγορα τα δεδομένα

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο φαίνονται αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της σεζόν και τα δεδομένα αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέσσερα πρώτα ματς το παθητικό τους ήταν 122 πόντοι ανά αγώνα, ενώ οι αντίπαλοι τους έκαναν πάρτι μέσα στην ρακέτα, αφού είχαν ποσοστό επιτυχίας στα τελειώματα τους που έφθανε το 81%.

Η απουσία του Χόλιντεϊ είναι εμφανής, καθώς πλέον η πρώτη γραμμή της άμυνας είναι εύκολο να «διαρραγεί» και οι αντίπαλοι να προχωρήσουν σε μπασίματα ή σε εύκολες ασίστ, όταν ο αμυντικός της αδύναμης πλευράς έρθει πάνω τους.

Απέναντι στην Νέα Υόρκη, όμως, η εικόνα των Μπακς ήταν τελείως διαφορετική. Δέχθηκαν μόλις 105 πόντους και ο Μπρουκ Λόπεζ λειτούργησε τέλεια ως rim protector, κάνοντας οκτώ τάπες!

Μάλιστα μετά το ματς ο Έιντριαν Γκρίφιν δεν δίστασε να παραδεχθεί πως… «έχω έξυπνους παίκτες και μου είπαν ότι πρέπει να κρατήσω τον Μπρουκ πιο βαθιά μέσα στην ρακέτα».

Περισσότερο iso, λιγότερο post up

Φυσικά, το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό και στην επίθεση. Ο Γιάννης προσπαθεί να λειτουργήσει σαν PNR ψηλός με τον Λίλαρντ και είναι σαφές ότι χρειάζεται ένα διάστημα εξοικείωσης σε αυτόν τον ρόλο. Ακόμα οι χώροι και οι αποστάσεις δεν έχουν βρεθεί και στο παιχνίδι με την Νέα Υόρκη, ο Έλληνας σούπερ-σταρ έχοντας το «τείχος» μπροστά του, υπέπεσε σε επτά λάθη, ενώ άλλα τόσα είχε και στην πρεμιέρα απέναντι στους Σίξερς.

Με τον Λίλαρντ στο παιχνίδι, το Μιλγουόκι έχει αυξήσει τις κατοχές και την αποτελεσματικότητα του σε καταστάσεις απομόνωσης.

Την σεζόν 2022-23, μόλις το 6,3% των κατοχών του προερχόταν από isolations και ο απολογισμός του ήταν μόλις 0,8 πόντοι ανά κατοχή. Φέτος τα αντίστοιχα νούμερα είναι 7,7% και 1,1 πόντος, με τον Dame να έχει ως τρίτη επιλογή τα isos. Παίρνει το 13,4 % των προσπαθειών του και αποδίδει 1,2 πόντους ανά κατοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, έχει μειωθεί πολύ το παιχνίδι με πλάτη των «ελαφιών», στο οποίο ειδικεύεται ο Γιάννης.

Πέρσι το post up, αποτελούσε την 4η συνηθέστερη επιλογή τους με 7% επί των συνολικών προσπαθειών και «απόδοση» ενός πόντου ανά κατοχή. Φέτος έχουν πέσει στο 5,6% και στους 0,8 πόντους.

Αντίστοιχα ο Greek Freak το 2023 είχε ως τρίτη του επιλογή το παιχνίδι με πλάτη, παίρνοντας το 11,4% των σουτ του και «δίνοντας» 0,97 πόντους ανά κατοχή. Στα τέσσερα φετινά παιχνίδια, τα ποσταρίσματα είναι μόλις το Νο8 στην λίστα των επιθετικών του επιλογών και η «απόδοση» του έχει «πέσει» στους 0,75 πόντους ανά κατοχή.

Υπάρχουν ακόμα πολλές επιμέρους διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτές είναι οι πιο «χτυπητές» ως τώρα.

Για μια ακόμη φορά, πρέπει να τονίσουμε πως η περίοδος προσαρμογής είναι απαραίτητη και απολύτως λογική για τους Μπακς. Δεν είναι δυνατόν να βρουν «χημεία» με το «καλημέρα» ο Γιάννης με τον Λίλαρντ, όπως συνολικά δεν γίνεται οι παίκτες των Μπακς να αποδώσουν άμεσα όπως θα ήθελε ο Γκρίφιν.

Το σίγουρο είναι πως η νέα τους μορφή θα έχει πολύ ενδιαφέρον και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρατηρούμε την πρόοδο της…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ