fbpx

Η “Οδύσσεια” του Ναζ έφτασε στο τέλος της

Η “Οδύσσεια” του Ναζ έφτασε στο τέλος της

Η απόκτηση του Ναζ Μήτρου Λονγκ από τον Ολυμπιακό σηματοδοτεί το τέλος μιας «οδύσσειας» που κράτησε σχεδόν όσο το ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη του πρωταγωνιστή του ομηρικού έπους, μετά τον τρωικό πόλεμο.

Επί μια δεκαετία, ο Ναζ Μήτρου Λονγκ “πάλευε” να έρθει στη γενέτειρα της μητέρας του, ενώ ακόμα συνεχίζει να προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει το διαβατήριο της χώρας μας. Πλέον όλα δείχνουν πως και ο δεύτερος στόχος του θα ολοκληρωθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Είναι γνωστό πως ο… μέχρι πριν από λίγη ώρα παίκτης της Ζαλγκίρις γεννήθηκε στην πόλη Μισισάγκουα, λίγο έξω από το Τορόντο του Καναδά, με την μητέρα του Γεωργία Μήτρου να προέρχεται από οικογένεια μεταναστών από την Σπάρτη και τον πατέρα του, Τζέρσεϊ Λονγκ να έχει καταγωγή από το Τρινιντάντ Τομπάγκο. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν πολλά «πρόσωπα» που τον συνδέουν με την Ελλάδα.

Ο πρώτος είναι ο Γιώργος Τσαλμπούρης, με τον οποίο έγιναν συμπαίκτες την σεζόν 2014-15 στο Αϊόβα Στέιτ. Μερικούς μήνες νωρίτερα ο προπονητής του πανεπιστημίου Φρεντ Χόιμπεργκ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και είχε πείσει τον αριστερόχειρα ψηλό να ενταχθεί στο πρόγραμμα του. Μέχρι τότε, ουδείς γνώρισε την παρουσία του Λονγκ, ο οποίος δεν είχε προσθέσει το επώνυμο της μητέρας του στην φανέλα του.

Η πρώτη «γνωριμία»

Εκείνη την περίοδο, όμως, αποφάσισε να τιμήσει την καταγωγή της και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο επίσημο ρόστερ των «κυκλώνων» ως «Ναζ Μήτρου-Λονγκ». Ο Τσαλμπούρης ενημέρωσε τον (τότε) εκπρόσωπο του Τάσο Δελημπαλταδάκη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον παίκτη και του εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να λάβει το… κυανόλευκο διαβατήριο.

Η σεζόν 2015-16 πήγε χαμένη για τον Λονγκ, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο ισχίο και η υπόθεση «έμεινε πίσω».

Πήρε, όμως, άδεια από το NCAA ώστε να αγωνιστεί για μια επιπρόσθετη, πέμπτη, σεζόν, η οποία έμελλε να είναι η καλύτερη της κολεγιακής του θητείας. Μέτρησε 15,1 πόντους με 38,4% στο τρίποντο και στην Ελλάδα αρκετοί σύλλογοι τον «γλυκοκοίταζαν».

Στο διάστημα της πενταετίας του στο πανεπιστήμιο, είχε δύο συμπαίκτες, πέραν του Τσαλμπούρη, οι οποίοι στη συνέχεια της καριέρας τους, φόρεσαν τη φανέλα ομάδων του ελληνικού μπάσκετ. Τον Ματ Τόμας, ο οποίος πέρσι αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και τον Ντάστιν Χογκ ο οποίος έπαιξε στην Α1 με την Κηφισιά και τον Προμηθέα Πατρών.

Όταν αποφοίτησε από το Αϊόβα Στέιτ το 2017, δεν έγινε ντραφτ, αλλά υπέγραψε ένα συμβόλαιο με την θυγατρική ομάδα της Γιούτα.

Η σχέση με Κατσικάρη-Νιάνγκ

Στη δεύτερη του σεζόν, «συνάντησε» τον Φώτη Κατσικάρη ο οποίος είχε προσληφθεί ως βοηθός του Κουίν Σνάιντερ. Ο Έλληνας προπονητής είχε αναλάβει την ατομική βελτίωση του (νυν παίκτη των Καβαλίερς) Τζορτζ Νιάνγκ, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του Ναζ, ένεκα της κοινής τους θητείας στο Αϊόβα Στέιτ. Ο Κατσικάρης έκανε αρκετές φορές προπόνηση και στους δύο, με τον Νιάνγκ να εξελίσσεται σε σημαντικό στέλεχος των «μορμόνων» και τον Λονγκ να «κερδίζει» μερικές συμμετοχές στο ΝΒΑ με τους Τζαζ.

Οι αλλαγές εκπροσώπησης και ο Ζήσης

Στα χρόνια του στο Σολτ Λέικ Σίτι, την εκπροσώπηση του ανέλαβε ο Παναγιώτης Καπάζογλου, ο οποίος είχε στο πελατολόγιο του και τον Νικ Καλάθη. Ο Θεσσαλονικιός ατζέντης ήταν σε τακτική επικοινωνία με την Γεωργία Μήτρου, η οποία ήθελε διακαώς να αποκτήσουν τα δύο της παιδιά (ο Ναζ και ο Ελάιτζα) την ελληνική υπηκοότητα. Συνεχώς, όμως, προέκυπταν γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ ούτε η ελληνική ομοσπονδία, η οποία είχε «τρέξει» τις (νόμιμες) ελληνοποιήσεις των Κουφού-Καλάθη-Μπράμου, μπορούσε να κάνει κάτι, ώστε το θέμα να «προχωρήσει».

Για μια διετία μπήκε στο συρτάρι και «ανακινήθηκε» πάλι το 2021 με τη μετακίνηση του στην Μπρέσια. Ο Λονγκ συνέθεσε ένα εντυπωσιακό δίδυμο με τον Αμεντέο Ντέλα Βάλε, υπό την καθοδήγηση του Αλεσάντρο Μάγκρο, ο οποίος φρόντισε να μεταφέρει τα… καθέκαστα στον Νίκο Ζήση. Ο Ιταλός προπονητής υπήρξε βοηθός του Σιμόνε Πιανιτζιάνι στην τριετία του Ζήση στην Σιένα και είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον ομογενή γκαρντ.

Το καλοκαίρι του 2022 βρέθηκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Να μείνει στην Μπρέσια, η οποία κάνοντας υπέρβαση του προϋπολογισμού της, του πρόσφερε μια συμφωνία άνω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων, ή να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρωλίγκα με την Αρμάνι;

Η φιλοδοξία του και το καλό συμβόλαιο που του εξασφάλισε ο (νέος του ατζέντης) Μίσκο Ραζνάτοβιτς τον έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση της ομάδας του Μιλάνο, όπου συνάντησε τον Χρήστο Σταυρόπουλο και στη διάρκεια της προετοιμασίας τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς.

Παράλληλα, όμως, οι πρώτες του μέρες στην Λομβαρδία συνέπεσαν με το Ευρωμπάσκετ κι έτσι στο περιθώριο του, ο Λονγκ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον (γενικό διευθυντή της Εθνικής ανδρών) Νίκο Ζήση. Επιπροσθέτως στα μέσα της σεζόν 2022-23, η μητέρα του ήρθε στην χώρα μας, ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους δύο γιους της.

Ο Ελάιτζα τα κατάφερε προ μερικών εβδομάδων και πλέον είναι η σειρά του Ναζ.

Με το καλό…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ