fbpx

Η ιστορία του Τσοχώνη

Η ιστορία του Τσοχώνη

Είναι το πρόσωπο της ημέρας ένεκα της σπουδαίας εμφάνισης του απέναντι στο USC του Μπρόνι Τζέιμς και του (υποψήφιου για το Νο1 του προσεχούς ντραφτ) Αϊζάια Κόλιερ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι άγνωστος. Άλλωστε ο Μάρκους Τσοχώνης διανύει πλέον την πέμπτη του σεζόν με την τρίτη (!) διαφορετική ομάδα στο NCAA και η φιγούρα του είναι οικεία στους ανθρώπους του κολεγιακού μπάσκετ, ενώ από φέτος έχουν αρχίσει… αμυδρά να ασχολούνται μαζί του και οι σκάουτ του ΝΒΑ. Ο ελληνικής καταγωγής σκόρινγκ γκαρντ κάνει την καλύτερη του χρονιά και θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα των δύο «κολλητών» που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ποιοι είναι αυτοί;

O πρώτος δεν είναι άλλος από τον παιδικό του φίλο και αντίπαλο Πέιτον Πρίτσαρντ. O νυν άσος των Σέλτικς μεγάλωσε στο Τουαλατίν του Όρεγκον, σχεδόν ένα τέταρτο μακριά από το σπίτι του Τσοχώνη στο Πόρτλαντ. Αν και δύο χρόνια μεγαλύτερος του, βρέθηκαν αντιμέτωποι στον ημιτελικό του πρωταθλήματος της Πολιτείας του Όρεγκον τον Μάρτιο του 2016. Το γυμνάσιο Λιν στα τρία πρώτα χρόνια του Πρίτσαρντ είχε κατακτήσει ισάριθμους τίτλους και ήταν το φαβορί για έναν ακόμα στην σεζόν της αποφοίτησης του. Το Τζέφερσον, όμως, με τον (τότε) 16χρονο Τσοχώνη στην θέση «1», είχε προβάλλει σθεναρή αντίσταση κι έπεσε μαχόμενο, χάνοντας το ματς με 75-69. Ο ομογενής γκαρντ είχε σημειώσει 10 πόντους, αλλά το κυριότερο ήταν πως είχε περιορίσει τον αντίπαλο του στους 15 με 4/15 σουτ εντός παιδιάς!

Νέα κόντρα σε άλλο αγωνιστικό πεδίο

Οι δυο τους θα μονομαχούσαν και πάλι τέσσερα χρόνια μετά σε διαφορετικό επίπεδο.

Αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο Τζέφερσον, ο Τσοχώνης επέλεξε το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, αλλά αρχικά είχε αποφασίσει να κάνει το λεγόμενο redshirt, δηλαδή να μην αγωνισθεί στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο. Έτσι, απλά παρακολουθούσε τα παιχνίδια των Huskies από τον πάγκο, αλλά στο ξεκίνημα του Ιανουαρίου, ο βασικός πλέι-μέικερ Κούεϊντ Κριν έχασε το δικαίωμα συμμετοχής, αφού είχε αποτύχει στα μαθήματα του. Ως εκ τούτου, ο ελληνικής καταγωγής γκαρντ «ενεργοποιήθηκε» κι έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Ιανουαρίου απέναντι στην Καλιφόρνια. Μια εβδομάδα αργότερα, μόλις στο τρίτο του παιχνίδι, η Ουάσινγκτον αντιμετώπισε το Όρεγκον του Πρίτσαρντ. Ο Τσοχώνης ήρθε από τον πάγκο και σε 36 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 14 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και δύο ασίστ! Ο Πρίτσαρντ, όμως, με 22 πόντους και τρεις ασίστ ήταν ακόμα καλύτερος κι έτσι οι Ducks πήραν την νίκη στην παράταση με 64-61.

Κορυφαίος εκείνου του αγώνα ήταν ο Αϊζάια Στιούαρτ με 25 πόντους, 19 ριμπάουντ και πέντε τάπες!

Ο νυν σέντερ των Ντιτρόιτ Πίστονς αποτελεί τον δεύτερο κολλητό του Τσοχώνη. Κάθε καλοκαίρι συναντιούνται στο Πόρτλαντ και προπονούνται μαζί, έχοντας στην παρέα τους και τον Πρίτσαρντ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παίκτη;

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι σόι παίκτης, είναι ο γιος της Σοφίας Τσοχώνη και του Λελάντ Μέις;

Είναι ένας γκαρντ που του αρέσει να σκοράρει, παρά να δημιουργεί. Είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, ικανός αλλά όχι σταθερός σουτέρ και καλός στο να βγαίνει από σκριν και να εκτελεί. Αμυντικά δεν δίνει μεγάλη προσοχή, καθώς ξοδεύει την περισσότερη του ενέργεια στην επίθεση.

Πλέον στα 23 του χρόνια, ο ύψους 190 εκατοστών γκαρντ, διανύει την πέμπτη του (και τελευταία) αγωνιστική περίοδο στο NCAA, καθώς έχει ήδη αλλάξει δύο φορές ομάδα.

Στην πρώτη του χρονιά η Ουάσινγκτον παρά την παρουσία του Στιούαρτ και του Τζέιντεν Μακ Ντάνιελς (νυν των Τίμπεργουλφς), ηττήθηκε στον πρώτο γύρο του τουρνουά της περιφέρειας Pac-12 και με ρεκόρ 15-17 δεν πήρε το εισιτήριο για την March Madness. Την δεύτερη του σεζόν, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα (ένεκα της αποχώρησης των Στιούαρτ-Μακ Ντάνιελς για το ΝΒΑ) και οι Huskies μέτρησαν μόλις πέντε νίκες σε 26 ματς. Ως αποτέλεσμα, ο Τσοχώνης αποφάσισε να μετακινηθεί στο Virginia Commonwealth, στο οποίο είχε μόλις 14 λεπτά συμμετοχής και 5,1 πόντους μέσο όρο. Έτσι μετά από ένα χρόνο μάζεψε και πάλι τις βαλίτσες του για το Λονγκ Μπιτς Στέιτ, του οποίου πλέον είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης με 18,3 πόντους και δύο ασίστ ανά αγώνα.

Το ονοματεπώνυμο του έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των ομογενών γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα, δίπλα στον Τάιλερ Ντόρσει και τον Ναζ Μήτρου Λονγκ.

Η μητέρα του Σοφία έχει χαρακτηρίσει την οικογένεια ως μια «φλογερή ελληνική δύναμη» και μαζί με την μικρή αδερφή του αποτελούν τα σημαντικότερα στηρίγματα του.

Το μέλλον θα δείξει, αν θα τον δούμε κι αυτόν στα μέρη μας…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ