fbpx

Άλεξ Σαρ: Στα χνάρια του Βίκτορ…

Άλεξ Σαρ

Γίνεται ένας παίκτης που στο τελευταίο του ματς έχει πέντε πόντους και τρία ριμπάουντ και ως τώρα στην σεζόν έχει μονοψήφιους μέσους όρους, να θεωρείται υποψήφιος για το Νο1 του επόμενου ντραφτ. Βεβαίως και μάλιστα στην παρούσα φάση, ο Άλεξ Σαρ προβάλλει ως το φαβορί για να διαδεχθεί τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα και το Γαλλικό μπάσκετ να έχει εκπροσώπους του στην κορυφή του ντραφτ για δύο συνεχείς χρονιές!

Ο νυν σέντερ των Περθ Ούαιλντκατς ναι μεν δεν έχει εντυπωσιακές επιδόσεις, πλην όμως παρουσιάζει βελτίωση σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού του και γι’ αυτό το λόγο έχει ανεβάσει σημαντικά τις μετοχές του σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Ο γεννημένος το 2005 στην Τουλούζη σέντερ, είναι… πλήρως φακελωμένος στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι σκάουτ των ομάδων του ΝΒΑ, τον έχουν παρακολουθήσει σε πολλά διαφορετικά είδη ανταγωνισμού:

Α) Απέναντι σε συνομηλίκους του Αμερικανούς. Από το 2021 όταν εγκατέλειψε την ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης, αγωνίσθηκε για δύο χρόνια στην Overtime Academy στην Ατλάντα.

YouTube video

Β) Απέναντι σε συνομήλικους του απ’ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το καλοκαίρι του 2022 βοήθησε την Γαλλία να βγει τρίτη στο παγκόσμιο εφήβων της Μάλαγα.

YouTube video

Ένα χρόνο οι «τρικολόρ» τερμάτισαν δεύτεροι στο παγκόσμιο νέων του Ντέμπρετσεν, αφού πρώτα είχαν νικήσει τους Αμερικανούς στον ημιτελικό, χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση του Σαρ.

YouTube video

Γ) Απέναντι στα καλύτερα ταλέντα της G league ignite και στα δύο φιλικά που δόθηκαν στο Λας Βέγκας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.  

YouTube video

Πλέον ο Σαρ δείχνει τις ικανότητες του με αντιπάλους έμπειρους επαγγελματίες παίκτες, ως στέλεχος των Wildcats.

Ο Άλεξ Σαρ στο μικροσκόπιο

Πέραν τούτου, αυτό που δείχνει, αλλά δεν διδάσκεται (όπως συνηθίζουν να λένε στην Αμερική) είναι το μέγεθος του. Με ύψος 215 εκατοστών και άνοιγμα χεριών που φθάνει το 2,25, μπορεί να αγωνισθεί τόσο στο «5», όσο και στο «4», καθώς είναι αρκετά γρήγορος κι ευέλικτος για το μπόι του. Στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει ακόμα περισσότερες θέσεις. Πλέον το ζητούμενο γι’ αυτόν στο υπόλοιπο της σεζόν είναι να σταθεροποιηθεί στην επίθεση.

Στον πρώτο αγώνα του Δεκεμβρίου απέναντι στο Σίδνει μέτρησε 15 πόντους (με 5/6 σουτ εντός παιδιάς και 2/2 βολές) και πέντε ριμπάουντ σε μόλις 17 λεπτά συμμετοχής, με αποτέλεσμα η ομάδα του να πετύχει μια σπουδαία νίκη με 114-105. Στο τελευταίο ματς στις 23 Δεκεμβρίου με αντίπαλο τη Μελβούρνη είχε μόλις πέντε πόντους (με 2/7 σουτ) και τρία ριμπάουντ και η ομάδα του ηττήθηκε εύκολα με 116-99.

Ο Σαρ σε 16 παιχνίδια στο NBL, σημειώνει 9,3 πόντους με 60% στα δίποντα, αλλά μόλις 57%(!) στις βολές και 29% πίσω από τα 6.75. Παράλληλα κατεβάζει 4,4 ριμπάουντ και κάνει 1,2 τάπες. Οι μέσοι όροι του δεν είναι άσχημοι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι παίζει μόλις 19 λεπτά ανά αγώνα, πλην όμως είναι ξεκάθαρο ότι έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Η προοπτική του Σαρ

Κι αυτό το upside είναι έτοιμος να εξαργυρώσει στο ντραφτ της 27ης Ιουνίου του 2024.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως όταν ενταχθεί στο ΝΒΑ, θα μπορέσει να αυξήσει κατά πολύ την μυϊκή του μάζα και ως τούτου να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη. Στοιχείο που του λείπει έντονα, στην παρούσα φάση της καριέρας του.

Έτσι θα εξελιχθεί σε έναν πολυδιάστατο ψηλό, που θα μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι και στις δύο άκρες του παρκέ.

Φυσικά η περίπτωση του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του «φαινομένου» Ουεμπανιάμα, ο οποίος αναμένεται να αφήσει εποχή στο παγκόσμιο μπάσκετ. Όμως, ο Σαρ μπορεί να εξελιχθεί σε έναν All-Star μελλοντικά.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ