fbpx

Ανασκόπηση ευρωπαϊκού μπάσκετ: Το πεταχτάρι του Γιουλ, οι μεταγραφικές «βόμβες» και η Παγκόσμια Γερμανία (pic, videos)

Ανασκόπηση ευρωπαϊκού μπάσκετ: Το πεταχτάρι του Γιουλ, οι μεταγραφικές «βόμβες» και η Παγκόσμια Γερμανία (pic, videos)

Ακόμα μια σεζόν φτάνει στο τέλος της με το ευρωπαϊκό μπάσκετ να περνάει ίσως την πιο απολαυστική της χρονιά.

Απίθανες νίκες, αμφίρροπα Final 4, μεταγραφικό παζάρι που μπορεί να είναι από τα καλύτερα όλων των εποχών και ένα επικό Μουντομπάσκετ υπήρξε την χρονιά που μας πέρασε στον πλανήτη μπάσκετ. Το Apexsports.gr σύλλεξε όλα τα δεδομένα και σας τα παρουσιάζει.

Ένα ερυθρόλευκο τρίμηνο!

Η μπασκετική σεζόν ξεκίνησε με την Ελλάδα να έχει έξι εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα, Προμηθέας στο Eurocup και στα play ins του Champions League το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

Στην Ευρωλίγκα οι δύο αιώνιοι είχαν εκ διαμέτρου διαφορετική πορεία. Ο Ολυμπιακός πήγαινε από τη μία νίκη μετά την άλλη με κορυφαίες αυτές στο ντέρμπι των αιωνίων, τις Ρεάλ, Φενέρ, Μπαρτσελόνα και την πρωταθλήτρια Εφές παίζοντας παράλληλα μπάσκετ βγαλμένο από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Έτσι στη νέα χρονιά έκανε ρεκόρ 13-4 που όχι μόνο τον έστειλε στα play offs με πλεονέκτημα έδρας αλλά πήρε και την πρώτη θέση στη Regular Season με 24 νίκες και 10 ήττες, επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί από ελληνική ομάδα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός από πολύ νωρίς είχε βγει εκτός στόχων, με τον Ντέγιαν Ράντονιτς στις αρχές Φεβρουαρίου να απολύεται, και απλά στις αρχές Απριλίου ήρθε το τέλος του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με ρεκόρ 9-23 κάτι που όμως στη συνέχεια ήταν αυτό που άλλαξε όλη την πράσινη χρονιά.

Στις άλλες διοργανώσεις ο Προμηθέας έφτασε στους 16 του Eurocup αφού τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Β΄ ομίλου εκεί που σε μονό ματς θα αντιμετώπιζε την Μπουρζ ενώ το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ αποκλειστήκανε με 2-1 ήττες στα play ins από Ντιζόν και Ρίτας αντίστοιχα ενώ η ΑΕΚ πέρασε στα προημιτελικά του θεσμού με 2-0 νίκες απέναντι στην Τόφας.

Παράλληλα, υπήρχε στο τέλος Φεβρουαρίου ένα παράθυρο για το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική να αντιμετωπίζει τη Σερβία και τη Λετονία. Οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου κλείδωσαν την πρόκριση στο ραντεβού του Σεπτεμβρίου στα Άνω Λιόσια αφού επικράτησαν με 97-92 των Πλάβι ενώ στην τελευταία αγωνιστική η Λετονία νίκησε τους διεθνείς μας στη Ρίγα με 67-57.

Η ώρα της κρίσης!

Το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος είναι για τις περισσότερες ομάδες η περίοδος που κρίνονται όλα. Και πως να μην είναι αφού τελειώνουν όλες οι διοργανώσεις που μπορεί να ορίσουν τη σεζόν ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη.

Στην Ευρωλίγκα είχαμε από τα πιο αμφίρροπα playoffs των τελευταίων ετών. Ολυμπιακός – Φενέρ, Ρεάλ – Παρτιζάν, Μπαρτσελόνα – Ζαλγκίρις και Μονακό – Μακάμπι ήταν τα ζευγάρια με τους 4 νικητές να πηγαίνουν στο πολυπόθητο Final 4 του Κάουνας. Και εκτός τους Καταλανούς που πέρασαν αέρα με 3-0 όλες οι άλλες σειρές είχαν απίστευτο σασπένς.

Αρχικά ο Ολυμπιακός, αν και είδε τη Φενέρ να αλώνει το ΣΕΦ στο δεύτερο ματς της σειράς, πήρε την πρόκριση με 3-2 έχοντας highlight το απίστευτο buzzer beater τρίποντο του Σλούκα στο τρίτο ματς της σειράς.

YouTube video

Και μπορεί το καλάθι του Σλούκα να ήταν το αθλητικό highlight των playoffs υπήρξε και κάτι στο οποίο δεν είχαμε συνηθίσει. Στο δεύτερο ματς της Ρεάλ με την Παρτιζάν όπου οι Σέρβοι ήταν μπροστά με 95-80 και έχοντας κάνει και break στο πρώτο ματς της σειράς ένας απίστευτος καβγάς εκτυλίχθηκε με τους παίκτες των δύο ομάδων όχι απλά να έχουν έντονο διάλογο αλλά είδαμε και λαβές από πάλη όπως αυτή του Γιαμπουσέλε στον Έξουμ.

YouTube video

Αυτό το συμβάν άλλαξε την ψυχολογία της «Βασίλισσας» και με τρεις σερί νίκες πήγε στο Final 4 με την ομάδα του Ζοτς να μένει με ένα τεράστιο αν. Τέλος η Μονακό λύγισε τη Μακάμπι στο 5ο ματς και πήγε με 3-2 νίκες στο πρώτο ματς της ιστορίας της.

Εκεί οι Μονεγάσκοι αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό που με ένα επικό τρίτο δεκάλεπτο, όπου υπήρξε ένα επιμέρους σκορ 27-2, πέρασε στον τελικό εκεί που θα έβρισκε τη Ρεάλ που πήρε το clasico απέναντι στην Μπαρτσελόνα που απογοήτευσε.

Oι ερυθρόλευκοι στο ματς που θα έκρινε τον νικητή είχαν τον έλεγχο του αγώνα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια το τρόπαιο χάθηκε μέσα από τα χέρια του αφού ο Σέρχιο Γιούλ με ένα επικό buzzer beater πάγωσε το κατακόκκινο Κάουνας στέφοντας την ομάδα του ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να βλέπει για δεύτερη σερί χρονιά την κακή πλευρά που κρύβει το μπάσκετ.

YouTube video

Στις άλλες διοργανώσεις ο Προμηθέας αν και πέρασε στους «16» την Μπουρζ, σταμάτησε στα προημιτελικά αφού το εμπόδιο της Προμετέι ήταν πολύ μεγάλο. Όμως και η δεύτερη διοργάνωση της Eυρωλίγκας πήγε σε ισπανικά χέρια αφού στον τελικό η Γκραν Κανάρια λύγισε την Τόφας με 71-67.

Από την άλλη στο BCL η ΑΕΚ, που ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που έφτασε στην 8άδα, δεν τα κατάφερε αφού λύγισε στα προημιτελικά με 2-1 νίκες απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ σε μια σειρά που είχε πολλά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Οι Ισραηλινοί πάντως έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου όμως στον τελικό η Βόννη πήρε τη νίκη με 77-70 κατακτώντας ευρωπαϊκό τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τέλος, στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είχαμε εκτός από τη Γερμανία που κατέκτησε το πρωτάθλημα η Ουλμ πρωταθλήτριες από ομάδες της Ευρωλίγκας.

Συγκεκριμένα στην Ισπανία τον τίτλο πήρε η Μπαρτσελόνα, στην Ιταλία η Αρμάνι Μιλάνο, στην Τουρκία η Εφές και στη Γαλλία η Μονακό.

Τα «μπαμ» και το Παγκόσμιο των Γερμανών!

Το μπάσκετ όμως δεν σταμάτησε τον Ιούνιο. Αντίθετα η post season είχε ίσως το πιο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει υπάρξει την τελευταία δεκαετία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή είχε ο Παναθηναϊκός αφού ο μεγαλομέτοχος του τριφυλλιού Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δεν άντεχε άλλο τις αποτυχημένες χρονιές και κάνοντας μια τεράστια επένδυση θέλησε να φέρει ξανά την ομάδα του στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Παίκτες όπως οι Λεσόρ, Βιλντόζα, Μήτογλου, Παπαπέτρου έγιναν κάτοικοι ΟΑΚΑ με το τριφύλλι να κάνει δύο απίστευτα μπαμ που ταρακούνησαν την Ευρώπη. Αρχικά έκαναν δικό τους τον Κώστα Σλούκα σε μια μετακίνηση που έχει ίσως συζητηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ενώ λίγο αργότερα απέκτησαν και τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Από την άλλη και ο Ολυμπιακός έκανε δικό του τον Νίκολα Μιλουτίνοφ βάζοντας στη φαρέτρα του ένα ψηλό επιπέδου Final 4. Παράλληλα όμως έχασε εκτός από τον Σλούκα και τον Σάσα Βεζένκοφ που έκανε το άλμα για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς.

Όμως και οι άλλες ομάδες έκανε κινήσεις που ταρακούνησαν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αρχικά ο Φακούντο Καμπάτσο επέστρεψε στη Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα πήρε τον έτερο Ερνανγκόμεθ Γουίλι, η Μπάγερν τον Σερζ Ιμπάκα και η Μονακό απέκτησε ίσως τον παίκτη με το πιο βαρύ βιογραφικό αυτή την στιγμή στην Ευρωλίγκα. Τον πρώην ΝΒΑερ Κέμπα Γουόκερ.

Παράλληλα εκτυλίχθηκε ένα απίστευτo σήριαλ με τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα Νίκολα Μίροτιτς. Ο Μαυροβούνιος φόργουορντ ήθελε πάση θυσία να αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη με τα πρώτα ρεπορτάζ να αναφέρουν πως είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό.

Στη συνέχεια όμως ο Μίροτιτς φαινόταν πως μιλούσε και με τον Παναθηναϊκό, την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα. Τελικά ο 32χρονος παίκτης δεν υπέγραψε σε καμία από τις τέσσερις ομάδες που φαινόταν πως έδιναν μάχη για την υπογραφή του αλλά μετακόμισε στο Μιλάνο και την Αρμάνι που κοιτούσε από απόσταση την περίπτωσή του.

Kαι αν το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος είχε μόνο μεταγραφές, ο Σεπτέμβριος είχε αγωνιστική δράση με το μεγαλύτερο τουρνουά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στα γήπεδα της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων οι 32 κορυφαίες εθνικές ομάδες έδιναν ραντεβού με την ιστορία με την Ελλάδα να δίνει το παρών με ένα ρόστερ που μετρούσε πολλές απουσίες αφού παίκτες όπως οι Σλούκας, Καλάθης δεν θέλησαν να δώσουν το παρών αλλά και ο τραυματίας Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ακολούθησε τον αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στη διοργάνωση υπήρχαν μερικά φαβορί όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η όπως πάντα υπολογίσιμη Ισπανία.

Αυτές τις ομάδες, το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη δεν μπορούσε να ακολουθήσει και με μια ήττα στους «16»του θεσμού έφερε την Εθνική μας εκτός διεκδίκησης κάποιου μεταλλίου.

Όμως αυτά τα τουρνουά, που κρίνονται στο ένα σουτ μπορεί να βγάλει ιστορίες βγαλμένες από τα πιο τρελά όνειρα κάθε φιλάθλων του μπάσκετ αφού ομάδες όπως η ελλιπής Σερβία, η σταχτοπούτα Λετονία και η Γερμανία του Σρέντερ έφτασαν στα προημιτελικά δείχνοντας πως μπορούν να πάρουν το τρόπαιο.

Και αν στα προημιτελικά οι ΗΠΑ και Καναδάς πέρασαν από Ιταλία και Σλοβενία στα ημιτελικά έγιναν απίστευτα «μπαμ» αφού η Γερμανία απέκλεισε την ομάδα του Στιβ Κερ ενώ οι Σέρβοι «κλείδωσαν» την ομάδα του Φερνάντες κάνοντας τον τελικό ευρωπαϊκή υπόθεση.

Σε αυτόν η Μάνσαφτ έχοντας απόλυτο πρωταγωνιστή τον ηγέτη της Ντένις Σρέντερ επικρατεί με 83-77 και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή του κόσμου.

Η επανεκκίνηση και τα… γλυκά!

Και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο είχαμε το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Και τι ξεκίνημα! Με ντέρμπι αιωνίων στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας εκεί όπου ο Ολυμπιακός πέρασε από το ΟΑΚΑ με 88-78 σε ένα συναρπαστικό ματς που κρίθηκε στην παράταση.

YouTube video

H συνέχεια όμως είχε σκαμπανεβάσματα με τους δύο μονομάχους να κάνουν μεταγραφές ώστε να ενισχυθούν. Αρχικά ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Κέντρικ Ναν ενώ ο Ολυμπιακός φέρνει στον Πειραιά τους Πετρούσεφ και Ναζ Μήτρου Λονγκ.

Για το τριφύλλι αυτή η μεταγραφή του Αμερικανού γκαρντ άλλαξε τα δεδομένα δίνοντας του μεγάλα διπλά σε Μονακό και Μιλάνο που το έβαλαν σε τροχιά… Final 4.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει κάποιες ήττες στην έδρα του από Μπασκόνια και Βαλένθια αλλά είναι γερά στο κόλπο για τα play off με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να πιστεύει πως τώρα που έχει πλήρες ρόστερ οι ερυθρόλευκοι θα έχουν μια πολύ δυναμική συνέχεια.

Στις άλλες διοργανώσεις ο Άρης συνεχίζει τη μάχη του στο Eurocup με τους Κίτρινους να έχουν το πάνω χέρι ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ενώ στο BCL οι ΠΑΟΚ, Περιστέρι και Προμηθέας πέρασαν στα play ins εκεί που θα αντιμετωπίσουν τις Τόφας, Ρίτας και Λε Μαν αντίστοιχα.

Στην ίδια διοργάνωση παράλληλα βρίσκεται και η ΑΕΚ που στον όμιλο έκανε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ με 5-1 που την έστειλε απευθείας στους «8» και δείχνει πως μπορεί να φτάσει μέχρι το Final 4.

Όλα αυτά όμως θα τα δούμε το 2024 που ευελπιστούμε να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό από την χρονιά που μας πέρασε στην οποία δεν έλειψε κυριολεκτικά… τίποτα!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ