fbpx

Η ευρωπαϊκή μονομαχία του NCAA (video & pics)

Η ευρωπαϊκή μονομαχία του NCAA (video & pics)

Εκ πρώτης όψης η μονομαχία του UCLA με το Στάνφορντ, μοιάζει αδιάφορη για κάποιον που δεν είναι… φοιτητής στην Καλιφόρνια. Πλην όμως το παιχνίδι ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμιά της είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, λόγω του έντονου ευρωπαϊκού χρώματός του! Οι Cardinals του Αντρέι Στογιάκοβιτς πήραν το διπλό με 59-53, σε ένα ματς στο οποίο από τους 19 παίκτες που αγωνίσθηκαν που οι επτά έχουν γεννηθεί στην Γηραιά Ήπειρο!

Ο μόνος που δεν αποτελεί «προϊόν» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι ο Στογιάκοβιτς ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε δε στην Αμερική. Ο γιος του Πέτζα ήρθε από τον πάγκο και σε 22 λεπτά παρουσίας μέτρησε εννέα πόντους, με 3/6 δίποντα και 1/5 τρίποντα. Μάλιστα το μοναδικό του εύστοχο σουτ πίσω από τα 6,75, έβαλε την ομάδα του για πρώτη φορά στο σκορ.

Δείτε το στο 8’53’’ του βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του ματς

YouTube video

Δίπλα στον Στογιάκοβιτς, υπάρχει ο Γάλλος Μαξίμ Ρεϊνό, ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ναντέρ, έχοντας μάλιστα για συμπαίκτη τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα.

Ο ύψους 214 εκατοστών σέντερ ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής Νέων της Γαλλίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ που έγινε στην Κρήτη τον προηγούμενο Ιούλιο και φέτος στην τρίτη του σεζόν στο NCAA, είναι ιδιαίτερα παραγωγικός έχοντας 13,9 πόντους και 9,4 ριμπάουντ μέσο όρο.

Φυσικά η ομάδα με τους περισσότερους Ευρωπαίους υψηλού επιπέδου από οποιαδήποτε άλλη, είναι το UCLA. Στο χθεσινό (3/1) παιχνίδι, βασικοί ξεκίνησαν οι Τούρκοι Μπέρκε Μπουγιουκτεντσέλ και Αντέμ Μπονά και ο Σέρβος Λαζάρ Στεφάνοβιτς. O τελευταίος έμαθε το μπάσκετ στην Παρτιζάν, πριν μετακομίσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αποδεχόμενος την προσφορά υποτροφίας της Γιούτα. Μετά από δύο χρόνια στο Σολτ Λέικ Σίτι, πήρε φέτος το δρόμο για το Λος Άντζελες και είναι ο βασικός σούτινγκ γκαρντ των Bruins, μετρώντας 9,6 πόντους και 5,8 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Σέρβος γκαρντ δεν θεωρείται ταλέντο επιπέδου ΝΒΑ σε αντίθεση με τους δύο Τούρκους. Ο σέντερ Αντέμ Μπονά (που γεννήθηκε στην Νιγηρία) βρίσκεται στην δεύτερη του χρονιά και έχει πιθανότητες να επιλεγεί στον δεύτερο γύρο, εφ’ όσον δηλώσει συμμετοχή στο εφετινό ντραφτ.

Τον είχαμε δει στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2019 στον Βόλο, ενώ τον συμπαίκτη του Μπέρκε Μπουγιουκτεντσέλ τον παρακολουθήσαμε στο Ευρωμπάσκετ Νέων του Ηρακλείου, πριν από μερικούς μήνες. Την σεζόν 2022-23 ήταν παίκτης του Δημήτρη Πρίφτη στην Τόφας Μπούρσα και είναι ένας φόργουορντ που θυμίζει τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, καθώς είναι αριστερόχειρας, με υψηλό δείκτη μπασκετικής ευφυΐας και περιορισμένα αθλητικά προσόντα.

Το μεγαλύτερο ταλέντο του UCLA φυσικά είναι ο Αντάι Μάρα, έστω κι αν δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του κολεγιακού μπάσκετ. Ο Ισπανός γίγαντας των 221 εκατοστών, έπαιξε χθες μόλις τρία λεπτά κι έμεινε άποντος, προσθέτοντας μια ακόμα… αδιάφορη εμφάνιση.

Σε 13 συμμετοχές ως τώρα στην σεζόν, έχει μόλις 3,9 πόντους μέσο όρο κι από εκεί που εθεωρείτο υποψήφιος για την λοταρία του επόμενου ντραφτ, τώρα το πιθανότερο είναι πως δεν θα σκεφτεί καν να βάλει το όνομα του.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει και ο αναθρεμμένος στο Ισπανικό μπάσκετ Γιαν Βίντε, ο οποίος μέχρι πέρσι αγωνιζόταν στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Σλοβένος κόμπο γκαρντ είναι ένας τρομερός σκόρερ, όπως είχε δείξει στο Παγκόσμιο εφήβων της Μάλαγα το 2022 όταν είχε τερματίσει στην πρώτη θέση με 20,1 πόντους ανά αγώνα. Φέτος, όμως, ως fresh man σημειώνει μόλις 2,6, καθώς ο προπονητής του Τζο Κρόνιν τον χρησιμοποίει μόλις οκτώ λεπτά ανά ματς.

Ακόμα χειρότερη είναι η παρθενική σεζόν του Ιλάν Φιμπλέιγ, ο οποίος απέναντι στο Στάνφορντ είδε ακόμα ένα DNP δίπλα στο επώνυμο του. Ο Γάλλος γκαρντ (που είχε συμπεριληφθεί στην καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου της Μάλαγα) σε 14 συμμετοχές, έχει 1,3 πόντους μέσο όρο και ίσως τώρα να σκέφτεται πως θα ήταν καλύτερο να περάσει μια ακόμα σεζόν στην ακαδημία INSEP…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ