fbpx

ΟΑΚΑ Stories: Τα… φιλιά του Ιωαννίδη στη “νίκη της χιλιετίας”

Ο Ιωαννίδης χαιρετάει τον Ομπράντοβιτς μετά τη νίκη του... καλωσόρισμα στο ΟΑΚΑ

Πέντε “αιώνιοι” αγώνες που έμειναν στην ιστορία. Πέντε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που θα μείνουν αξέχαστα για διαφορετικούς το καθένα λόγους

Volume 2… Μετά το πολυσυζητημένο (που να υπήρχε τότε twitter και να ήταν τόσο διαδεδομένο όσο τώρα το facebook…) ματς των τελικών των πλέι-οφ του 2007 πάμε ακόμη πιο πίσω σε ένα παιχνίδι που κακώς, πολύ κακώς, δεν αναφέρεται στα περισσότερα αφιερώματα των ντέρμπι των “αιωνίων”. Κακώς για είχε τόσο παρασκήνιο και τόσο pre και post game κουτσoμπολιό όσο ελάχιστα στην ιστορία.

Ζοτς εναντίον Ξανθού

Γυρίζουμε το ρολόϊ 24 χρόνια πίσω σε μια εποχή που ο Παναθηναϊκός με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του άρχιζε να χτίζει τη δική του αυτοκρατορία. Είναι η πρώτη σεζόν του “Ζοτς” στον πάγκο των πράσινων (1999-2000) σε μία θέση όπου λίγο έλλειψε να καθόταν ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Ιωαννίδης. Και εδώ ξεκινάει η ιστορία εκείνου του αγώνα που έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου 1999 στο κατάμεστο από 18.000 φίλους του Παναθηναϊκού ΟΑΚΑ. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία ξεκινάει έξι μήνες πριν όταν η φημολογία περί ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού από τον “ξανθό” οργίαζε…

Ο Ιωαννίδης είχε δεχθεί πρόταση από τους πράσινους αλλά τελικά σύμφωνα με κάποιους λόγω της άρνησης του Παύλου Γιαννακόπουλου που δεν θα μπορούσε να προβλέψει και να ελέγξει τις αντιδράσεις των φανατικών οπαδών της ομάδας του, σύμφωνα με άλλους λόγω της άρνησης του “ξανθού” που δεν ήθελε να ξεσπάσει… εμφύλιος στη χώρα για πάρτη του, ο γάμος δεν έγινε ποτέ και ο Παναθηναϊκός προτίμησε τον Ομπράντοβιτς που έμελλε να του αλλάξει και όλη την ιστορία.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να με πάρει τρεις φορές. Ήρθαν οι Γιαννακόπουλοι σπίτι μου, αλλά δεν είναι τα πάντα πώς θα κονομήσεις. Εγώ είπα ότι αφού ήμουν στον Άρη δεν θα πάω στον ΠΑΟΚ ποτέ. Το ίδιο και με τον Ολυμπιακό. Δένεσαι με την ομάδα, υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μαζί σου. Δεν μπορείς να τα προδώσεις. Προσπάθησε να με πάρει και πριν έρθω στον Ολυμπιακό στην αρχή και το 1994 με πήρε ο Μπαλτάκος και μου είπε ότι αν δεν ανανεώσεις σε θέλουμε. Και μετά πριν επιστρέψω στον Ολυμπιακό ήρθαν οι Γιαννακόπουλοι σπίτι μου το 1999, όταν πήρε ο Σούμποτιτς το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω αυτό” δήλωσε σχετικά πολλά χρόνια αργότερα ο Ιωαννίδης για το καλοκαίρι του 1999.

Ο “ξανθός” φυσικά δεν είχε ξεχάσει τα όσα γράφονταν (στις εφημερίδες της εποχής) και λέγονταν εις βάρος του από τους Παναθηναϊκούς ούτε τα συνθήματα μέρους της πράσινης εξέδρας εναντίον του και εναντίον της συζύγου του Γιούλας. Και το κρατούσε… μανιάτικο και εκείνη τη σεζόν επιστρέφοντας (απρόσμενα για πολλούς μετά το ταραχώδες “διαζύγιο” με τον Κόκκαλη στο τέλος της σεζόν 1995-96) στον Ολυμπιακό του είχε δοθεί η ευκαιρία.

Υπερομάδα vs Λεγεωνάριοι

Είναι λοιπόν η 10η αγωνιστική της Α1 με τον Παναθηναϊκό να “πετάει” από νίκη σε νίκη εντός και εκτός Ελλάδας. Αήττητος από το ξεκίνημα της σεζόν με υπερομάδα (Μποντίρογκα, Ρέμπρατσα, Αλβέρτης, Κάτας, Φώτσης, Κοχ, Ρότζερς, Μπερκ κ.α.) μετρούσε 20 σερί νίκες σε Α1 και Ευρωλίγκα (ή αν προτιμάτε Κύπελλο Πρωταθλητριών). Απέναντί του ένας Ολυμπιακός γεμάτος… λεγεωνάριους σαν τον Μπλου Έντουαρντς, τον Τζος Γκραντ, τον Γάλλο Αντέ Μενσά, τον Ισπανό Ντε Μιγκέλ και τον “Χόλιγουντ” Ρόμπινσον μαζί με τους “παλιούς” Τόμιτς, Τάρλατς, Νάκιτς, Βούκτσεβιτς και τον Δημήτρη Παπανικολάου.

Δείτε όλο τον αγώνα

YouTube video

Οι πράσινοι που στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησαν το 2ο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο ήθελαν τη νίκη για να την… πουν και στον ξανθό αλλά και για να φτάσουν στις 21 σερί νίκες εντός και εκτός συνόρων και να ισοφαρίσουν το ρεκόρ που κρατούσε η “βασίλισσα” Ρεάλ Μαδρίτης από τη σεζόν 1988-89! Οι δε ερυθρόλευκοι αγνοούσαν τη νίκη στο ΟΑΚΑ σε 8 αγώνες πρωταθλήματος και 2 αγώνες Κυπέλλου από τότε που είχε γίνει έδρα του Παναθηναϊκού τον οποίο είχαν κερδίσει μόνο μία φορά, με 49-69 στα πλέι-οφ (φάση των 16) του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1996-97.

“Θα ήταν άδικο”

Όλα και όλοι συνηγορούσαν για μία, ακόμη, νίκη του Παναθηναϊκού αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Οι πράσινοι προηγήθηκαν 37-34 αλλά ο Ολυμπιακός με σερί 15-0 προσπέρασε 37-49 και παρότι στο φινάλε ο Παναθηναϊκός προσπέρασε 62-61, τελικά οι ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη με 69-68 αφού στην τελευταία επίθεση αστόχησε ο Μποντίρογκα για τους γηπεδούχους.

“Θα ήταν άδικο να είχε μπει το σουτ του Μποντίρογκα” σχολίασε μετά το ματς ο Ιωαννίδης ο οποίος “κέρασε” νίκη τον… αιώνιο εχθρό και δήμιό του Ομπράντοβιτς για καλωσόρισμα στην Ελλάδα και έβγαλε το… άχτι του για τους χαμένους τελικούς του 1994 με αντίπαλο τη Μπανταλόνα και του 1995 με αντίπαλο τη Ρεάλ, αμφότερες με τον Ζοτς στον πάγκο τους.

Ο Ιωαννίδης αποχωρώντας υπό αστυνομική προστασία και με ένα ολόκληρο γήπεδο να τον βρίζει άρχισε να στέλνει… φιλιά στην εξέδρα. Το τρίτο ημίχρονο μόλις ξεκινούσε. Ο μετέπειτα “πράσινος” Δημήτρης Παπανικολάου από την ένταση του αγώνα έδωσε μια γροθια σε τζαμαρία και την… κατέβασε και χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο δεξί του χέρι. Στα αποδυτήρια οι ερυθρόλευκοι πανηγύριζαν λες και κατέκτησαν το πρωτάθλημα ενώ την αποστολή την υποδέχθηκε πλήθος κόσμου στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει πριν το ματς. Και σαν να μην έφταναν αυτοί οι πανηγυρισμοί άπαντες μετά πήγαν στο νυκτερινό κέντρο “Απόλλων” για να το γιορτάσουν!

Το πριμ του Κόκκαλη και τα εξώφυλλα

“Γιώργο, τα παιδιά περιμένουν κάτι από τον πρόεδρο” ήταν η ατάκα του τότε μάνατζερ του Ολυμπιακού Τάκη Λιβιεράτου όταν πήρε τηλέφωνο τον αντιπρόεδρο του τότε λεγόμενου… ΤΑΚ (νυν ΚΑΕ) Γιώργο Σαλονίκη περιμένοντας να μάθει το πριμ νίκης που θα έδινε ο τότε πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης.

Όσο για την αντιμετώπιση από τον Τύπο της εποχής; Όχι και τόσο… ψύχραιμη αν κρίνουμε από τους πηχαίους τίτλους όπως “νίκη της χιλιετίας” (Το Φως), “Η ηδονή του 69” (Πρωταθλητής) και ο… censored “Του πήρε την παρθενιά” (Φίλαθλος)

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ