fbpx

ΟΑΚΑ Stories: Όταν ο Ομπράντοβιτς δεν… άκουσε τον Αλβέρτη για το +38

Το ταμπλό του ΟΑΚΑ από το ιστορικό +31 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού

Πέντε “αιώνιοι” αγώνες που έμειναν στην ιστορία. Πέντε ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ που θα μείνουν αξέχαστα για διαφορετικούς το καθένα λόγους

Volume 3… Ακερ, Πεν, Πηλοϊδης και Διαμαντίδης στο πρώτο στόρυ, “ξανθός” το μακρινό 1999 στο 2ο και ώρα για το μεγαλύτερο… what if στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το ματς που ίσως και να γινόταν… λάβαρο για τους πράσινους όπως εκείνο το αξέχαστο και πολύ βαρύ 73-38 του Ολυμπιακού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1996.

Παρατημένος αντίπαλος

Βρισκόμαστε στη σεζόν 2004-5, ο Παναθηναϊκός παίζει μπάλα… μόνος του εντός συνόρων αφού ειδικά εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός “δεν βλεπόταν”. Οι ερυθρόλευκοι με τον Λιθουανό Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο τους βρίσκονταν σε μία μεταβατική από τον Σωκράτη Κόκκαλη στους αδερφούς Αγγελόπουλους περίοδο με την ομάδα σχεδόν παρατημένη. Έλληνες παίκτες από το λεγόμενο 2ο και 3ο ράφι, ξένοι “περαστικοί” σαν τον Μαγυάρο Γκούλιας και βετεράνοι όπως οι Πέρι, Γκόρενς και Ζορόσκι και μηδενική χημεία.

Στις αρχές Δεκέμβρη (9/12/2004) οι ερυθρόλευκοι θα έγραφαν την πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή τους ιστορία όταν διασύρθηκαν με 51 πόντους διαφορά (59-110) από την Εφές βάζοντας σε όλο το ματς τόσους πόντους (59) όσους η τουρκική ομάδα στο ημίχρονο (35-59). Και το ότι δεν έγραψαν και την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία τους εντός των συνόρων το… χρωστάνε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Στη γραμμή υποβιβασμού!

Είναι λοιπόν 13 Φεβρουαρίου 2005 και ο Παναθηναϊκός που στο φινάλε της σεζόν έφτασε μέχρι το Final-4 της Ευρωλίγκας τη Μόσχα περίμενε με… άγριες διαθέσεις το κουφάρι του Ολυμπιακού. Μπατίστ, Κουτλουάι, Διαμαντίδης, Λάκοβιτς, Αλβέρτης κ.α. καμάρωναν στην κορυφή της βαθμολογίας με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται έχοντας μπει στο 2ο μισό της σεζόν μόλις μία νίκη πάνω από τη ΜΕΝΤ που ήταν κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού! Απίστευτο και όμως αληθινό…

Ο Ολυμπιακός κάνει το… λάθος και προηγείται 2-6 στα πρώτα λεπτά αλλά στη συνέχεια ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Ο Παναθηναϊκός προσπερνάει 36-26 στο ημίχρονο και με επιμέρους 21-8 στην αρχή της 3ης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 23 (57-34) και συνέχισε… απτόητος. Το κοινό στις εξέδρες του ΟΑΚΑ το… έβλεπε να έρχεται και όσο η διαφορά ανέβαινε ζητούσε επιτακτικά το σπάσιμο το -35 από το 1996. Και αυτό σχεδόν συνέβη!

Στο +38 αλλά…

Με 2 λεπτά για το φινάλε οι πράσινοι ανέβασαν τη διαφορά στους 38 πόντους (85-47) και στις εξέδρες επικρατούσε πανζουρλισμός. Όμως σε εκείνο το σημείο ο Ομπράντοβιτς απέσυρε σχεδόν άπαντες βασικούς αφού μάλλον δεν τον απασχολούσε το σπάσιμο του -35. Μάταια ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, μοναδικός σύνδεσμος του τότε (1996) με εκείνο το ματς (2005) προσπαθούσε με φάουλ να σταματήσει τον χρόνο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακιακού έβαζαν τις βολές, οι πράσινοι έβαλαν μόλις έναν πόντο στο τελευταίο δίλεπτο και το 85-47 έγινε 86-55 με το +31 να συνιστά τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ αλλά τους περισσότερους να είναι… απογοητευμένοι από τη χαμένη ευκαιρία του +38.

Για την ιστορία οι σκόρερ των δύο ομάδων

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 16, Καλαϊτζής 8, Λάκοβιτς 13, Μπατίστ 12, Φέμερλινγκ 2, Μπάξτερ 4, Τσαρτσαρής 9, Διαμαντίδης 8, Σκεπάνοβιτς 6, Κουτλουάι 8

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρι 10, Μέισον 11, Γκόρενς 9, Ζορόφσκι 5, Σκλάβος 8, Αγαδάκος 5, Γκούλιας 7

Θυμηθείτε κάποια στιγμιότυπα από εκείνη την αναμέτρηση

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ