fbpx

Ολυμπιακός: Το ΤΟΡ-5 ελεύθερων σέντερ από το ΝΒΑ

Ολυμπιακός: Το ΤΟΡ-5 ελεύθερων σέντερ από το ΝΒΑ

Αφ’ ης στιγμής οι κανονισμοί της Ευρωλίγκας του απαγορεύουν να πάρει παίκτη από άλλη ομάδα της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός αναγκαστικά πρέπει να στραφεί σε άλλες αγορές, για να καλύψει το κενό του τραυματία Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ασφαλώς αυτή με το μεγαλύτερο βάθος είναι του ΝΒΑ, αν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας όχι μόνο στην θητεία του στο λιμάνι, αλλά γενικότερα ως χεντ κόουτς, προτιμάει μεσούσης της περιόδου την προσθήκη παικτών με εμπειρία από την Ευρώπη.

Σε περίπτωση, πάντως, που αλλάξει ρότα φέτος, στην αγορά υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι παίκτες υψηλού επιπέδου. Αφήσαμε στην άκρη, παροπλισμένους βετεράνους σαν τον Ντέρικ Φέιβορς ή τον Μπλέικ Γκρίφιν, ή κατά συνθήκη «πενταριών» σαν τον Τζαμάικαλ Γκριν και τον Αϊζάια Ρόμπι και επιλέξαμε μια πεντάδα σέντερ που θα μπορούσαν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους.

ΝΕΡΛΕΝΣ ΝΟΕΛ

Μόλις στα 29 του, έχει ακόμα αρκετά χρόνια «καλού» μπάσκετ στο «ντεπόζιτο» του. Τον Σεπτέμβριο αποτέλεσε την «παράπλευρη απώλεια» της απόκτησης του Τζαβέιλ Μακ Γκι από τους Κινγκς, καθώς η ομάδα του Σακραμέντο έκρινε πως ο Νοέλ (αλλά και ο Πορτογάλος Νίμας Κεϊτά) περίσσευαν στο ρόστερ τους. Έτσι τον έκοψαν στις 13 Σεπτεμβρίου και ακολούθως δεν μπόρεσε να βρει συμβόλαιο σε άλλο franchise.

Ο άλλοτε μαθητής του Τζον Καλιπάρι στο Κεντάκι είναι ένας ψηλός που βγάζει το παντεσπάνι του χάρη στην ικανότητα του στην άμυνα και τα αθλητικά του προσόντα. Έχει συνηθίσει να έρχεται από τον πάγκο και έχει παίξει καλά τον ρόλο του αναπληρωματικού αμυντικού ψηλού σε αρκετές ομάδες, με τελευταία να είναι οι Νικς τη σεζόν 2021-22 όταν είχε 3,4 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1,2 τάπες ανά αγώνα σε 22 22,5 λεπτά μέσης συμμετοχής.

Ο Νοέλ ποτέ δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν από την επιλογή του στο Νο6 του ντραφτ του 2013, πλην όμως είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και κατάφερε να «αντέξει» για δέκα σεζόν. Πέρσι ξεκίνησε τη σεζόν στους Πίστονς, ζήτησε να αποδεσμευθεί τον Φεβρουάριο πιστεύοντας πως θα βρει συμβόλαιο σε μια ομάδα με υψηλές βλέψεις στα πλέι-οφ, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να υπογράψει ένα δεκαήμερο συμβόλαιο στους Νετς, των οποίων τη φανέλα φόρεσε μόλις για τρία ματς.

O ΝΟΕΛ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2022-23 ΣΤΟ ΝΒΑ

ΑΓΩΝΕΣ (ΛΕΠΤΑ) ΠΟΝΤΟΙ ΒΟΛΕΣ ΔΙΠΟΝΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΑΠΕΣ
17 (11,5) 2,1 66,7% 35,3% 2,7 0,6

ΓΟΥΕΪΝ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Είναι αυτός με τη μεγαλύτερη προοπτική στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς θα συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του τον Μάρτιο. Ο Γκάμπριελ κατάφερε τον Μάρτιο του 2022 να «πείσει» τους Λέικερς να μετατρέψουν το 2 way συμβόλαιο του σε πλήρως εγγυημένο ως το τέλος της σεζόν 2022-23 και στον ενάμιση χρόνο της θητείας του, έδειξε μεγάλη βελτίωση.

To καλοκαίρι είχε (όχι σπουδαία, αλλά) θετική παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Σουδάν, πλην όμως τον Οκτώβριο δεν μπόρεσε να πείσει τους Σέλτικς να του προσφέρουν εγγυημένο συμβόλαιο. Έτσι με το που ολοκλήρωσε την προετοιμασία, η ομάδα της Βοστώνης τον «έκοψε» προτιμώντας τον Πορτογάλο Νίμας Κεϊτά.

Πλέον αγωνίζεται στη θυγατρική των Μπακς στη G League, τους Ουισκόνσιν Χερντ και αποδίδει αρκετά καλά, έχοντας 17,5 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 1,3 κοψίματα μέσο όρο.

O ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2022-23 ΣΤΟΥΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

ΑΓΩΝΕΣ (ΛΕΠΤΑ) ΠΟΝΤΟΙ ΒΟΛΕΣ ΔΙΠΟΝΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΑΠΕΣ
68 (15,1) 5,5 61,9% 64,5% 4,2 0,5

ΤΑΖ ΓΚΙΜΠΣΟΝ

Στα 39 του χρονιά ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «λυκόπουλο», πλην όμως είναι ο μόνος της λίστας, ο οποίος έχει καταφέρει να αγωνισθεί έστω και για λίγο την τρέχουσα σεζόν στο ΝΒΑ. Άλλωστε ο Ταζ Γκίμπσον είναι ο αγαπημένος παίκτης του Τομ Τιμποντό με τον οποίο φέτος συνεργάστηκε για 4η φορά στην καριέρα του και για δεύτερη στη Νέα Υόρκη.

Λίγο πριν γίνει εγγυημένο το συμβόλαιο του, όμως, οι Νικς αποφάσισαν να τον «κόψουν» την 7η Ιανουαρίου, ώστε να έχουν ευελιξία στο σάλαρι-καπ και το ρόστερ τους. Στη 15ετή παρουσία του στο ΝΒΑ, έχει δείξει πως είναι ένας αξιόπιστος βετεράνος που παίζει καλή άμυνα και μπορεί να σκοράρει με πρόσωπο από μέση απόσταση. Το γεγονός πως θυσιάζεται για την ομάδα του και ένεκα της εμπειρίας του, μπορεί να αποδεχθεί οποιονδήποτε ρόλο αποτελούν τα «πλεονεκτήματα» του, αλλά από την άλλη η ηλικία του και το γεγονός ότι δεν έχει παίξει στην Ευρώπη, καθιστούν μάλλον απρόσιτη την περίπτωση του.

O ΓΚΙΜΠΣΟΝ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2023-24 ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΣ

ΑΓΩΝΕΣ (ΛΕΠΤΑ) ΠΟΝΤΟΙ ΒΟΛΕΣ ΔΙΠΟΝΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΑΠΕΣ
10 (9,7) 1,4 70% 1,8 0,6

ΚΑΪ ΤΖΟΟΥΝΣ

Σε (πολύ) θεωρητική βάση είναι ο καλύτερος αυτής της λίστας. Από τη θεωρία μέχρι την πράξη, βέβαια, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος, αν και στην περίπτωση του Κάι Τζόουνς μιλάμε για αδιέξοδο. Μόλις δύο χρόνια μετά την επιλογή του στο Νο19 του ντραφτ του 2021, ο 23χρονος σέντερ επί της ουσίας «ανάγκασε» τους Χόρνετς να τον «κόψουν» με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του.

Εντός των τεσσάρων γραμμών τις λίγες φορές που πάτησε το παρκέ, έδειξε ψήγματα του ταλέντου του και των εντυπωσιακών αθλητικών προσόντων του, που θα μπορούσαν να τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ψηλούς της κορυφαίας λίγκας του κόσμου.

Ο Τζόουνς, όμως, δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί τη δημοσιότητα του ΝΒΑ και έχασε πλήρως τον έλεγχο. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αρχικά ανέφερε πως είναι καλύτερος από τους συμπαίκτες του στη Σάρλοτ, Λα Μέλο Μπολ και Μπράντον Μίλερ και στη συνέχεια δήλωσε πως μπορεί να νικήσει σε μονό τον Λε Μπρον Τζέιμς. Αμέσως μετά οι Χόρνετς τον έστειλαν σπίτι του, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Αν ο Ολυμπιακός ήταν σε στάδιο προετοιμασίας, ίσως να υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να επένδυε σε έναν τόσο ταλαντούχο παίκτη, αλλά σε αυτή τη φάση, είναι απίθανο να ασχοληθεί μαζί του.

O ΤΖΟΟΥΝΣ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2022-23 ΣΤΟ ΝΒΑ

ΑΓΩΝΕΣ (ΛΕΠΤΑ) ΠΟΝΤΟΙ ΒΟΛΕΣ ΔΙΠΟΝΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΑΠΕΣ
46 3,4 73,1% 62,4% 2,7 0,7

ΝΤΕΓΟΥΕΪΝ ΝΤΕΝΤΜΟΝ

Τελευταίος, αλλά σε καμία περίπτωση έσχατος, o Ντέντμον είναι ένας αξιόπιστος βετεράνος, ο οποίος είχε μια πετυχημένη δεκαετή διαδρομή στο ΝΒΑ. Πέρσι ήταν στην τελευταία σεζόν του διετούς συμβολαίου που είχε υπογράψει στους Χιτ, οι οποίοι τον Φεβρουάριο τον αντάλλαξαν στο Σαν Αντόνιο, ώστε να αδειάσουν χώρο στο σάλαρι-καπ. Νωρίτερα στη σεζόν τον είχαν αποβάλλει για ένα παιχνίδι, καθώς είχε έρθει σε φραστική αντιπαράθεση με τον Έρικ Σποέλστρα, γεγονός που επηρέασε τον χρόνο συμμετοχής του. Μετά το «κόψιμο» του από τους Σπερς, βρήκε στέγη στους Σίξερς, αλλά αγωνίσθηκε σε μόλις οκτώ ματς.

Φέτος βρίσκεται στη G League με τους Οντάριο Κλίπερς, αλλά σπάνια πατάει το παρκέ, καθώς από τις 18 Νοεμβρίου που υπέγραψε ως τώρα, έχει πάρει μέρος σε μόλις πέντε αγώνες.

Ο Ντέντμον είναι καλός ριμπάουντερ και αμυντικός, μπορεί να παίξει με πρόσωπο ακόμα και πίσω από τη γραμμή, αλλά στα 35 του έχει χάσει μεγάλο μέρος της αθλητικότητας και της ταχύτητας του.

O ΝΤΕΝΤΜΟΝ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2022-23 ΣΤΟ NBA

ΑΓΩΝΕΣ (ΛΕΠΤΑ) ΠΟΝΤΟΙ ΒΟΛΕΣ ΔΙΠΟΝΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΤΑΠΕΣ
38 (11,2) 5,2 67,3% 58% 3,5 0,5
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ