fbpx

Μόουζες Ράιτ: Ο αρτίστας της ρακέτας

Μόουζες Ράιτ: Ο αρτίστας της ρακέτας

Με ύψος 203 εκατοστών και «όπλα» του την ενέργεια και την δύναμη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ακόμα ένας κλασικός undersized σέντερ. Ο Μόουζες Ράιτ, όμως, έχει την προοπτική να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να ρολάρει και να καρφώνει, καθώς όπως και στην ζωή του, έτσι και στο μπάσκετ, έχει αναπτύξει αρκετές ικανότητες που είναι πέραν από την… περιγραφή της δουλειάς του. 

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού προέρχεται από ένα στιβαρό οικογενειακό περιβάλλον, που του δίδαξε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να έχει ανοιχτούς ορίζοντες τόσο στον αθλητισμό, όσο και στην ζωή. 

Η μεγαλύτερη επιρροή στην ζωή του, ήταν η μητέρα του, η οποία ήταν καθηγήτρια μουσικής και ήταν διευθύντρια στην χορωδία της πόλης Ράλει στην Βόρεια Καρολίνα.

Η πρώτη του αγάπη

Αρχικά τον έκανε μέλος στην χορωδία, την ίδια ώρα που έκανε μαθήματα πιάνου με την γιαγιά του. Η κλίση του στην μουσική ήταν εμφανής, καθώς εκτός του πιάνου, έμαθε γρήγορα να παίζει καλά και βιολί! 

Η μητέρα του, όμως, βλέποντας πως το σώμα του αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, έκρινε πως πρέπει να το αξιοποιήσει. Το σκεπτικό της βέβαια ήταν διαφορετικό, καθώς ήθελε μέσω του αθλητισμού, ο Μόουζες όχι να γίνει επαγγελματίας παίκτης, αλλά να εξασφαλίσει μια υποτροφία σε ένα καλό πανεπιστήμιο. 

Ως εκ τούτου, τον έβαλε να προπονείται στην κολύμβηση και στο τένις, στο οποίο είχε διακριθεί ο πατέρας του, Τζέραλντ. Ο τελευταίος αν και είχε πάρει διαζύγιο από την μητέρα του, παρέμενε πολύ κοντά στον Μόουζες και τον μεγαλύτερο αδερφό του Ρόμπερτ. 

Το μεγάλο ταρακούνημα

Τα πάντα άλλαξαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο Τζέραλντ Ράιτ υπεβλήθη σε επέμβαση για να διορθώσει μια βαλβίδα στην καρδιά του. Επί χρόνια ακολουθούσε θεραπεία, καθώς ήταν διαβητικός και ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα καταπονημένος, με συνέπεια επί τρεις μήνες μετά την επέμβαση, να μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο. Τον Ιανουάριο του 2012 η καρδιά του δεν άντεξε, καθώς είχε μολυνθεί από σταφυλόκοκκο και έφυγε από την ζωή. 

Ο Μόουζες ήταν μόλις 13 ετών και ο κόσμος του (όπως ήταν λογικό) κατέρρευσε… 

Η μητέρα του βλέποντας πως ο γιος της έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, αποφάσισε να πάρει πρόωρα σύνταξη από το σχολείο στο οποίο δίδασκε και να αφοσιωθεί στα παιδιά της. 

Η κολύμβηση και το τένις ως ατομικά σπορ δεν βοηθούσαν την ψυχολογία του, όπως και η ενασχόληση του με την μουσική κι έτσι αποφάσισε να τον γράψει σε μια ομάδα μπάσκετ, έστω κι αν ως τα 14 του δεν είχε αγγίξει ποτέ την… πορτοκαλί θεά. 

Ήταν τυχερός γιατί ο προπονητής του στην ομάδα Γκάρνερ, ένιωθε τον ίδιο πόνο με αυτόν. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Γκαόυον Χάιμαν είχε χάσει τον δικό του πατέρα και όταν η Κέιλα Ράιτ του εξήγησε τι είχε συμβεί, αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με τον Μόουζες. 

Η ομάδα Γκάρνερ είχε ως ιδιοκτήτη τον Ντέιβιντ Ουέστ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Πέισερς και ήταν ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ του ΝΒΑ. 

Ο «Μωυσής» όσο περνούσε ο καιρός γινόταν καλύτερος, καθώς διοχέτευε όλη του την ενέργεια στο μπάσκετ κι όταν πια έφτασε στην τελευταία του χρονιά στο γυμνάσιο, είχε μπροστά του μια πλειάδα προσφορών υποτροφίας. 

Παραλίγο… αντι-Μήτογλου

Το Ουέικ Φόρεστ που τότε έψαχνε τον αντικαταστάτη του Ντίνου Μήτογλου ο οποίος είχε αποχωρήσει για τον Παναθηναϊκό, τον πίεσε αρκετά, αλλά ο ίδιος προτίμησε το Τζόρτζια Τεκ λόγω του καλού του ακαδημαϊκού προγράμματος. 

Η μητέρα του ήθελε να πάρει ένα «δυνατό» πτυχίο σε περίπτωση που δεν καταφέρει να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έμεινε για τέσσερα χρόνια στο NCAA. 

Μάλιστα όταν σε ένα εξάμηνο έχασε κάποια μαθήματα, η μητέρα του έγινε έξαλλη και τον πίεσε να ασχοληθεί περισσότερο με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις. Ως αποτέλεσμα στο επόμενο εξάμηνο, συγκέντρωσε το μάξιμουμ (για το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα) των 4 βαθμών στα περισσότερα μαθήματα του! 

Αχτύπητο δίδυμο

March 2, 2021 Atlanta – Georgia Tech’s guard Jose Alvarado (10) and Georgia Tech’s forward Moses Wright (5) in the second half of an NCAA college basketball game at Georgia Tech’s McCamish Pavilion in Atlanta on Tuesday, March 2, 2021. Georgia Tech won 81-77 over Duke in overtime. (Hyosub Shin / [email protected])

Εντός των τεσσάρων γραμμών, ο Ράιτ ξεχώριζε για την ενέργεια του, αλλά και για τις εξαιρετικές κινήσεις του. Ο συνδυασμός ισορροπίας και καλού footwork που είχε αναπτύξει ένεκα της ενασχόλησης του με την κολύμβηση και το τένις, τον βοήθησε πάρα πολύ στο μπάσκετ και στην τελευταία του σεζόν στο Τζόρτζια Τεκ έφτασε να έχει 17,4 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και 1,6 κοψίματα ανά αγώνα! 

Mαζί με τον νυν παίκτη των Πέλικανς, Χοσέ Αλβαράδο, εξελίχθηκαν σε ένα από τα καλύτερα δίδυμα κοντού-ψηλού στο NCAA, αν και στο τέλος του 2021 ουδείς εκ των δύο κατάφερε να γίνει ντραφτ. 

YouTube video

Ο Ράιτ βέβαια πέτυχε τον στόχο του, καθώς πήρε το πτυχίο του στην διοίκηση επιχειρήσεων και έκανε περήφανη την μητέρα του. 

Πλέον στον Ολυμπιακό, θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης. Στα 25 του χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για να τα καταφέρει… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ