fbpx

Ταϊρίς Μάξεϊ: Παράλυση από υπερανάλυση…

Ταϊρίς Μάξεϊ: Παράλυση από υπερανάλυση…

Οι ειδικοί των ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου, είχαν «τσεκάρει» όλα τα κουτάκια δίπλα από το όνομα του Ταϊρίς Μάξεϊ, πλην ενός.

Στην ερώτηση «ποια είναι η θέση του στο ΝΒΑ», υπήρχε κενό, κάτι που οδήγησε σε μια υπεραναλύση των ικανοτήτων του. Εν τέλει, ο Ταϊρίς Μάξεϊ είδε τη μετοχή του να «παραλύει» τη μέρα του ντραφτ του 2020, προς μεγάλη ικανοποίηση των Σίξερς, οι οποίοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως με το Νο21, κέρδισαν το… μπασκετικό τζόκερ!

Πριν από δύο μέρες, ο προικισμένος σκόρερ επιλέχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Ολ-Σταρ και η διαδρομή του από το Ντάλας όπου μεγάλωσε, μέχρι την Ινδιανάπολη όπου θα εκπροσωπήσει στον εφετινό αγώνα Ανατολής – Δύσης την ομάδα της Φιλαδέλφια, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς, η διαπαιδαγώγηση που έλαβε από τους γονείς του, υπήρξε υποδειγματική. Ο Ταϊρίς είναι «προϊόν» του πατέρα και της μητέρας του, όπως άλλωστε και το όνομα του. Ο Ταϊρόν και η Ντενίς Μάξεϊ αποφάσισαν να «ενώσουν» τα ονόματα τους κι έτσι να βαφτίσουν τον μοναδικό τους γιό, Ταϊρίς. Παράλληλα ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να μην του λείψει τίποτα…

Οικογένεια… Χωραφά-Μάξεϊ

Ο Ταϊρόν υπήρξε ένας καλός παίκτης για το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον Στέιτ, όπου είχε προπονητή τον διαπρεπή Κέλβιν Σάμσον, ο οποίος στις μέρες μας είναι ο χεντ κόουτς του Χιούστον. Επέλεξε να μη γίνει επαγγελματίας, ώστε να είναι κοντά στον Ταϊρίς και τις τρεις αδερφές του. Έτσι προσλήφθηκε ως προπονητής του γυμνασίου στο Ντάλας, στο οποίο φοίτησε και ο γιος του. Στην τρίτη σεζόν του Ταϊρίς, έγινε βοηθός του στο πανεπιστήμιο SMU, αλλά γρήγορα μετάνιωσε για την απόφαση του, καθώς του έλειπε πολύ η οικογένεια του.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο σπίτι των Μάξεϊ, εκτός από τους γονείς και τα τέσσερα παιδιά, ζούσαν μαζί και οι δύο γιαγιάδες, ενώ στην ίδια γειτονιά έμεναν οι θείοι του!

Στην τελευταία του χρονιά, ο Ταϊρίς είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ σκοραρίσματος στην περιοχή του Ντάλας και είχε προσφορές απ’ όλα τα πανεπιστήμια πρώτου επιπέδου. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε αποφασίσει από τη δεύτερη του χρονιά στο γυμνάσιο πού θα πήγαινε. Βλέποντας τον Ντέρικ Ρόουζ να διαπρέπει υπό τις οδηγίες του Τζον Καλιπάρι στο Μέμφις, ήθελε να έχει τον ίδιο μέντορα με τον MVP του ΝΒΑ το 2011. Η επίσκεψη του την άνοιξη του 2019 στο κάμπους του Κεντάκι (όπου είχε μετακομίσει ο «κόουτς Καλ») αποτέλεσε την επισημοποίηση την ένταξη του στους wildcats.

Οι γονείς του εκτίμησαν την ειλικρίνεια του Καλιπάρι που τους είπε πως… «θα είμαι πολύ σκληρός με τον γιο σας και δεν πρόκειται να του χαρίσω τίποτα».

Η υπόσχεση και το «σκληρό» μυστικό

Η υπόσχεση αυτή αποδείχθηκε ευχή και κατάρα για τον νυν παίκτη των Σίξερς.

Ο λόγος ήταν πως πράγματι ο κόουτς του Κεντάκι δεν τον άφησε να πάρει… ανάσα τη σεζόν 2019-20. Δεν του επέτρεψε να έχει την ελευθερία που είχε στο γυμνάσιο, τον έκανε αλλαγή κάθε φορά που δεν έπαιζε άμυνα και τον επέκρινε για την έλλειψη σταθερότητας του.

Βέβαια ο Μάξεϊ είχε μια σοβαρή δικαιολογία, την οποία δεν επικαλέστηκε, ούτε αποκάλυψε ποτέ δημόσια.

Το καλοκαίρι του 2019, είχε πάρει μέρος στο καλοκαιρινό καμπ του Κρις Πολ στο Λος Άντζελες, έχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του. Μια μέρα αφού είχε ολοκληρώσει το καθημερινό του πρόγραμμα, τον χαιρέτησε κι έφυγε από το γήπεδο, δίχως αυτόν. Όταν έφθασε στο ξενοδοχείο του, τον πήραν τηλέφωνο και τον ενημέρωσαν πως ο πατέρας του είχε υποστεί καρδιακή προσβολή!

Ο Ταϊρόν Μάξεϊ έμεινε στην εντατική για περίπου δύο εβδομάδες και έκανε να δει τον γιο του να παίζει μπάσκετ, σχεδόν μισό χρόνο! Η πρώτη φορά που του επετράπη να τον παρακολουθήσει με τη φανέλα του Κεντάκι ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες μετά την έναρξη της κανονικής περιόδου του NCAA!

Η περιπέτεια της υγείας του, ασφαλώς επηρέασε την ψυχολογία του Ταϊρίς, ο οποίος όμως δεν έχασε ούτε μια προπόνηση.

Ο Καλιπάρι δεν του χαρίσθηκε στιγμή και δούλεψε πολύ στα αδύναμα σημεία του. Άφησε στην άκρη τα σουτ μέσης απόστασης και προσπάθησε να γίνει καλύτερος στις διεισδύσεις και στο τρίποντο.

Η πανδημία και η 6η Απριλίου

Τη στιγμή, όμως, που άρχισε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του προπονητή του, η σεζόν του κολεγιακού πρωταθλήματος, διακόπηκε εκ μια νυκτί τον Μάρτιο του 2020, ένεκα της πανδημίας.

Σε 20 παιχνίδια με τους wildcats, ο Μάξεϊ είχε μόλις 29% πίσω από τα 6.75 και 3,2 ασίστ ανά αγώνα, με αποτέλεσμα τα ερωτήματα να πυκνώνουν γύρω από το όνομα του.

«Πως θα παίξει σαν σούτινγκ γκαρντ στο ΝΒΑ με ύψος 1,92»;
«Θα γίνει πλέι-μέικερ, ή θα χαλάει το παιχνίδι των συμπαικτών του»;
«Θα μπορέσει να δυναμώσει, για να παίξει καλή άμυνα»;

Ο ίδιος είχε «κυκλώσει» στο ημερολόγιο του την 6η Απριλίου, καθώς πίστευε πως εκείνη τη μέρα θα έπαιζε στον τελικό του φάιναλ-φορ. Η covid-19 δεν του επέτρεψε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, πλην όμως στις 6 Απριλίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το ντραφτ, αγνοώντας τις αμφιβολίες που υπήρχαν γι’ αυτόν.

Το ντραφτ του Ιουνίου φυσικά αναβλήθηκε κι αυτό και ο έξτρα χρόνος που είχαν οι ομάδες του ΝΒΑ για να αναλύσουν τους ταλαντούχους υποψήφιους δεν έκανε καλό στον Μάξεϊ.

Όταν πια τον Οκτώβριο ξεκίνησαν τα pre draft workouts υπό αυστηρότατα υγειονομικά μέτρα, η μετοχή του είχε κατατρακυλήσει, καθώς τα περισσότερα εικονικά ντραφτ τον έφερναν στην καλύτερη περίπτωση στα τελευταία νούμερα του πρώτου γύρου.

Η κίνηση ματ του Ριτς Πολ

Τότε ο ατζέντης του Ριτς Πολ αποφάσισε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό.

Αποφάσισε να κάνει μια pro day (στην οποία επί της ουσίας οι νεαροί παίκτες ενός γραφείου εκπροσώπων δείχνουν τα προσόντα τους σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ), στην οποία θα έπαιρναν μέρος ο Άντονι Έντουαρντς και ο Ταϊρίς Μάξεϊ. Στόχος του ήταν τα στελέχη του πρωταθλήματος που αγωνιούσαν να δουν τον Έντουαρντς που ήταν ο βασικός υποψήφιος για το Νο1, να έχουν μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουν πως ο Ταϊρίς είναι πολύ περισσότερα από ένας μονοδιάστατος σκόρερ. Δεν έμεινε, όμως, εκεί.

Φρόντισε η ανοιχτή προπόνηση να μεταδοθεί από το ΝΒΑ TV και έπεισε τον Λε Μπρον Τζέιμς και τον Άντονι Ντέιβις να είναι ανάμεσα στο κοινό.

Η pro day της Clutch στο Λος Άντζελες έγινε παναμερικανικό θέαμα και θέμα στις 20 Οκτωβρίου και ο Μάξεϊ βοήθησε τον εαυτό του, με την παρουσία του.

Άθελα του, ωστόσο, δεν τον βοήθησε ο προπονητής του…

«Ήμουν πιο σκληρός με τον Ταϊρίς από οποιονδήποτε άλλον παίκτη μου, για πολλούς λόγους: Πρώτον είναι ένα σπουδαίο παιδί, με πίστη στις ικανότητες του. Δεύτερον έχει προοπτική που μόλις τώρα άρχισε και ο ίδιος να καταλαβαίνει. Τρίτον, ο Ταϊρίς χρειάζεται να προκαλείται από κάποιον για να κάνει το επόμενο βήμα».

Το τελευταίο έκανε και πάλι τις ομάδες του ΝΒΑ να έχουν τις αμφιβολίες τους…

Ο Μάξεϊ τα είχε πάει περίφημα στην ανοικτή προπόνηση, αλλά σε αντίθεση με τον Έντουαρντς που είχε εξασφαλισμένο το Νο1 από τη Μινεσότα, η δική του θέση παρέμενε μετέωρη…

Τα λάθη και το «λαχείο»

Οι Τίμπεργουλφς κάλλιστα θα μπορούσαν να τον είχαν πάρει «πακέτο» με τον «ΑΝΤ», καθώς είχαν και το Νο17, το οποίο έδωσαν με ανταλλαγή στην Οκλαχόμα, ώστε οι Θάντερ να επιλέξουν τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι του Ολυμπιακού!

Υπήρχαν, όμως, ουκ ολίγες ομάδες που έκαναν χειρότερα λάθη!

Πιο «χτυπητά» παραδείγματα ήταν οι Καβαλίερς οι οποίοι στο 5 είχαν προτιμήσει τον Άιζακ Οκόρο, οι Πίστονς στο 7 τον Γάλλο Κίλιαν Χέιζ, οι Πέλικανς στο 13 τον Κάιρα Λιούις και οι Μάβερικς στο 18 τον Τζος Γκριν!

Οι Σίξερς από την πλευρά τους είχαν σε εκτίμηση τον γκαρντ από το Κεντάκι, πλην όμως είχαν υπολογίσει πως στη χειρότερη περίπτωση θα τον έπαιρνε η ομάδα του Μαϊάμι, η οποία επέλεγε μια θέση πιο ψηλά από αυτούς.

Όταν ο Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε πως… «στο Νο 20 οι Χιτ επιλέγουν τον Πρέσιους Ατσούγια», ο Ντάριλ Μόρεϊ και το υπόλοιπο διοικητικό επιτελείο της Φιλαδέλφια δεν πίστευαν το «λαχείο» που τους είχε «κληρωθεί».

Χωρίς να το σκεφτούν σήκωσαν το τηλέφωνο και ενημέρωσαν τους ανθρώπους της λίγκας ότι η επιλογή τους στο Νο21 θα ήταν ο Μάξεϊ.

Τέσσερα χρόνια μετά ακόμα πανηγυρίζουν για την τύχη τους και αρκετοί άλλοι μετανιώνουν για την… υπερανάλυση τους…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ