fbpx

Το χολιγουντιανό σενάριο και ο «εξαγνισμός» του Τζερόμ Άλεν

Το χολιγουντιανό σενάριο και ο «εξαγνισμός» του Τζερόμ Άλεν

Τον Τζερόμ Άλεν γνωρίσαμε για λίγο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, υπήρξε αγαπημένος παίκτης του Αντρέα Ματσόν στη Νάπολι όπου συνέθεσε ένα σπουδαίο περιφερειακό δίδυμο με τον Μάικ Πένμπερτι και πλέον είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Αμερικής των «παραθύρων» της FIBA, μετά από μια αξιοπρόσεκτη πορεία ως βοηθός στο ΝΒΑ.

Όλα αυτά ουδεμία εντύπωση προκαλούν, καθώς αρκετοί ακόμα στο επαγγελματικό μπάσκετ, έχουν ανάλογα «παράσημα» στο βιογραφικό τους.

Η πορεία του Τζερόμ Άλεν, ωστόσο, από τις εργατικές κατοικίες της βόρειας Φιλαδέλφια ως τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, μόνο συνηθισμένη δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καθώς είναι βγαλμένη από χολιγουντιανό σενάριο…

Το στοιχείο που κάνει (ανεπανάληπτη) διαφορά είναι ότι η πρόσληψη του έγινε γνωστή, την ίδια μέρα που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, ο άνθρωπος που ο ίδιος ο Άλεν είχε βοηθήσει με την κατάθεση του, ώστε να μπει στη φυλακή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του συστήματος υγείας στην ιστορία της Αμερικής!

Η υπόθεση έχει πολύ ζουμί και σταχυολογήσαμε τα βασικά σημεία της.

Ο Άλεν μετά τη θητεία του στους Τίμπεργουλφς και σε αρκετές ομάδες της Ευρώπης, ανέλαβε το 2010 τα ηνία του πάγκου του πανεπιστημίου Πεν, από το οποίο ο ίδιος είχε αποφοιτήσει το μακρινό 1995. Τον Ιανουάριο του 2013, ο παλιός του συμπαίκτης Μάικ Πένμπερτι τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να παρακολουθήσει τα δύο παιδιά, ενός επιχειρηματία που του έδινε 7.000 δολάρια για κάθε διήμερο που πήγαινε στην έπαυλη του στο Μαϊάμι, για να τα προπονήσει!

Μετά το τέλος της σεζόν 2012-13, ο προπονητής του Πεν (που ως σχολείο της Άιβι Λιγκ θεωρείται ένα από τα καλύτερα από ακαδημαϊκής άποψης) βρέθηκε στην πόλη της Φλόριντα και παρακολούθησε την ατομική προπόνηση των δύο γιών του Φίλιπ Εσφόρμς. Δεν έμεινε εντυπωσιασμένος και ακολούθως επισκέφθηκε την έπαυλη του επιχειρηματία, ο οποίος του αποκάλυψε τον πόθο του να δει τον μεγάλο του γιο Μόρις να παίζει μπάσκετ στο Πεν και να φοιτήσει στην υψηλότατου κύρους σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.

Ο Άλεν είχε πει στον Πένμπερτι πως ο Μορίς Εσφόρμς δεν είχε τα προσόντα για να παίξει στην ομάδα του, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, τα πάντα άλλαξαν όταν ο Φίλιπ του πλήρωσε τα έξοδα για να ταξιδέψει και πάλι στο Μαϊάμι. Στο αεροδρόμιο τον περίμενε μια λιμουζίνα, η οποία τον μετέφερε στο πολυτελές ξενοδοχείο Φοντενεμπλό, όπου του είχε κλείσει δωμάτιο. Όταν συναντήθηκαν, του ζήτησε να δει τον γιο του σε μια ακόμα προπόνηση και του άφησε μια πλαστική τσάντα, στην οποία (αργότερα ο Άλεν θα ανακάλυπτε ότι) είχε 10.000 δολάρια.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η επαφή πατέρα-προπονητή έγινε τακτική και… επικερδής για τον δεύτερο. Ανά μήνα ταξίδευε στη Φλόριντα, προπονούσε τον Μόρις κι ακολούθως πληρωνόταν είτε με μετρητά, είτε μέσω εμβασμάτων, τα οποία ήταν από 5.000 ως 20.000 δολάρια!

Συνολικά, ο προπονητής του Πεν έλαβε πάνω από 300.000 δολάρια, μέχρι το 2015 όταν απολύθηκε, λόγω κακών αποτελεσμάτων. Σε αυτή τη διετία, καθώς τα πανεπιστήμια της Ivy League (με πιο γνωστά το Χάρβαρντ και το Μπράουν) δεν προσφέρουν αθλητικές υποτροφίες, ο Άλεν είχε συμβάλλει, ώστε ο υιός Εσφόρμς να γίνει αποδεκτός από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, λέγοντας πως είναι ένας από τους πέντε παίκτες που έχει επιλέξει από γυμνάσια για την ομάδα μπάσκετ.

Όταν έχασε τη δουλειά του το 2015, η σχέση του με τον Εσφόρμς δεν τελείωσε, καθώς είχε μείνει ανολοκλήρωτο το τελευταίο κομμάτι: Να παίξει ο Μόρις με τη φανέλα του Πεν.

Ο βοηθός του, Άιρα Μπάουμαν παρέμεινε στο τεχνικό επιτελείο κι έτσι ο Άλεν του έδινε μέρος των αμοιβών του από τον Εσφόρμς, ώστε να επηρεάσει τον αντικαταστάτη του, Στιβ Ντόναχιου.

Ο τελευταίος, όμως, χάλασε τη δουλειά κι όταν ενημέρωσε τον νεαρό Μόρις Εσφόρμς ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στην ομάδα, ο πατέρας διέκοψε τη… μισθοδοσία του Άλεν.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τον νυν προπονητή της Εθνικής Αμερικής στην κατάθεση που έδωσε εναντίον του Εσφόρμς το 2020!

Ο Άλεν αρχικά δήλωσε ένοχος για δωροδοκία ύψους 14.000 δολαρίων και στη συνέχεια δέχθηκε να καταθέσει εναντίον του Εσφόρμς, για την πολύ μεγαλύτερη υπόθεση της διασπάθισης άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δημόσιου αμερικανικού χρήματος, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει.

Ο Πολ Εσφόρμς ήταν ιδιοκτήτης οίκων ευγηρίας στο Μαϊάμι και σε αρκετές ακόμα πόλεις των ΗΠΑ, στους οποίους χρέωνε 800 δολάρια ημερησίως για νοσηλεία! Είχε στήσει ένα σύστημα στο οποίο εμπλέκονταν γιατροί τους οποίους δωροδοκούσε, ώστε να υπογράφουν κατά συρροή παραπεμπτικά και οι οίκοι του να είναι συνεχώς γεμάτοι! Πληρωνόταν μέσω των προγραμμάτων Medicare και Medicaid τα οποία αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά και άπορους, με αποτέλεσμα σε διάστημα δέκα ετών να εισπράξει από το αμερικανικό δημόσιο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια!!!

Ο Άλεν βοήθησε στην καταδίκη του και ο ίδιος έπεσε στα μαλακά, καθώς η ομοσπονδιακή δικαστής Κάθλιν Ουίλιαμς τον Ιούλιο του 2019 τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια με αναστολή και 200.000 δολάρια πρόστιμο. Ένα χρόνο αργότερα το NCAA τον τιμώρησε με 15 χρόνια αποβολή, πράγμα που σημαίνει ως το 2035 δεν μπορεί να προσληφθεί από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο!

Κάτι, ωστόσο, που δεν πρέπει να τον απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς μετά την απόλυση του από το Πεν και την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, κατάφερε να… εξαγνισθεί.

Ο Μπραντ Στίβενς το 2015 τον προσέλαβε στο επιτελείο του στους Σέλτικς και κέρδισε αμέσως την εκτίμηση αστέρων, όπως ο Καϊρί Έρβινγκ και ο Τζέισον Τέιτουμ. Το 2020 μετακόμισε στον πάγκο των Πίστονς στο πλευρό του Ντουέιν Κέισι και το 2022 ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του Κούιν Σνάιντερ στον πάγκο των Γιούτα.

Ο Εσφόρμς από την πλευρά του, το 2019 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά ένα χρόνο αργότερα έλαβε χάρη από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο, δίχως όμως να «σβήσει» πλήρως την ποινή του.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2024, την ίδια μέρα που ο «εξαγνισμός» του Άλεν ολοκληρώθηκε με την πρόσληψη του από τη USA Basketball στην θέση του (παλιού προπονητή του Γιώργου Παπαγιάννη στους Κινγκς και νυν βοηθού των Μπακς) Ντέιβ Γιέργκερ, ο Εσφόρμς ήρθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η υπόθεση εναντίον του μπήκε στο αρχείο…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ