fbpx

Η απίθανη διαδρομή από το Κίεβο ως την Πόλη (pics)

Η απίθανη διαδρομή από το Κίεβο ως την Πόλη (pics)

Η απόκτησή του μεσούσης της περιόδου από μια ομάδα πρώτου επιπέδου της Ευρωλίγκας αποτέλεσε έκπληξη, καθώς στην προηγούμενη θητεία του στην διοργάνωση δεν είχε δείξει ότι μπορεί να σταθεί με μεγάλη επιτυχία. Ως στιγμής, όμως, ο Αμίν Νουά ανταποκρίνεται και με το παραπάνω σε όσα του ζητάει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, κάτι που ίσως να περίμενε ένας από τους νυν συμπαίκτες του στην Φενέρμπαχτσέ. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι συνοδοιπόρος με τον Γάλλο φόργουορντ, με τον οποίο ξεκίνησαν να μονομαχούν από παιδική ηλικία.

Η πρώτη μονομαχία Παπαγιάννη-Νουά…

Όλα ξεκίνησαν στο Κίεβο τον Αύγουστο του 2013. Η Ουκρανική ομοσπονδία μπάσκετ είχε αναλάβει την διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ παίδων, επί της ουσίας σαν test event για το Πανευρωπαϊκό ανδρών, το οποίο θα φιλοξενούσε δύο χρόνια αργότερα. Ο Παπαγιάννης ήταν ο βασικός σέντερ της Ελλάδας του Μάνου Μανουσέλη και ο Νουά της Γαλλίας, έστω κι αν το μπόι του δεν ξεπερνούσε τα 199 εκατοστά! Οι δύο ομάδες είχαν θεωρηθεί τα φαβορί για το χρυσό, καθώς η μεν δική μας είχε νικήσει άνετα την Ισπανία (που εν τέλει τερμάτισε στην κορυφή), οι δε «τρικολόρ» είχαν επικρατήσει με πειστικό τρόπο, έναντι της «ντριμ τιμ» της Κροατίας, η οποία είχε στο ρόστερ της τον Ζούμπατς, τον Μπέντερ, τον Ζίζιτς και τον Λόβρο Μάζαλιν. Ο τελευταίος ναι μεν δεν έκανε σπουδαία καριέρα, αλλά σε εκείνο το τουρνουά είχε συγκριθεί με τον Μάνου Τζινόμπιλι, καθώς απέναντι στους Τούρκους του Φουρκάν Κορκμάζ είχε βάλει 44 πόντους, όντας ασταμάτητος από την αριστερή πλευρά.

κι ο προημιτελικός της αστοχίας!

Σε αντίθεση με τα κατορθώματα του Μάζαλιν, ο προημιτελικός της 16ης Αυγούστου ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, ασφαλώς δεν πέρασε στην ιστορία για το θέαμά του.

Οι παίδες του Μανουσέλη επικράτησαν με 42-38 (!!!),έχοντας 17/61 σουτ εντός παιδιάς, εκ των οποίων 0/17 ήταν πίσω από τα 6.75! Οι Γάλλοι τα πήγαν ακόμα χειρότερα με 12/53 και μόνο ο Νουά ήταν… αξιοπρεπής έχοντας έξι πόντους με 3/6 δίποντα. Ο Παπαγιάννης από την πλευρά του, μέτρησε οκτώ με 4/15 δίποντα, αλλά ουδόλως ενοχλήθηκε. Άλλωστε μερικές μέρες αργότερα πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο και την επιλογή του στην καλύτερη πεντάδα, ενώ ο νυν συμπαίκτης του αρκέστηκε στην πέμπτη θέση που έδωσε στην εθνική του, το τελευταίο εισιτήριο για το Παγκόσμιο εφήβων.

ΛΕΖΑΝΤΑ 1: Ο Νουά απογοητευμένος μετά την ήττα από την Ελλάδα το 2013

ΛΕΖΑΝΤΑ 2: Ο Παπαγιάννης πνίγεται στην αγκαλιά των Φλιώνη-Σκουλίδα

Η αναποδιά μετά την διάκριση

Στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2014, ο Νουά «έλαμψε» και έβαλε για τα καλά το όνομα του στον χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ. Από το πρώτο ματς με αντίπαλο τον Καναδά του Τζαμάλ Μάρεϊ μέχρι το τελευταίο με την Κίνα απέναντι στην οποία σημείωσε 32 πόντους, ο (τότε 18χρονος) άσος ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση των σκόρερ με 18,7 πόντους ανά αγώνα. Αντίθετα ο Παπαγιάννης όντας κουρασμένος από την συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του Ικονίου που είχε γίνει δέκα μέρες νωρίτερα, δεν τα πήγε καλά, έχοντας μόλις 8,6 πόντους μέσο όρο. Τουλάχιστον ο Έλληνας σέντερ, μετά από μερικές εβδομάδες εντάχθηκε στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού κι έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωλίγκα με το τριφύλλι στο στήθος, αντίθετα ο Γάλλος έμεινε για περίπου έξι μήνες εκτός δράσης!

Αιτία αποτέλεσε η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο δεξί του γόνατο, ώστε να «καθαρίσει» την επιγονατίδα του. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την εξαιρετική του παρουσία στο Ντουμπάι, με την «προαγωγή» του στην ανδρική ομάδα της Βιλερμπάν και όχι μόνο αυτό…

Καθώς η σεζόν του στο εφηβικό τμήμα δεν πήγε καλά, αποκλείστηκε από την 12άδα της Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2015 που έγινε στον Βόλο . Εκεί όπου ο Παπαγιάννης, ο Χαραλαμπόπουλος και η υπόλοιπη σπουδαία γενιά του 97, πανηγύρισαν το χρυσό μετάλλιο.

H αγωνιστική μετάλλαξη

Τον Νουά θα τον βλέπαμε, πάντως, επί ελληνικού εδάφους δύο χρόνια αργότερα στο Ευρωμπάσκετ νέων του Ηρακλείου. Ο Παπαγιάννης δεν αγωνίσθηκε, καθώς είχε ήδη γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ και συνάμα είχε χρισθεί διεθνής με την ανδρών, στόχους που είχε και ο Γάλλος φόργουορντ.

Στα γήπεδα της Κρήτης κατάφερε να δείξει μια διαφορετική πτυχή του παιχνιδιού του, καθώς από σέντερ είχε εξελιχθεί σε έναν φόργουορντ που μπορούσε να «ανοίξει» τις αντίπαλες άμυνες με την ικανότητα του από την περιφέρεια.

Η βελτίωση του σε σχέση με την συμμετοχή του στις προηγούμενες διοργανώσεις υπήρξε εντυπωσιακή: Στο Κίεβο το 2013 είχε 21,4% με 3/14 τρίποντα, στο Ντουμπάι το 2014 ήταν ακόμα χειρότερος με 14% και 1/7 σουτ πίσω από τα 6,75, αλλά το 2017 «εκτοξεύτηκε» στο 46% με 6/13, ενώ παράλληλα είχε 85% στις βολές.

Συνολικά σε επτά παιχνίδια ήταν ο πρώτος σκόρερ των Γάλλων με 12,9 πόντους ανά αγώνα, αφήνοντας δεύτερο τον Έλι Οκόμπο με 12,3. Οι «τρικολόρ» πήραν το χάλκινο μετάλλιο και ο Νουά επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα, δίπλα στον MVP Χαραλαμπόπουλο, τον Κόνιαρη, τον Ταμίρ Μπλατ και τον Ισλανδό Τρίγκβι Χλίνασον, ολοκληρώνοντας κατ’ ιδανικό τρόπο, την θητεία του στις «μικρές» Εθνικές ομάδες.

ΛΕΖΑΝΤΑ 3: Ο Νουά απέναντι στον Τούρκο Ομέρ Γιούρτσεβεν στα «δύο αοράκια»

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τον δυναμικό φόργουορντ, ο οποίος την σεζόν 2017-18, εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της Βιλερμπάν και σε 15 παιχνίδια στο Eurocup, είχε 7,9 πόντους και 4,1 ριμπάουντ σε 22 λεπτά μέσης συμμετοχής.

Το καλοκαίρι του 2018, ταξίδεψε στην Αμερική και προπονήθηκε με αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, καμία δεν τον έκανε ντραφτ.

Τα αθλητικά του προσόντα δεν του επέτρεψαν να κάνει το άλμα, καθώς από μικρός είχε μάθει να παίζει με τα πόδια στο παρκέ. Άλλωστε το πρώτο του άθλημα ήταν το ποδόσφαιρο, μιας και ο πατέρας του υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Πλέον, όμως, στην Φενέρ, μετά την περιήγηση του στην Ανδόρα, στο Στρασβούργο, στην Χάποελ Χολόν και στην Τορτόνα, δείχνει έτοιμος να καθιερωθεί στο ψηλότερο ράφι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ