fbpx

Παναθηναϊκός: «Χαλύβδινη» άμυνα και προσωπικότητα

Παναθηναϊκός: «Χαλύβδινη» άμυνα και προσωπικότητα

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στην εναρκτήρια περίοδο ήταν προβληματική και στις δύο άκρες του παρκέ, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα:

Πως χωρίς τον καλύτερο του δημιουργό, ο Παναθηναϊκός θα έβρισκε ρυθμό στην επίθεση τη στιγμή που ο Ναν έμοιαζε εκτός κλίματος, ενώ στην άμυνα οι αντίπαλοι του σκόραραν κατά βούληση; Η απάντηση δόθηκε με πρωταγωνιστή έναν παίκτη που δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται «απροσδόκητος ήρωας», καθώς το τελευταίο διάστημα φωνάζει σταθερά το «παρών» σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης με την τρομερή άμυνα του στο δεύτερο δεκάλεπτο, άλλαξε την ψυχολογία και κυρίως το πνεύμα του αγώνα, εμπνέοντας τους συμπαίκτες του να τον ακολουθήσουν και να «εξολοθρεύσουν» μια από τις πιο παραγωγικές ομάδες της Ευρωλίγκας.

Η Φενέρ είχε μέχρι τον αγώνα του ΟΑΚΑ 83,4 πόντους μέσο όρο και οι «πράσινοι» την κράτησαν είκοσι πόντους κάτω από αυτόν!

Γιατί, όμως, ο Καλαϊτζάκης ήταν ο MVP του αγώνα και όχι ο Ναν που σημείωσε 19 από τους 23 πόντους του στο δεύτερο μέρος;

Η στατιστική «απαντάει» και στην προκειμένη περίπτωση, λέει μόνο την αλήθεια…

Οι Τούρκοι σημείωσαν 21 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (δείχνοντας ότι θα έπιαναν τον μέσο όρο των 83) με 8/10 δίποντα, 1/8 τρίποντα, 2/2 βολές και έχοντας πέντε ασίστ έναντι δύο λαθών. Ο Καλάθης έμοιαζε με τον παίκτη της δεύτερης του θητείας στο «τριφύλλι», μοιράζοντας ιδανικά την μπάλα και παράλληλα σημειώνοντας έξι πόντους απέναντι στον Ναν, τον οποίο παράλληλα είχε περιορίσει στην επίθεση.

Η είσοδος του Καλαϊτζάκη άλλαξε τα δεδομένα. Ο Καλάθης δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και μαζί του «μπλόκαρε» ολόκληρη η ομάδα του. Ο Γιασικεβίτσιους ναι μεν δεν εμπιστεύεται σαν δημιουργό τον Μαντάρ, πλην όμως δεν έπρεπε να τον αφήσει να παρακολουθεί το παιχνίδι από τον πάγκο, με δεδομένο ότι οι παίκτες του είχαν «πνιγεί». Σημείωσαν όλους κι όλους εννέα πόντους, με 1/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 4/4 βολές, μοίρασαν τρεις τελικές πάσες και υπέπεσαν σε έξι σφάλματα.

Το 13-21 μετατράπηκε σε 38-30, με τον Καλαϊτζάκη όχι μόνο να αποδίδει άριστα στην άμυνα, αλλά να προσφέρει και έξι πολύτιμους πόντους.

Στο δεύτερο μέρος, τη σκυτάλη πήρε ο Ναν, τον οποίο σωστά ο Αταμάν απέσυρε από το μαρκάρισμα του Καλάθη. Έτσι ο σκόρερ από το Σικάγο, έστω κι αν πήρε κάποιες τραβηγμένες προσπάθειες, βρήκε καλύτερο ρυθμό και σκόραρε σε πολλά κρίσιμα σημεία. Οι 19 πόντοι του «ήρθαν» με 8/14 δίποντα και 3/3 βολές και συνεχίζει να είναι ο μοναδικός παίκτης της Ευρωλίγκας με το (λογικά ανεπανάληπτο) στα χρονικά της διοργάνωσης 100%.

Οι “πράσινοι” δέχθηκαν μόλις 42 πόντους στα τρία τελευταία δεκάλεπτα και βγάζοντας προσωπικότητα στο παρκέ, ανάλογη της «χαλύβδινης» άμυνας τους, παραλίγο να καλύψουν και τη διαφορά της ήττας στον πρώτο αγώνα.

Δεν πειράζει…

Από τη στιγμή, που βρίσκει τρόπους να κάμπτει αντιπάλους πρώτου επιπέδου όπως η Φενέρ, με τα υπάρχοντα προβλήματα, μόλις στην πρώτη σεζόν της δημιουργίας αυτού του αγωνιστικού project, το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το rotation σε κάποια παιχνίδια (όχι μόνο του ελληνικού πρωταθλήματος) είναι απαραίτητο να «ανοίγει», ώστε να μη «σκάσουν» οι 6-7 παίκτες που έχουν «σηκώσει» όλο το βάρος ως στιγμής.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ