fbpx

Ολλανδία – Ελλάδα 72-74: Αϊ… Βασίλης Τολιόπουλος (video)

Ο Δημήτρης Μωραϊτης ήταν από τους διεκριθέντες της Εθνικής στη νίκη επί της Ολλανδίας

Η Εθνική μας παρά τις πολύ σημαντικές απουσίες, παρότι βρέθηκε στο -13 κατάφερε με μπροστάρη τον Τολιόπουλο να κάνει το 2/2 στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Πρόκειται για μία νίκη που ουσιαστικά σφραγίζει από τώρα την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ αφού θεωρείται απίθανο να μείνουμε εκτός 3αδας, πρόκειται όμως για μία νίκη που δείχνει τον χαρακτήρα της ομάδας, το τσαγανό της και τη νοοτροπία που θέλει να χτίσει ο Βασίλης Σπανούλης.

Στα προκριματικά όπου ομάδες όπως η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πολωνία ακόμη και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία έχασαν από πολύ υποδεέστερους αντιπάλους η δική μας ομάδα συνέχισε απτόητη ξεπερνώντας και τις απουσίες και τους τραυματισμούς μέσα στο παιχνίδι.

Το ματς

Με τα 4/5 της βασικής πεντάδας μας να ξεκινάνε για 1η φορά σε ματς προκριματικών και την ομάδα μας να αναζητά μία νέα ταυτότητα δίχως τους πιο έμπειρους και ποιοτικούς της παίκτες που είχαν μείνει στην Αθήνα η αποστολή ήταν εκ προοιμίου ζόρικη και απαιτητική.

Η Ολλανδία του ισραληνικού τεχνικού Αρίκ Σιβέκ γνωρίζοντας με ποιους έχει να… κάνει και κρίνοντας από το κακό ποσοστό της Εθνικής μας στον αγώνα με την Τσεχία όπου θυμίζουμε ξεκινήσαμε με 0/17 τρίποντα, έπαιξε ζώνη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Με φόρα ο Τολιόπουλος

Αρχικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Τολιόπουλο να ζεσταίνεται με 7 γρήγορους πόντους και 2 ασίστ πήρε κεφάλι στο σκορ με 0-5 και 6-12 έχοντας βοήθειες και από τον Χαραλαμπόπουλο αλλά τα λάθη ειδικά στο κέντρο του γηπέδου που έδιναν εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο στους γηπεδούχους άλλαξαν γρήγορα τα δεδομένα.

Μπλακ-άουτ και 2-19!

Η Ολλανδία αφού ισοφάρισε 12-12 απάντησε στο 12-16 στο τέλος της πρώτης περιόδου με εντυπωσιακό τρόπο όπως μαρτυρά το επιμέρους 19-2 που έτρεξε στα πρώτα 5,5 λεπτά του 2ου δεκάλεπτου. Με τους Κρααχ και Σάφτεναρ άρχισε να βάζει και τρίποντα και τρία απανωτά εκτόξευσαν τη διαφορά στους 13 πόντους (31-18). Στο διάστημα αυτό η Εθνική μας έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο φτάνοντας το σημείο στο 15’30’’ να έχει 6 εντός πεδιάς καλάθια και 11 λάθη!

Σαν να μην έφταναν τα λάθη, ο Αντετοκούνμπο ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατο και αποχώρησε εκνευρισμένος από το ματς (και δεν επέστρεψε ξανά), ο Παπαγιάννης ήταν ωσεί παρόντας, ο Μήτρου-Λονγκ ανύμπορος να βοηθήσει λόγω τραυματισμού και η ομάδα μας προβλημάτιζε στο μέγιστο βαθμό.

Επιστροφή με Καλαϊτζάκη

Ο Σπανούλης σε εκείνο το σημείο επιστράτευσε τότε τα ψηλά κορμιά των Καλαϊτζάκη και Λούντζη και διέταξε πίεση στα 3/4 του γηπέδου που απέφερε άμεσα καρπούς. Τα κλεψίματα σε συνδυασμό με δύο τρίποντα των προαναφερόμενων μάζεψαν τη διαφορά στους 8 (31-23) και στους 7 (35-28) μένοντας σε αυτά τα επίπεδα έως το ημίχρονο (39-32) με την ομάδα μας πάντως να μην έχει καθόλου σημείο αναφοράς στη ρακέτα όπου δεν ακουμπούσε σχεδόν ποτέ η μπάλα.

Τρίποντη καταιγίδα

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου ο ρυθμός άνοιξε με την Εθνική μας να έχει καλύτερη κίνηση στη μπάλα, να είναι πιο επιθετική και να μαζεύει κι άλλο τη διαφορά (43-39 στο 22’30”) με τον Τολιόπουλο και τον Μωραϊτη. Το μπάσκετ αυτό όμως βόλευε περισσότερο τους Ολλανδούς που είχαν βρει αυτοπεποίθηση και απάντησαν με τρία σερί τρίποντα για το 51-42 (24′).

16-2 διά χειρός Τολιόπουλου

Ο Τολιόπουλος που είχε ζεσταθεί με απάντησε για το 53-49 (26′) και την ισοφάριση 53-53 και το κρεσέντο του παρέσυρε και τους υπόλοιπους σε άμυνα και επίθεση. Ομαδική δουλειά στα ριμπάουντ, ομαδικότητα έφεραν την ανατροπή (53-58) με επιμέρους 2-16 στο 28ο λεπτό με την εικόνα του αγώνα να αλλάζει ολοκληρωτικά και να κάνει τους μπόλικους Έλληνες στις εξέδρες του γηπέδου της Χάγης να πανηγυρίσουν.

Φυσικά οι γηπεδούχοι δεν είχαν λόγο να τα παρατήσουν και αφού βρήκαν ξανά τα πατήματά τους με δύο τρίποντα και ανανεώνοντας συνεχώς τις επιθέσεις τους με τα επιθετικά ριομπάουντ του Σάφτενααρ προσπέρασαν 63-62 (31′) με τον Φράνκε και 66-64 (34′) με τον Βέρβερς δίνοντας ξανά χαρακτήρα ντέρμπι στην αναμέτρηση.

Ντέρμπι έως το φινάλε

Η Εθνική μας είχε χάσει όμως την αποτελεσματικότητά της στην επίθεση, είχε βιαστικές επιλογές και κακά τελειώματα και δεν μπορούσε να βάλει ξανά πίεση στους Ολλανδούς. Έκανε φτηνά λάθη και όσο και αν μοχθούσε στην άμυνα στην επίθεση είχε κολλήσει αναζητώντας έναν ήρωα της τελευταίας στιγμής.

Ο Παπαγιάννης (που επιστρατεύτηκε για να σταματήσει η διαρροή των χαμένων ριμπάουντ) ισοφάρισε 66-66, ο Σάφτεναρ έκανε το 68-66 (37′) και ο Μωραϊτης με τρίποντη βόμβα αμέσως μετά έβαλε την εθνική μας στο +1 (68-69). Ο Παπαγιάννης με μεγαλοπρεπή τάπα στον Βαν ντερ Βουρστ έβγαλε δεύτερη σερί άμυνα και ο Μωραϊτης που κέρδισε βολές στη συνέχεια έδωσε με 1/2 αέρα 2 πόντων (68-70) στην ομάδα μας με 2’24” για το τέλος.

Μία σου και μία μου

Ο Σάφτεναρ με 2/2 βολές ισοφάρισε 70-70 (38′), ο Μωραϊτης και ο Τολιόπουλος αστόχησαν σε διαδοχικά τρίποντα και ο Σάφτεναρ με νέο κερδισμένο φάουλ 1’13” πριν το τέλος έδωσε προβάδισμα στην Ολλανδία 71-70 με 1/2 βολές! Ο Παπαγιάννης χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ σε σκριν, η Ολλανδία έκανε λάθος στα 38” με τον Βαν ντερ Βουρστ και ο Τολιόπουλος κατ’ εντολή Σπανούλη πήγε σε γρήγορη επίθεση στα 29” για το προσπέρασμα 71-72 με παλικαρίσιο λέι-πα ώστε να έχουμε χρόνο για μία ακόμη επίθεση.

Η Ολλανδία στην ουσιαστικά τελευταία δική της επίθεση αστόχησε με τον Φρανκε, πήρε ριμπάουντ αλλά έκανε λάθος με τον Βαν ντερ Βουρστ που μπλέχθηκε στα χέρια του Παπαγιάννη και ο Χαραλαμπόπουλος στον αιφνιδιασμό με κάρφωμα έκανε το 71-74 στα 3” με τον Φράνκε 1” πριν το τέλος με 1/2 βολές να γράφει το τελικό 72-74.

YouTube video

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 39-32, 58-62, 72-74

Ολλανδία (Σίβεκ): Ντίκστρα, Φράνκε 9 (4 ριμπάουντ, 5 λάθη), Κλόοφ 5 (4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κράαχ 10 (5 ριμπάουντ), Ενζεκουέσι 7 (1), Σάφτεναρ 13 (4 ριμπάουντ), Φαν Μπρέε 8 (2/8 τρίποντα), Φαν Όικ 3 (1), Φαν ντερ Φάαρστ 9 (1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Φέρφερς 8 (2), Γουίλιαμς

Ελλάδα (Σπανούλης): Χαραλαμπόπουλος 10 (2), Κουζέλογλου 4 (5 ριμπάουντ), Λούντζης 5 (1), Μαντζούκας, Παπαγιάννης 6 (4 ριμπάουντ, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο (2 ριμπάουντ, 2 λάθη, 3 μπλοκ), Καλαϊτζάκης 9 (1), Μωραΐτης 14 (1/5 τρίποντα, 4 ριμπάοουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ρογκαβόπουλος, Τολιόπουλος 26 (5/9 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Ζούγρης

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ