fbpx

Η ιστορία του Χάντμπολ

Το Χάντμπολ είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα στην ιστορία του αθλητισμού, ενώ τα πρώτα σημάδια δημιουργίας του αθλήματος υπήρξαν στην Αρχαία Ελλάδα.

1922

Στην Ελλάδα το Χάντμπολ πρωτοπαίχτηκε το 1922 στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Πανελληνίου με 11 παίκτες. Ο πρώτος Έλληνες που δίδαξε το άθλημα ήταν ο Ευάγγελος Καλφαρέντζος, διευθυντής του γυμναστηρίου του Πανελληνίου και καθηγητής φυσικής αγωγής.

1931

Ομάδες ιδρύθηκαν όπως ο Πανελλήνιος, ο Εθνικής, η Νήαρ Ήστ, οι Νέοι Βύρωνα, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων, η ΑΕ Ελληνορώσων και η ΑΕ Χαλκίδας. Πέντε χρυσά μετάλλια κατέκτησε ο Πανελλήνιος, ενώ το 1931 σταμάτησε το πρωτάθλημα.

1936 – 1972

Το χάντμπολ για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 με 11 παίκτες σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στην Ολυμπιάδα το 1972 στο Μόναχο ως επίσημο άθλημα του προγράμματος με 7 παίκτες σε κλειστό γήπεδο. betfinal بالعربي

1950

Τη δεκαετία του 1950 το χάντμπολ παιζόταν με 11 παίκτες και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των τοπικών σχολικών πρωταθλημάτων στην Θεσσαλονίκη.

1977

Το 1977 στο Αμύνταιο της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα, με συμμετοχή τεσσάρων αντρικών ομάδων και δύο γυναικείων. Στους Άντρες έλαβαν μέρος οι: Αμύντας Αμυνταίου, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου και Εθνικός Κοζάνης. Στις γυναίκες οι: Αμύντας Αμυνταίου και Γυμνάσιο Αμυνταίου. Την Άνοιξη του 1977 έγιναν αγώνες σε διοργάνωση του Πανελληνίου, με συμμετοχή της διοργανώτριας ομάδας και του Τελαμώνα Σαλαμίνας. Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκε και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα, με συμμετοχή 12 ομάδων και νικητή τον Φίλιππο Βέροιας. لعبة اون لاين

1978 – 1979 – σήμερα

Το 1978 διοργανώθηκε το πρωτάθλημα κέντρου στην Αθήνα και τον Μάιο του ίδιου χρόνου στην Κατερίνη το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα με νικητή τον Αμύντα Αμυνταίου. Την επόμενη χρονιά ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ), που διοργάνωσε και το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα με πρώτο πρωταθλητή τον Ιωνικό Νικαίας. العب كازينو Μέχρι και σήμερα το χάντμπολ καλλιεργείται σε περισσότερα από 150 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και έχει εγγεγραμμένους περισσότερους από 25.000 αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιακών τμημάτων.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Χάντμπολ