fbpx

100 χρόνια Εθνικός Πειραιά: Ο “Αυτοκράτορας” της υδατοσφαίρισης με λαμπρή ιστορία σε όλα τα σπορ

100 χρόνια Εθνικός Πειραιά: Ο “Αυτοκράτορας” της υδατοσφαίρισης με λαμπρή ιστορία σε όλα τα σπορ

Στην Καστέλλα του Πειραιά είδε το πρώτο… φως της μέρας, ακριβώς έναν αιώνα πίσω, ένας σύλλογος που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού. Πόσοι άλλοι, άλλωστε, μπορούν να αυτοχαρακτηρίζονται «Αυτοκράτορες» δίχως να αμφισβητούνται από κανέναν;

Ο Εθνικός Πειραιά συμπλήρωσε χθες, 21 Νοεμβρίου 2023, τα 100 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορίας από την ίδρυση του. Ένας πραγματικά σπουδαίος σύλλογος που έχει δοξαστεί σε όλων των ειδών τα αθλήματα. Ειδικά στην υδατοσφαίριση αποτελεί το πλέον πιο επιτυχημένο σωματείο της χώρας με αμέτρητες διακρίσεις και πορείες που έμειναν στην ιστορία.

Από το ποδοσφαιρικό τμήμα ανδρών με 49 παρουσίες στην πρώτη εθνική κατηγορία και 36 συμμετοχές από την καθιέρωση της Α΄Εθνικής (1959-60) μέχρι το βόλεϊ, το μπάσκετ, την κολύμβηση και φυσικά τη θρυλική υδατοσφαίριση, ανδρών και γυναικών. Ο Εθνικός Πειραιά έχει γεννήσει «πατριάρχες» του αθλητισμού, με κορυφαίο τον αείμνηστο Ανδρέα Γαρύφαλλο, πρωτοπόρους, εξερευνητές. Τεράστιες προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αθλητική ζωή της χώρας. Από τα σπλάχνα του έχουν «ξεμυτήσει» αθλητές και αθλήτριες πρωταθλητές, γεννημένοι θριαμβευτές και θριαμβεύτριες. Ακόμα και τον πιο θρυλικό οπαδό έβγαλε, τον αξέχαστο Γιάννη Μαντζουράνη, πιο γνωστό με το προσωνύμιο “Εθνικάραααααα”.

«Ναυαρχίδα», φυσικά, του σωματείου ήταν, είναι και πρέπει να έρθει η Γη ανάποδα για να σταματήσει να είναι, το τμήμα της υδατοσφαίρισης. Ρεκόρ με τη… σέσουλα. Άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά. 38 πρωταθλήματα Ελλάδος, 12 Κύπελλα, 11 πρωταθλήματα Κέντρου ΕΚΟΦ (προ 1967) για τους άνδρες και 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας για τις γυναίκες. Στην κορωνίδα βρίσκονται δίχως αμφισβήτηση τα 2 Ευρωπαϊκά Len Trophy των γυναικών του Εθνικού που κοσμούν την πλούσια τροπαιοθήκη του συλλόγου.

Η μακρά παράδοση βέβαια στον υγρού στίβο βαστάει και από το τμήμα της κολύμβησης, το οποίο έχει προσφέρει τρία ακόμα πρωταθλήματα ομαδικής βαθμολογίας στο σύλλογο και 10, με ποιο πρόσφατο το 2010, στους άνδρες. Διακρίσεις είχε και το τμήμα των καταδύσεων στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Με ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης “ευχήθηκε” στον Εθνικό για την συμπλήρωση ενός αιώνα ύπαρξης, παραθέτοντας τα κάτωθι:

«Εθνικός Πειραιώς. 100 χρόνια ιστορίας.

Στις 21 Νοεμβρίου 1923 ιδρύθηκε ένα από τα ιστορικότερα αθλητικά σωματεία της χώρας μας αλλά και του Πειραιά ο Εθνικός ΟΦΠΦ.

Στην εκατοντάχρονη πορεία του έχει πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα, όπως στην υδατοσφαίριση στην κολύμβηση, στο βόλεϊ και έχει προσφέρει πολλά στον αθλητισμό και στους νέους του Πειραιά. Εύχομαι στον Εθνικό χρόνια πολλά, με πολλές αθλητικές επιτυχίες, να συνεχίσει να προσφέρει στη νεολαία της πόλης μας και όσον αφορά στον ποδοσφαιρικό Εθνικό, επιτέλους με ένα δικό του γήπεδο τα επόμενα χρόνια καθώς η απουσία έδρας για περίπου 20 χρόνια είναι βέβαιο ότι έχει στοιχίσει στην ομάδα. Επιθυμία όλων μας είναι ο Εθνικός να γίνει ακόμα πιο δυνατός γιατί το αξίζει και έχει ανθρώπους που τον αγαπούν και τον στηρίζουν. Χθες τιμήθηκαν τα 100 χρόνια του Εθνικού με έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των παλαιμάχων του Εθνικός Πειραιώς – Ethnikos Piraeus και του Olympiacos FC στο γήπεδο του ΣΕΦ, το γήπεδο στο οποίο, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη του ΣΕΦ θα χρησιμοποιεί ο Εθνικός για έδρα του από τη νέα χρονιά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να συναντήσουμε παλιές δόξες και των δύο ομάδων. 

Είναι βέβαιο ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του Εθνικού για τα 100 χρόνια του, το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι “παρών”!».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πόλο