fbpx

Άλλη μια μαγική χρονιά για το πόλο με σημαιοφόρο την Εθνική Ανδρών (pics, videos)

Ανασκόπηση πόλο 2023

Μαγική και συνάμα συγκλονιστική χρονιά ήταν και το 2023 για το ελληνικό πόλο, που επιβεβαιώνει συνεχώς τον χαρακτηρισμό του ως το πλέον πετυχημένο και διακεκριμένο ομαδικό άθλημα στη χώρα διαχρονικά.

Τι να πρωτογράψει κανείς -κατ’ αρχάς- για τη φοβερή και τρομερή Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών, τη σημαιοφόρο των επιτυχιών, που μετά την ανάδειξή της σε ασημένια Ολυμπιονίκη στο Τόκιο το 2021 και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2022, έζησε μια ακόμη αποθεωτική, μαγική στιγμή με την ανάδειξή της ως ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια, τον Ιούλιο στη Φουκουόκα.




Εκπληκτική πορεία και κατάθεση ψυχής για άλλη μια φορά από την επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων, ανατροπές και νίκες επί των όλων των μεγάλων δυνάμεων στη φάση των Ομίλων με πρωτιά, στα προημιτελικά και στον ημιτελικό, όπου διέλυσε τη Σερβία, ενώ απώλεσε το χρυσό στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι (13-14).

Συγκλόνισε, όμως και με τις δηλώσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος μετά το τέλος του τελικού, λέγοντας πως έκανε λάθος να πάρει τάιμ άουτ στο φινάλε του κανονικού αγώνα και ενώ έφευγαν οι παίκτες του σε κόντρα.




Η χρυσή σύνθεση της ομάδας, που παράλληλα εξασφάλισε και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”, ήταν: Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος (τερματοφύλακες), Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Γιάννης Φουντούλης, Γιώργος Δερβίσης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Κώστας Γκιουβέτσης, Αριστείδης Χαλυβόπουλος, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Ζαννής Αλαφραγκής, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Στάθης Καλογερόπουλος, Νίκος Γκίλλας.

Τεράστιες διακρίσεις, πάντως, είχαν και οι Εθνικές ομάδες των ηλικιακών κατηγοριών, με προεξάρχουσα την Εθνική Εφήβων που βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης, στα μέσα Αυγούστου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που κοουτσάρει ο Ηλίας Μαχαίρας έκανε μια εκπληκτική πορεία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη Μανίσα της Τουρκίας, νίκησε και στον μεγάλο τελικό τη Σερβία με 9-8 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας ότι και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για το άθλημα.

Είχαν προηγηθεί το ασημένιο μετάλλιο την Εθνικής Κορασίδων στο Ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ και τα χάλκινα της Νεανίδων στο Ευρωπαϊκό της Μανίσα και της Παίδων στο αντίστοιχο της συγκεκριμένης κατηγορίας στην Ποντγκόριτσα.

Ιστορική διάκριση για τον Απόλλωνα Σμύρνης, στα τέλη Απριλίου του 2023 και ένα ακόμα τρόπαιο Κυπέλλου Ευρώπης από ελληνική ομάδα, ήταν η κατάκτηση του νεοσύστατου LEN Challenger Cup από την αμφίβια “ελαφρά ταξιαρχία”. Με δύο νίκες σε διπλό τελικό επί της ισπανικής Τεράσα, η ομάδα του Νίκου Δεληγιάννη πέτυχε ακόμα μια διάκριση για το άθλημα σε ευρωπαϊκό διασυλλογικό επίπεδο.

Στα εγχώρια, το νταμπλ έκαναν τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία τους τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πόλο