fbpx

Η ιστορία του Τένις

Η ιστορία του Τένις

Η ιστορία του Τένις ξεκίνησε από το 1894 αλλά στην Ευρώπη και στη χώρα μας διαδόθηκε πολύ αργότερα, κυρίως μέσω των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

1874

Οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη τένις το 1874 (Leamington Tennis Club) και καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε στην Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη.

1874

Βλέποντας τις εμπορικές προοπτικές που έχει η αντισφαίριση, πατένταρε το 1874, ο Άγγλος ταγματάρχης Ουόλτερ Κλοπτον Γουίκφλιντ ένα παρόμοιο με την αντισφαίριση παιχνίδι, όταν υπηρετούσε στην Ινδία, με τις ονομασίες sphairistike, από το ομώνυμο αρχαίοελληνικό άθλημα της σφαιριστικής και τένις, αλλά απέτυχε στην καθιέρωση της πατέντας του. Η αντισφαίριση του Γουίκφλιντ βασίστηκε στο παλαιότερο γαλλικό άθλημα της αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου γνωστό ως indoor tennis ή real tennis.

1877

Το πρώτο επίσημο τουρνουά τένις, καταγράφηκε στο Λονδίνο το 1877 στο Γούμπλεντον και από τότε άρχιζε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

1881

Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος United States National Lawn Tennis Association με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης.

1886

Το 1886 είχαμε και την ένταξη των γυναικών στο άθλημα επίσημα, αφού το 1887 στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκε το πρώτο τουρνουά τένις γυναικών.

1896

Εντός των τυχών, το Τένις ήρθε στην Ελλάδα το 1896, αλλά η ουσιαστική ανάπτυξη του ήρθε από το 2004 και έπειτα.

1900

Το 1900 δημιουργήθηκε το Davis Cup, το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης αντρών (μεταξύ εθνικών ομάδων) και ξεκίνησε το 1900. Για τις γυναίκες δημιουργήθηκε αντίστοιχο  πρωτάθλημα, το Fed Cup.

1926

Το 1926 ο C.C. Pyle δημιούργησε το πρώτο επαγγελματικό τουρνουά αντισφαίρισης, με Αμερικανούς και Γάλλους τενίστες που έπαιζαν παιχνίδια επίδειξης μπροστά σε κοινό. Εκείνη την περίοδο αν κάποιος τενίστας γίνονταν επαγγελματίας δεν μπορούσε να συμμετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

1968

Το 1968 κατόπιν εμπορικών πιέσεων ο περιορισμός αυτός καταργήθηκε και δημιουργήθηκε η ανοιχτή εποχή (open era) στο τένις, οπού μπορούσε οποιοσδήποτε αθλητής να αγωνιστεί σε όποιο τουρνουά ήθελε. Μετά το 1968 οι καλύτεροι αθλητές της αντισφαίρισης μπορούν να ζουν από τον αθλητισμό. Στην ανοιχτή εποχή με την καθιέρωση παγκόσμιου πρωταθλήματος αντισφαίρισης, η αντισφαίριση διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έχασε την εικόνα που είχε ως άθλημα της υψηλής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις