fbpx

Wimbledon: Νέος «βασιλιάς» ο Αλκαράθ – Εκθρόνισε τον Τζόκοβιτς! (vid)

Wimbledon: Νέος «βασιλιάς» ο Αλκαράθ – Εκθρόνισε τον Τζόκοβιτς! (vid)

Εκθρόνισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς ο συγκλονιστικός και αλύγιστος Κάρλος Αλκαράθ, κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό του Wimbledon με 1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4 μετά από 4(!) ώρες και 43 λεπτά παιχνιδιού, και στέφθηκε ως νέος «βασιλιάς» του Λονδίνου!

Μετά από έναν τελικό… διαφήμιση του αθλήματος, ανάμεσα στους δύο κορυφαίους της εποχής, τον θρυλικό Νόλε και τον ανερχόμενο-σαρωτικό Ισπανό, ο Αλκαράθ κράτησε τα σκήπτρα της κορυφής στην παγκόσμια κατάταξη, και παράλληλα πήρε εκείνα του 36χρονου Σέρβου, βάζοντας στοπ στο αδιανόητο σερί νικών του σε Grand Slam διοργανώσεις (27).

Ο «Καρλίτο» έγινε κάτοχος δύο Major τίτλων (US Open 2022 και το φετινό του Wimbledon) μόλις στα 20 χρόνια του, ενώ υποχρέωσε τον Τζόκοβιτς στην πρώτη του ήττα στο κεντρικό κορτ του All England Club μετά από 10(!) χρόνια (από τον τελικό κόντρα στον Άντι Μάρεϊ το 2013).

Μέσα σ’ όλα, ο Νόλε χάνει μοναδική ευκαιρία για το απίθανο Calendar-Year Grand Slam, μιας και είχε φύγει θριαμβευτής από Μελβούρνη και Παρίσι, ενώ δε θα φτάσει (τουλάχιστον τώρα) στο 24ο Slam του.

Αυτά αποτελούν τεράστια επιτεύγματα για τον απίθανο Αλκαράθ, που έκανε το απόλυτο στη φετινή grass season του (12/12), και πλέον ατενίζει το άμεσο μέλλον με μεγαλύτερη απόσταση από τον δεύτερο στα ATP Rankings.

Το ματς:

Όσον αφορά τα στατιστικά του μεγάλου τελικού, ο νέος «βασιλιάς» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 66(!) winners, δείχνοντας πως εκμεταλλεύτηκε άριστα ένα από τα βασικά του “όπλα”, ενώ περιόρισε σχεδόν στους μισούς του 36χρονο Σέρβο (32).

Είχε πέντε περισσότερα λάθη από τον Τζόκοβιτς (35-30), αλλά και τέσσερα έξτρα διπλά σφάλματα (7-3), ενώ απείλησε αρκετά πιο πολύ από το σερβίς, έχοντας 9 άσους έναντι των 2 του Νόβακ. Σχετικά με τα break points, ο Αλκαράθ έσωσε 10/15, ενώ ο φιναλίστ της διοργάνωσης έσωσε 14/19.

Στο 1ο σετ, ο Σέρβος είχε μπει… με το μαχαίρι στα δόνια, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό σερί με 5/5 κερδισμένα games (5-0), χάρισε μόλις ένα service game στον νέο πρωταθλητή του Wimbledon, και εν συνεχεία σέρβιρε άψογα για να κλείσει ιδανικά το πρώτο μέρος (6-1).

Στο 2ο σετ, ήταν η σειρά του Ισπανού να μπει πιο δυνατά στο κεντρικό κορτ, κάνοντας break με το “καλησπέρα”, το οποίο δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο, “προστατεύοντάς” το με service game (2-0).

Άμεσα ισοφάρισε ο Νόλε, παίρνοντας πίσω το αρχικό break (2-2), κράτησαν την ακεραιότητα του σερβίς τους μέχρι τέλους, και έλυσαν τις διαφορές τους στο tie-break (6-6). Μετά από σχεδόν 16 λεπτά “μάχης”, ο No. 1 του κόσμου κατάφερε να “λυγίσει” τον Νόβακ και να του σπάσει το σερί των κερδισμένων “παρατάσεων”, για να φέρει στα ίσα τον τελικό (7-6(6).

Στο 3ο σετ, το μομέντουμ παρέμεινε στη μεριά του Ισπανού, που ξεκίνησε με break τις προσπάθειές του, και το “προστάτεψε” με service game (2-0). Μείωσε προσωρινά ο Σέρβος στη συνέχεια, αλλά δε βρήκε εκ νέου επιθετική λύση και έτσι ο Αλκαράθ κατάφερε να φέρει τούμπα τα μέχρι τότε δεδομένα, και να απέχει ένα σετ από τον θρίαμβο (6-1).

Στο 4ο σετ, αμφότεροι δε χαρίστηκαν από το σερβίς τους ως το 4ο game (2-2), ο Νόλε βρήκε κομβικό break στο αμέσως επόμενο, αύξησε τη διαφορά σε ένα κρίσιμο σημείο, και έχοντας πάρει ψυχολογικό boost έδειξε το αγωνιστικό πρόσωπο του πρώτου μέρους, για να στείλει τον τελικό στο decider (6-3).

Στο τελευταίο chapter του απίστευτου αγώνα, ο Τζόκοβιτς άνοιξε το σκορ με ένα μεγάλο hold, αλλά η συνέχεια έμελλε να είναι καθοριστική, μιας και με σερί 3/3 κερδισμένα games ο Αλκαράθ πήρε προβάδισμα… τίτλου (3-1).

Κράτησε την απόσταση ως έχει μέχρι το game που θα τον έφερε να σερβίρει για την κούπα, και χαρίζοντας μόνο δύο games στον Σέρβο κατάφερε να κάνει το αδιανόητο, και να του πάρει τα σκήπτρα της κορυφής του Λονδίνου (6-4).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις