fbpx

US Open: Πήρε το 24ο Grand Slam ο «θρυλικός» Τζόκοβιτς! (vids)

US Open: Πήρε το 24ο Grand Slam ο «θρυλικός» Τζόκοβιτς! (vids)

Ασταμάτητος. Αδιανόητος. Απτόητος. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι για 4η φορά πρωταθλητής του US Open νικώντας καθαρά στον μεγάλο τελικό τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ με 6-3, 7-6(5), 6-3, μετά από τρεις ώρες και 17 λεπτά στο Arthur Ashe, για να φτάσει παράλληλα και στο 24ο Grand Slam της μυθικής καριέρας του!

Μετά από μία πολύ μεγάλη “μονομαχία”, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα αδικεί την καλή εμφάνιση του 27χρονου Ρώσου, ο Νόλε κατάφερε να μη χάσει σετ, αντέχοντας μάλιστα στην πίεση του αντιπάλου του στο δεύτερο μέρος, σώζοντας σε κομβικές περιπτώσεις το 1-1.

Τα επιτεύγματα και τα ρεκόρ του κορυφαίου της παγκόσμιας κατάταξης δεν έχουν τελειωμό. Στα 36 του χρόνια γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία τενίστας που κατακτά το Major της Νέας Υόρκης, και ισοφαρίζει την τεράστια Μάργκαρετ Κορτ στα 24 Slam, την ώρα που… χάνεται στην κούρσα από τους Ράφαελ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ.

Παράλληλα, κερδίζει τον 96ο(!) τίτλο στους 136 τελικούς που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα στο Tour, ενώ φέτος φτάνει στους τέσσερις τίτλους σε 6 τελικούς, μιας και εκτός από τα μεγάλα ραντεβού σε Μελβούρνη, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι τέλους σε Αδελαΐδα και Σινσινάτι.

Μέσα σ΄ όλα φυσικά δεν παραλείπουμε ότι ο Νόλε είχε εξασφαλίσει την άνοδό του στο No. 1 της παγκόσμιας κατάταξης από τη νικηφόρα πρεμιέρα του στην εν λόγω διοργάνωση, και θα παραμείνει (και μαθηματικά) εκεί ως τα μέσα του Οκτώβρη, είναι αρκετά κοντά στο 8ο Year-end No.1 της καριέρας του, ενώ με την αποψινή του επικράτηση παίρνει και τη ρεβάνς από τον Μεντβέντεφ για τον αντίστοιχο τελικό του 2021.

Όσον αφορά τον αξιόμαχο φιναλίστ, έπαιξε στον 5ο του τελικό ενός Grand Slam (1-4), και μάλιστα αγωνίστηκε για 3η φορά στο championship match του Major στις ΗΠΑ. Η αποψινή του ήττα δεν αναιρεί την εξαιρετική σεζόν που διανύει ο No. 3 του κόσμου, μιας και μετρά 5 φετινούς τίτλους σε 7 τελικούς, ενώ συνολικά έπαιξε στον 34ο τελικό της καριέρας του, χωρίς ωστόσο να κάνει… black jack (μετρά 20 τίτλους συνολικά).

Το ματς:

Σχετικά με την αναμέτρηση, ο Τζόκοβιτς τέλειωσε το ματς με 81% κερδισμένους πόντους πίσω από το 1ο σερβίς (48/59), ήταν εξαιρετικός στα ανεβάσματά του στο φιλέ με 84% επιτυχίας (37/44), πέτυχε 38 winners και εκμεταλλεύτηκε τα μισά break point του (3/6), ενώ δεν του στοίχησαν τα 35 αβίαστα λάθη, αλλά και τα 6 διπλά σφάλματα.

Από την άλλη ο Ρώσος ήταν κοντά με τον πρωταθλητή στους winners (32), εκμεταλλεύτηκε μόλις μία από τις τρεις ευκαιρίες του για break, ενώ τα ποσοστά του πίσω από το 1ο σερβίς δεν ήταν αυτά που θα ήθελε πριν τον αγώνα (18%, 11/60). Έδωσε μεγάλη “μάχη” στο 2ο σετ για να ισορροπήσει τον τελικό και να φτάσει τον Νόλε… στα όρια του, αλλά έχασε το κρίσιμο tie-break και το ματς “κατηφόρισε”.

Στο 1ο σετ ο Νόβακ είχε ένα ιδανικό ξεκίνημα κερδίζοντας τα πρώτα 3 games, κάνοντας και break στο ενδιάμεσο (3-0), και μετέπειτα διατήρησε δίχως κινδύνους το προβάδισμα, χάνοντας μάλιστα και 2 break-set points για να κλείσει το πρώτο μέρος στο σερβίς του Μεντβέντεφ. Παρόλα αυτά, το έκλεισε σερβίροντας στο 9ο game, για να κάνει το 1-0 εύκολα και δίκαια (6-3).

Στο 2ο σετ μέχρι το 6ο game κανείς από τους δύο φιναλίστ δεν έδωσε δικαίωμα για break στον άλλον (3-3), για να αρχίσει μετά το απόλυτο…ντέρμπι, με τον κόσμο στις εξέδρες του Arthur Ashe να κρατά κυριολεκτικά την ανάσα του σε κάθε ράλι. Ο Τζόκοβιτς έσωσε BP στο 8ο game για να ισοφαρίσει σε 4-4, ενώ έκανε το ίδιο και στο 12ο game για να οδηγήσει το ματς στο tie-break (6-6).

Πολλοί περίμεναν να δουν τον Ρώσο νικητή στην “παράταση” του σετ, βλέποντας άλλωστε τον Νόλε να δυσκολεύεται πολύ στις αναπνοές μετά τα εξωφρενικά ράλι, αλλά το μέταλλο του πρωταθλητή φάνηκε για μία ακόμα -κρίσιμη- φορά. Αν και ο Ντανιίλ πήρε προβάδισμα με mini-break στο ξεκίνημα (3-1), ο Σέρβος το έσβησε και προσπέρασε (4-3), και στο πρώτο του set point δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, και έκανε το 2-0 στα σετ μέσα σε πανδαιμόνιο (7-6(5).

Στο 3ο και τελευταίο σετ του τελικού, και πάλι στο ξεκίνημα αμφότεροι μπήκαν στο κορτ χωρίς να κάνουν λάθη, όμως στο 4ο game ο Νόβακ βρήκε τον τρόπο να “παραβιάσει” ξανά το σερβίς του Μεντβέντεφ, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε άμεσα, για να επαναφέρει τις ισορροπίες (3-2). Η χαρά αυτή δεν κράτησε πολύ για τον Ρώσο, που δέχθηκε νέο break κατευθείαν, και στην εξέλιξη του παιχνιδιού δεν μπόρεσε να το σβήσει, γεγονός που οδήγησε τον Τζόκοβιτς στον θρίαμβο (6-3).

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις