fbpx

Τσιτσιπάς: «Ο πατέρας μου τα παράτησε όλα και αφιέρωσε τη ζωή του σε μένα»

Ο Τσιτσιπάς στη συνέντευξη στη The Guardian

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη The Guardian, μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα του στο Australian Open. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν άφησε τίποτα αναπάντητο, σε μια συζήτηση που τον ταξίδεψε από τα παλιά ως το σήμερα.

Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η οικογένειά του στα πρώτα βήματα της καριέρας του, για τη στήριξη που δέχθηκε από τους συγγενείς, ενώ σχολίασε και την κριτική που δέχεται, για την απόφασή του να συνεχίζει με βασικό προπονητή τον Απόστολο Τσιτσιπά.

Η κουβέντα μεταφέρθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, αναφερόμενος στους Νόβακ Τζόκοβιτς και Κάρλος Αλκαράθ, ρωτήθηκε και για τη σχέση του με την Πάουλα Μπαντόσα, ενώ απάντησε και σε ερώτηση για τον Νικ Κύργιο, με τον οποίο υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση πέρυσι.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ερώτηση για το αν θα συνεχίσει με την ίδια πίστη στον εαυτό του και το 2024. Ο Τσιτσιπάς έγνεψε καταφατικά και απάντησε χαμογελώντας: «Ναι, σίγουρα». Μετέπειτα συνέχισε λέγοντας:

«Ο Κάρλος έχει δύο Grand Slam μέχρι στιγμής κόντρα στον Νόβακ και τον Κάσπερ. Εγώ περιμένω την ευκαιρία μου. Ειμαι 25 ετών, οπότε έχω ακόμα πολύ χρόνο. Όμως δεν ειμαι πια εκείνο το παιδί που κυνηγούσε μεγάλες νίκες, χωρίς να έχει να χάσει τίποτα.

«Πλέον υπάρχουν νεαρότερα παιδιά στο Tour που θέλουν να επιδείξουν τα νέα τους…αυτοκίνητα, και πρέπει να δείξω ότι είμαι ακόμα εδώ, όπως ο Νόβακ, και ότι αυτό δεν έχει τελειώσει μέσα μου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το παλιό μου…αυτοκίνητο είναι ακόμα πολύ ωραίο. Είναι vintage».

Μιλώντας για τον Τζόκοβιτς, ο Στέφανος είπε: «Συνεχίζει να βελτιώνεται, και από την πλευρά μου τώρα βλέπω έναν καλύτερο Νόβακ Τζόκοβιτς από ό,τι το 2020. Απέναντι του πρέπει να είσαι στη καλύτερη κατάσταση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες απέναντι του.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης θα πρέπει να είναι τα υψηλότερα που μπορείς να φτάσεις για να τον αντιμετωπίσεις. Έχει προσθέσει στο παιχνίδι του πολλή στρατηγική και απλότητα. Δεν περιπλέκει υπερβολικά τα πράγματα στο παιχνίδι του».

«Η ευελιξία του είναι εντυπωσιακή, ο τρόπος που μπορεί να τεντώσει το κορμί του και να τρέξει, καθώς και η ακρίβεια στα χτυπήματα του είναι μοναδικά. Δεν είναι ο πιο ψηλός παίκτης του Tour, αλλά παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους σέρβερ».

Για το αν μπορεί να πάρει μαθήματα από τις δύο νίκες που έχει κάνει, σε 13 ματς απέναντί του, ο Τσιτσιπάς απάντησε: «Ναι, τις έχω αναλύσει αρκετά. Μένει να δούμε λοιπόν».

Στη συνέχεια η κουβέντα πήγε στην περσινή σεζόν, και ο Στέφανος είπε χαρακτηριστικά πως δεν ήταν η καλύτερη της καριέρας του: «Δεν ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου και μου κόστισε πολύ. Έκανα ένα δυνατό ξεκίνημα φτάνοντας στον τελικό στην Αυστραλία και ένιωθα υπέροχα».

«Τότε ήρθε ο τραυματισμός στον ώμο από το πουθενά και η αυτοπεποίθηση μου έπεσε. Δεν κέρδιζα αγώνες όπως πριν. Υπήρχαν μερικά κενά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Φυσικά ο στόχος δεν ήταν να ολοκληρώσω τη σεζόν στο No. 6. Δεν θα αρκεστώ σε αυτό, καθώς υπάρχουν μεγαλύτερα πράγματα».

Σχετικά με το πως αντιμετώπισε την αγωνιστική του πτώση, είπε: «Προσπαθώ να το λύσω μόνος μου γιατί η μεγαλύτερη δύναμη κρύβεται μέσα σου. Απαιτεί σοφία, υπομονή και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου που στη δική μου περίπτωση είναι η οικογένειά μου».

Μιλώντας για την οικογένειά του, ο Τσιτσιπάς είπε πως έχει μάθει πολλά από τη μητέρα του, ενώ είναι ευγνώμων στον πατέρα του: «Έμαθα πολλά από τη μητέρα μου γιατί συμμετείχε στην ανατροφή μου στο τένις περισσότερο από τον πατέρα μου στην αρχή. Με αγαπούσε πολύ και δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη για να γίνω επαγγελματίας τενίστας. Ήξερε ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου».

«Αργότερα όμως βλέποντας το ταλέντο μου, ο πατέρας μου τα παράτησε όλα και αφιέρωσε τη ζωή του σε μένα. Είμαι ευγνώμων γιατί χωρίς τη δέσμευσή του, αλλά και τη ανάληψη των κινδύνων που πήρε δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Δέχθηκε κριτική γι’ αυτό γιατί κυριολεκτικά άφησε τα πάντα για να είναι μαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί έχουμε περάσει όλα τα σκαμπανεβάσματα μαζί και λειτούργησε πολύ καλά».

«Ουσιαστικά αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του γιατί ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Πέρασα πολλές δυσκολίες. Προφανώς το τένις είναι ακριβό άθλημα και ο πατέρας μου δυσκολευόταν. Οι τράπεζες δεν τον άφηναν να πάρει «Χ» ποσό χρημάτων κάθε μέρα, οπότε ήταν πολύ αγχωτικό γι’ αυτόν. Ως παιδί το ένιωθα, αλλά είχα μεγάλη πίστη στις ικανότητές μου και ήμουν αποφασισμένος να δώσω στους γονείς μου μια καλύτερη ζωή».

«Η δίδυμη αδερφή της μητέρας μου κι ένας οικογενειακός φίλος με βοήθησαν οικονομικά και δεν περίμεναν ποτέ τίποτα σε αντάλλαγμα. Συνήθως όσοι δανείζονται χρήματα επιστρέφουν 10 φορές το ποσό. Αλλά οι συγκεκριμένοι ήθελαν μόνο το καλύτερο για μένα. Δεν με έβλεπαν ως επένδυση. Εκεί που βρίσκομαι τώρα τους δίνει τόση ευτυχία και χαρά. Μάλιστα είδα τη θεία μου την περασμένη εβδομάδα και την αγαπώ πολύ».

Πάνω σ’ αυτό το θέμα απάντησε και στο πως βλέπει την κριτική που δέχεται, για την απόφασή του να συνεχίζει με προπονητή τον πατέρα του: «Αισθάνομαι καλύτερα έχοντας λιγότερους ανθρώπους στην ομάδα μου. Ένιωσα κατά διαστήματα κορεσμένος και τώρα είναι πολύ καλύτερα. Είναι το τέλειο σενάριο».

Δε θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση η σύντροφός του, Πάουλα Μπαντόσα, για την οποία είπε: «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι το σωστό άτομο στο πλευρό μου και το αντίστροφο για εκείνη. Γελάσαμε πολύ στο Άμπου Νταμπι, όπου και φτάσαμε στον τελικό στο διπλό μικτό το περασμένο μήνα. Έχει την ίδια σοβαρότητα με μένα μέσα στο κορτ».

Σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν για να παίξουν μαζί στο μικτό διπλό του Australian Open, είπε: «Είναι μια δύσκολη απόφαση γιατί θέλω πραγματικά να παίξω μαζί της. Αλλά η βασική προτεραιότητά μου είναι το μονό και είναι σημαντικό να εξοικονομώ ενέργεια σε αυτά το μεγάλα τουρνουά. Ήδη έχω δεσμευτεί να παίξω στο διπλό με τον αδερφό μου, έτσι το να συμμετάσχω σε τρεις κατηγορίες θα ήταν κάτι πολύ απαιτητικό».

Σε ερώτηση για τον Νικ Κύργιο, ο Στέφανος είπε τα εξής: «Δεν υπάρχει ένταση. Απλά είναι διαφορετικός και πρέπει να το σεβαστώ. Είναι υπέροχο για το άθλημα. Αυτό όμως που δεν είναι ωραίο είναι όταν ένας αντίπαλος προσπαθεί να σε ενοχλήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα. Να μιλάει με τον διαιτητή, με τους θεατές, τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να σερβίρεις».

«Δεν είσαι εκεί για να μιλήσεις, είσαι εκεί για να παίξεις. Όταν τα πράγματα ανατρέπονται μπορεί αυτό να είναι απογοητευτικό. Νομίζω ότι κατάλαβε το λάθος του κι εφόσον αποδέχεται τα λάθη του και έχουμε έναν δίκαιο αγώνα που δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις γελοιότητες είμαι από την πλευρά μου εντάξει».

Μετέπειτα αναφέρθηκε στο παλαιότερο σχόλιό του για το NBA, αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό: «Σίγουρα ήταν ένα λάθος από την πλευρά μου. Σέβομαι πολύ τους αθλητές του ΝΒΑ και μου αρέσει το μπάσκετ, είναι το αγαπημένο μου άθλημα για να το παρακολουθώ. Ίσως αυτό που εννοούσα είναι ότι ο Κύργιος ακολουθεί μια εθιμοτυπία που δεν έχει συνηθίσει το τένις. Προσπαθεί επίσης να φέρει την ενδυμασία του μπάσκετ στο τένις που είναι μηδενικό πρόβλημα οπότε όλα καλά».

«Ο Γιάννης παραμένει τεράστια έμπνευση για μένα. Είναι ο μεγάλος λόγος που πιέζω τον εαυτό μου να γίνει καλύτερος. Θαυμάζω την ικανότητα του, τη νοοτροπία του, την ηθική του. Έχει το πλήρες πακέτο και τον αγαπώ πολύ. Μακάρι να μπορούσαμε να μιλάμε πιο συχνά, αλλά ζει στις ΗΠΑ και ταξιδεύει τόσο πολύ. Ξέρω ότι με σέβεται πολύ. Το έχω δει στα μάτια του».

«Καταλαβαίνει τη ζωή μου πολύ καλά και είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τη νοοτροπία που χρειάζεσαι για να είσαι ο καλύτερος που μπορεί πραγματικά να είσαι. Δεν υπάρχουν πολλοί κορυφαίοι τύποι εκεί έξω που να είναι ταπεινοί σαν αυτόν».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο και το πιο θετικό πράγμα γι’ αυτόν γιατί μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα σαν αυτόν είναι δύσκολο να τον κρατήσει προσγειωμένο. Αλλά είναι ακριβώς όπως κάθε απλός άνθρωπος».

Η συνέντευξη τελείωσε με μια ερώτηση. Για το αν θα θεωρούσε τον εαυτό του ημιτελή, αν δεν κέρδιζε στην καριέρα του ένα Grand Slam. Και η απάντηση του Τσιτσιπά ήταν αυτή: «Δεν το σκέφτομαι καν. Ειμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, ζω μια ευτυχισμένη ζωή επιδιώκοντας τη ζωή των ονείρων μου. Τίποτα δεν θα ήταν αποτυχία για μένα».

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις