fbpx

Australian Open: Back to back «βασίλισσα» της Μελβούρνης η Σαμπαλένκα (video)

Η Σαμπαλένκα στο Australian Open

Υπερασπίστηκε τον τίτλο της στη Μελβούρνη η Αρίνα Σαμπαλένκα! Μετά από μία ώρα και 16 λεπτά αγώνα στη Rod Laver Arena, η 25χρονη Λευκορωσίδα επικράτησε της Κίνγουεν Ζενγκ με 6-3, 6-2, και πανηγύρισε την back to back κατάκτηση του Australian Open δίχως να χάσει σετ!

Η No. 2 του κόσμου έγινε η μόλις πέμπτη τενίστρια, από το 2000 και μετά, που κατακτά το «Happy Slam» χωρίς να χάσει έστω ένα σετ. Το εν λόγω επίτευγμα κατάφεραν οι Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (2000), Μαρία Σαράποβα (2008), Σερίνα Γουίλιαμς (2017) και Ασλεϊ Μπάρτι (2022).

Παράλληλα είναι το δεύτερο Grand Slam της καριέρας της, αλλά και ο 13ος τίτλος της στο Tour, σε 26 τελικούς συνολικά (13-13). Και μπορεί να μην ανεβαίνει στο No. 1 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά μειώνει αισθητά τη διαφορά από την Ίγκα Σφιόντεκ, που πλέον είναι στους 865 βαθμούς.

Αντίθετα, η 21χρονη Κινέζα αδικείται από το σκορ του σημερινού τελικού, μιας και η εμφάνισή της ήταν σαφώς καλύτερη. Είναι η πρώτη τενίστρια της χώρας της που βρίσκεται σε τελικό ενός Major από το 2014 και μετά, όταν η Να Λι είχε κατακτήσει το Australian Open.

Θα δει άνοδο 8(!) θέσεων στα ανανεωμένα WTA Rankings της Δευτέρας, από το No. 15 στο No. 7, βελτιώνοντας και το career high της που ήταν το No. 13. Αυτή η άνοδος θα φέρει γενικά πολλές ανακατατάξεις στο Top-10, με τη Μαρία Σάκκαρη να υποχωρεί μία θέση (No. 9).

Αναφορικά με τον αγώνα, η Σαμπαλένκα ήταν ξανά εντυπωσιακή πίσω από το σερβίς, έχοντας 84% σε κερδισμένους πόντους (32/38), αλλά και 42% στο δεύτερο (8/19). Σταμάτησε στους 14 winners, 5 λιγότερους από την Ζενγκ (19), ενώ υπέπεσε και σε 2 λιγότερα λάθη από την Κινέζα (14-16).

Αποσόβησε και τις τέσσερις “απειλές” της Ζενγκ για break, και από την πλευρά της η ίδια εκμεταλλεύτηκε 3/6 ευκαιρίες της. Στο πρώτο σετ η Λευκορωσίδα έτρεξε ένα σερί 3-0 και πήρε προβάδισμα ασφαλείας, για να το διαχειριστεί και να κάνει εύκολα το 1-0 (6-3).

Break με το “καλησπέρα” και στην επανάληψη για την back to back πρωταθλήτρια, που ως το 4ο game κράτησε τη διαφορά στα ίδια επίπεδα (3-1). Με νέο break “κλείδωσε” τον τίτλο (4-1), αύξησε τη διαφορά με νέο hold (5-1), και μετά από 5 championship points ολοκλήρωσε τον θρίαμβο (6-2).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Τένις