fbpx

Η εκτόξευση του Τόπιτς

Η εκτόξευση του Τόπιτς

Στη διάρκεια της πανδημίας, η φήμη του διαδιδόταν από… στόμα σε στόμα, ανάμεσα στους λίγους (ένεκα των μέτρων της εποχής) που είχαν την δυνατότητα να τον παρακολουθήσουν. Από τη στιγμή, όμως, που η κανονικότητα αποκαταστάθηκε, ο Νίκολα Τόπιτς όχι απλά έχει επιβεβαιώσει πως δεν πρόκειται για αστικό μύθο, αλλά έχει πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εκτόξευση, η οποία τον έφερε στην Ευρωλίγκα, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ενηλικίωση του.

Ο γιος του παλιού διεθνούς φόργουορντ Μιλένκο, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Ρέθυμνο το 2008, έκανε τα πρώτα του βήματα στον Ερυθρό Αστέρα, όταν ο πατέρας του ήταν βοηθός της ανδρικής ομάδας, στο πλευρό του Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς, του Μίλαν Τόμιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα. Τη στιγμή που άρχισε να… διαφοροποιείται από τους συνομήλικους του, ο κορονοϊός άλλαξε πλήρως τα δεδομένα της ζωής και το καλοκαίρι του 2020 έχασε την ευκαιρία να αγωνισθεί στο Ευρωμπάσκετ παίδων, καθώς η FIBA ακύρωσε κάθε διεθνή διοργάνωση.

Έναν χρόνο αργότερα, όμως, η Παγκόσμια ομοσπονδία, αποφάσισε τη διεξαγωγή των challengers και στον όμιλο των έξι ομάδων που έλαβε χώρα στο Νόβισαντ, ο (τότε) 16χρονος Νίκολα έδειξε για πρώτη φορά τις ικανότητες του σε διεθνές επίπεδο. Με 17 πόντους, οκτώ ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τρία κλεψίματα (!) μέσο όρο, οδήγησε τους πλάβι σε μια άπταιστη διαδρομή πέντε νικών και στην πρόκριση στο Παγκόσμιο εφήβων της Μάλαγα. Φυσικά με την πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση μεν, σε εξέλιξη δε, ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν μπορέσει να κάνουν το ταξίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, για να τον παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς.

Έτσι μετέθεσαν το ραντεβού για τον Ιούλιο του 2022, αλλά και πάλι έμειναν με τον… καημό. Οι σκάουτ του ΝΒΑ και στελέχη αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων απογοητεύτηκαν όταν πληροφορήθηκαν πως ο πολυτάλαντος γκαρντ δεν θα αγωνιζόταν στα παρκέ της Ανδαλουσίας ένεκα ενός τραυματισμού στο χέρι, ο οποίος δεν ήταν σοβαρός, πλην όμως ήταν αρκετός για να τον κρατήσει μακριά από την αγωνιστική δράση.

Για μια ακόμη φορά τα… διεθνή αποκαλυπτήρια του αναβλήθηκαν.

Ο Βλάντα Γιοβάνοβιτς τον πήρε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα στην προετοιμασία της σεζόν 2022-23 και βλέποντας τον να αποδίδει χωρίς φόβο, είχε αποφασίσει να του δώσει την ευκαιρία για μερικά λεπτά συμμετοχής στην Αδριατική Λίγκα.

Πράγματι αυτό συνέβη και ο Τόπιτς αγωνίσθηκε σε τέσσερα παιχνίδια, πλην όμως στις 22 Νοεμβρίου του 2022, ο Γιοβάνοβιτς απολύθηκε και τη θέση του πήρε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Υπό την καθοδήγηση του Μαυροβούνιου τεχνικού, ο Τόπιτς ξεκίνησε βασικός απέναντι στην Μπαρ Μόρναρ και σε έξι λεπτά συμμετοχής είχε σημειώσει οκτώ πόντους (με 1/1 βολή, 2/2 δίποντα και 1/1 τρίποντο)!

Ο Ιβάνοβιτς, όμως, δεν είχε περιθώρια για… πειραματισμούς.

Η έλευση των Βιλντόζα-Καμπάτσο δεν άφηνε κανένα περιθώριο χρησιμοποίησης στον νεαρό γκαρντ, ο οποίος δόθηκε δανεικός στην ΟΚΚ Βελιγραδίου, που αποτελεί την θυγατρική ομάδα της Μέγκα στην Σερβική λίγκα.

Αυτό ήταν…

Ο Τόπιτς άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και δεν ξανακοίταξε πίσω.

Με προπονητή τον (παλιό σπουδαίο πλέι-μέικερ) Βούλε Αβντάλοβιτς ο οποίος μετατέθηκε… εσωτερικά από βοηθός στην Μέγκα, σε χεντ κόουτς στην ΟΚΚ, ο Νίκολα σε 19 παιχνίδια μέτρησε 17,8 πόντους, 5,3 ασίστ και 3,8 ριμπάουντ!

Στο Ευρωμπάσκετ εφήβων της Νις όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του και δεν απογοήτευσε κανέναν.

Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και οδήγησε την Σερβία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου!

Δύο εβδομάδες αργότερα βρέθηκε στην Μύκονο για τα δύο φιλικά της Μέγκα με το USC και παρακολούθησε το πρώτο από τον πάγκο, καθώς το προπονητικό επιτελείο της σερβικής ομάδας (που ανήκει στον Μίσκο Ραζνιάτοβιτς) του είχε… απαγορεύσει την συμμετοχή, ένεκα της κόπωσης που αντιμετώπιζε από το πανευρωπαϊκό των εφήβων.

Ο Τόπιτς πειθάρχησε μόνο στον πρώτο αγώνα, αλλά στον δεύτερο δεν άντεξε και ζήτησε να παίξει!

Όχι μόνο δεν φοβήθηκε απέναντι στον Αϊζάια Κόλιερ (που θεωρείται ένα από τα φαβορί για το Νο1 του ντραφτ του 2024) και τον Μπούγκι Έλις, αλλά τους κοίταξε στα μάτια, θυμίζοντας κάτι από… Βασίλη Σπανούλη.

Όταν πια η αγωνιστική περίοδος 2022-23 ξεκίνησε επισήμως, βρισκόταν σε… άγρια κατάσταση.

Οι εφετινές επιδόσεις του στην Αδριατική λίγκα, θύμισαν αστέρες της δεκαετίας του 80, καθώς σε 13 παιχνίδια, μέτρησε 18,6 πόντους, 6,9 ασίστ και 3,7 ριμπάουντ μέσο όρο!

Στις 11 Δεκεμβρίου απέναντι στην… ομάδα του, τον Ερυθρό Αστέρα έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του με 21 πόντους, πέντε ριμπάουντ και ισάριθμες τελικές πάσες!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που τον ήξερε πριν καν αντικαταστήσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεν χρειάστηκε να δει περισσότερα για να πεισθεί για την αξία του.

Από την στιγμή που ο Νέιπιερ ήθελε να φύγει, τον άφησε να πάει στην Αρμάνι και πλέον έχει έρθει η ώρα, ο Τόπιτς να δείξει ότι λίγους μήνες πριν την (δεδομένη) επιλογή του στο ντραφτ του ΝΒΑ, ότι μπορεί να σταθεί επάξια και στην Ευρωλίγκα!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ