fbpx

Ολυμπιακός-έρευνα: Αστοχία και λάθη στην crunch-time

Απογοητευμένοι οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά την ήττα από τη Μπαρτσελόνα

Τα επτά συνεχόμενα άστοχα σουτ στο τελευταίο 4λεπτο του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου της έλλειψης closer

Ναι, με τη Μονακό ο Σακίλ ΜακΚίσικ έβαλε το κρίσιμο σχεδόν νικητήριο τρίποντο. Ναι με την Αρμάνι ο Ουίλιαμς-Γκος έκανε το ίδιο δύο λεπτά πριν το φινάλε ενώ με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα ο Γουόκαπ ήταν clutch. Όμως αυτές οι περιπτώσεις ήταν απλά οι εξαιρέσεις σε κάτι που εξελίσσεται σε πρόβλημα για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν της Ευρωλίγκα. Στη διαχείριση, δηλαδή την ευστοχία και την αποφυγή λαθών στα κρίσιμα τελευταία λεπτά των αγώνων. Κάτι που έως τώρα έχει κοστίσει ακριβά.

Ότι οι ερυθρόλευκοι μετά την αποχώρηση Βεζένκοφ και Σλούκα δηλαδή των παικτών που (και) πέρυσι έπαιρναν σχεδόν το 70% των επιθέσεων στα τελευταία λεπτά των αγώνων θα έψαχνε μία νέα ταυτότητα ήταν δεδομένο και αναμενόμενο. Όπως και το ότι δύσκολα θα τα κατάφερνε να καλύψει το κενό τους στη λεγόμενη crunch time αφού οι δύο προαναφερόμενοι έβγαιναν μπροστά όταν η μπάλα ήταν πιο βαριά σε… μόνιμη βάση.

Σε αναζήτηση closer

Φέτος, μετά από ένα σαφώς σημαντικό δείγμα 20 αγώνων όπου περισσότεροι από τους μισούς κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός δείχνει ότι ακόμη ψάχνεται. Και όσο ψάχνεται αστοχεί ή κάνει λάθη. Συγκεντρώσαμε λοιπόν όλα τα παιχνίδια όπου η διαφορά ήταν μέχρι 5 πόντους υπέρ ή κατά των ερυθρόλευκων με τέσσερα λεπτά για το φινάλε και όσα έγιναν έως την κόρνα λήξης και καταγράψαμε τα πεπραγμένα στην επίθεση κάθε παίκτη που βρέθηκε στο παρκέ στο διάστημα αυτό. Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.

Παίκτης π FG Λ
Λαρεντζάκης 17 11/12 0/2 2/6 2/8 1
Γουόκαπ 15 0/2 3/9 3/10 6/19 5
Πίτερς 13 1/2 3/4 2/4 5/8 1
Κάνααν 9 4/4 1/3 1/6 2/9 1
Ουίλιαμς-Γκος 9 0/3 3/7 3/10 1
Μιλουτίνοφ 4 2/5 2/5
ΜακΚίσικ 3 0/2 1/4 1/6 1
Μπραζντέικις 3 1/2 1/2 1/2 1
Παπανικολάου 2 2/2
Φαλ 2 1/2 1/2 2
Πετρούσεφ 0 1
Λούντζης 0 0/1 0/1
Ομαδικά 2
Σύνολα 77 19/24 11/32 12/38 23/70 16
79,2% 34,4% 31.6% 32,9%

Τι δείχνουν λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία. Ότι ο Μπαρτζώκας αναζητά σχεδόν διαφορετικούς σε κάθε ματς πρωταγωνιστές στα τελευταία λεπτά έχοντας πάντως κάποιες σταθερές (Γουόκαπ, Κάνααν, Πίτερς) ανεξάρτητα από το αν του “βγαίνουν” ή όχι. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι αυτός που έχει βάλει τους περισσότερους από τους 77 πόντους του Ολυμπιακού στα τελευταία 4λπετα “κλειστών” αγώνων με 17 οι 11 εκ των οποίων με βολές κυρίως στα παιχνίδια με Παρτίζαν και Βίρτους.

Στο… περιθώριο οι σέντερ

Η περιφέρεια με τους Γουόκαπ, Ουίλιαμς-Γκος, Κάνααν και (λιγότερο) Πίτερς παίρνει τα περισσότερα εντός πεδιάς σουτ ενώ η μπάλα σπάνια φτάνει στους δύο σέντερ αφού Μιλουτίνοφ και Φαλ έχουν πάρει συνολικά μόλις 7 από τα 70 εντός πεδιάς σουτ της ομάδας τους στο διάστημα που προαναφέραμε. Μόλις το 10% δηλαδή.

Είναι εντυπωσιακά μεγάλος (5) ο αριθμός των λαθών του Τόμας Γουόκαπ, ενός παίκτη που ναι μεν είναι σταθερός στην οργάνωση όμως στα τελευταία λεπτά είτε λόγω της πίεσης των αντιπάλων που εστιάζουν επάνω του είτε λόγω κούρασης κάνει πολλά λάθη. Ο διεθνής νατουραλιζέ γκαρντ έχει πάρει και τα περισσότερα εντός πεδιάς σουτ (19) και συνολικά τις περισσότερες μπάλες δίχως πάντως να έχει αναλογικά επιτυχημένες καταλήξεις.

Με 33% εντός πεδιάς…

Συνολικά ο Ολυμπιακός στα τελευταία 4λεπτα των “κλειστών” αγώνων του έχει να επιδείξει μόνο την πολύ καλή, δυσανάλογη με την ευστοχία του στο υπόλοιπο διάστημα των αγώνων, ευστοχία του στις βολές αφού σουτάρει σχεδόν με 80%, δείγμα της προσήλωσης και αυτοσυγκέντρωσης από τη γραμμή. Όμως τα ποσοστά στα εντός πεδιάς σουτ και τα συνολικά 16 λάθη είναι νούμερα που δεν θέλγουν αν μη τι άλλο. Με 34% στα δίποντα και συνολικά 33% εντός πεδιάς ο Ολυμπιακός είναι άστοχος και κάποιες φορές προβλέψιμος και βιαστικός κάτι που προσπαθεί και πρέπει να διορθώσει στη συνέχεια προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά πλέι-οφ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ