fbpx

Μπακιρτζής: “Καλή έκβαση του τραυματισμού του αντιπάλου του Κακουμπάβα” – Όλο το παρασκήνιο και… Lesson Learnt

Μπακιρτζής: “Καλή έκβαση του τραυματισμού του αντιπάλου του Κακουμπάβα” – Όλο το παρασκήνιο και… Lesson Learnt

To άρθρο μας με τη ζωντανή μετάδοση αποτελεσμάτων το βράδυ του SPARTAN’S NIGHT IV – KOK FIGHT SERIES έκλεινε με τον αγώνα του Κακουμπάβα κάπως έτσι…

Badr Ghazy – Μελέτης Κακουμπάβας (Kritikos Camp) Νικητής με ένα απίστευτα γρήγορο νοκ άουτ ο Μελέτης Κακουμπάβας. Σε απίστευτη σωματική κατάσταση ο Κακουμπάβας δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τρόμαξε όχι μόνο τον αντίπαλο του αλλά και όλο το στάδιο. Απορημένος έβλεπε ότι χτύπημα κι αν δοκίμαζε να κάνει, έστελνε τον Ιταλό για μέτρημα. Τρεις φορές κάτω και νόημα στη γωνία “δεν μπορώ”! Ο προπονητής του Ιταλού φανερά εκνευρισμένος σηκώθηκε και έφυγε! Άφησε τον αθλητή του μόνο του να κατέβει από το ρινγκ και να πηγαίνει με την ουρά στα σκέλια να βρει τον προπονητή του. Απίστευτο σκηνικό! Το είδαμε και αυτό!
Ο Ιταλός αποχώρησε από το κλειστό της Ζωφριάς με φορείο και μεταφέρθηκε προληπτικά στο ΚΑΤ. Η άμεση επέμβαση του πολύπειρου γιατρού αγώνων, του Δημήτρη Μπακιρτζή και της ομάδας του, η άμεση κινητοποίηση ΕΚΑΒ, διασωστών και ασθενοφόρου και η συμβολή των cutmen που ήταν παρόντες (όπως πρέπει να είναι σε κάθε διοργάνωση) εξασφάλισαν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του περιστατικού. 

Υπάρχει όμως και το λεγόμενο τρίτο ημίχρονο, που βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον. Κυρίως πιστοποιεί ότι όταν ο διοργανωτής τα κάνει όλα σωστά, ότι και να συμβεί μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον έχει προβλεφθεί!

Οι δηλώσεις του Μελέτη Κακουμπάβα για τον αγώνα του

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Μπακιρτζή τον επικεφαλής ιατρό της “ACTIONMED Γιατροί εν δράσει” για το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας και το τι πραγματικά συνέβη, με στοιχεία, γνωματεύσεις και εξετάσεις. Αλλά και τι μαθήματα μπορούμε να αποκομίσουμε, όλοι μας, για το μέλλον

“Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ακολούθησα τον Ιταλό στα αποδυτήρια καθώς αυτό υπαγορεύει το ιατρικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις νοκ άουτ αλλά κυρίως λόγω της εμπειρίας μου. Βρήκα τον αθλητή πεσμένο στο έδαφος, χωρίς αισθήσεις και με χαμηλό οξυγόνο. Πρώτη ενέργεια ήταν ο στοματοφαρυγγικός αεραγωγός! Η τοποθέτηση του έδωσε ένα χαρακτηριστικό ήχο βαθιάς ανάσας, σημάδι ότι αερίστηκε ο αθλητής! Την ίδια στιγμή του χορηγήσαμε οξυγόνο. Ενημέρωσα τους διασώστες του ιδιωτικού ασθενοφόρου που είχε προνοήσει η διοργάνωση να υπάρχει, ότι θα χρειαστεί άμεση διακομιδή στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο”

Η δικιά μας μαρτυρία, γιατί στο σημείο αυτό ήμασταν παρόντες, ήταν ότι οι 3 διασώστες έφεραν άμεσα φορείο. Ενώ ο “δικός μας” Σταύρος Γεωργόπουλος από την ομάδα των cutmen ενημέρωνε ότι το ΚΑΤ εφημερεύει και είναι το πιο κοντινό.

“Ο οδηγός του ασθενοφόρου ήταν εκπληκτικός, έκανε σε 6′ τη διαδρομή Ζωφριά-ΚΑΤ. Στη διαδρομή ενημερώθηκε το νοσοκομείο για την φύση του περιστατικού και μας περίμεναν. Η αξονική έδειξε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αιμάτωμα στον μετωπιαίο φλοιό. Ήταν το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε, ενώ και τα υπόλοιπα επάνω στις άμυνες (γάντια) λειτούργησαν αθροιστικά. Παρέμεινε για εξετάσεις, του δόθηκαν οδηγίες για την συνέχεια. Η δική μας δουλειά είχε τελειώσει. Άμεση δράση και αντιμετώπιση περιστατικού λόγω της εμπειρίας, γνώσεων αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού που είχαμε. Τονίζω τον εξοπλισμό γιατί υπάρχει ακόμα και λαρυγγική μάσκα με δυνατότητα διασωλήνωσης (ω μη γένοιτο)

Το περιστατικό αυτό και η διαχείρισή του μας δίνει μαθήματα για το τι μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο για την ασφάλεια των αθλητών;

“Αναμφίβολα ναι! Ξεκινάω από τον θεμελιώδη λίθο, τα βασικά δηλαδή που είδαμε στην πράξη ότι δούλεψαν. Που πρέπει να είναι η παρουσία έμπειρου ιατρού αγώνων με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Επιπρόσθετα επιβάλλεται η παρουσία ασθενοφόρου σε κάθε διοργάνωση. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβω εγώ και η ομάδα μου την ιατρική κάλυψη. Αυτό το νόημα έχουν και τα σχετικά σεμινάρια που έχουμε ήδη ξεκινήσει, για την σωστή διαχείριση των περιστατικών, χωρίς πανικό”

“Θέλω να εκφράσω την αναγκαιότητα των ιατρικών εξετάσεων σε όλες τις διοργανώσεις. Ειδικά όταν είναι τέτοιου επιπέδου. Γνωρίζω την ιατρική κατάσταση των Ελλήνων αθλητών, καθώς έχω στα χέρια μου όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ξέρω πολύ καλά ότι είναι υγιείς. Το αντίστοιχο πρέπει να συμβαίνει και με τους ξένους αθλητές που έρχονται. Είναι απαραίτητο να προσκομίζουν μια πρόσφατη αξονική ότι δεν υπάρχει κάποιο εγκεφαλικό αιμάτωμα. Επιπρόσθετα αιματολογικές εξετάσεις όπως είναι ο ιολογικός έλεγχος για Ηπατίτιδα Β-C και HIV κτλ. Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό αυτό ήδη υπάρχει και είναι υποχρεωτικό”

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Κικ Μπόξινγκ