fbpx

O έλεγχος των Ελλήνων του NCAA

O έλεγχος των Ελλήνων του NCAA

Μετά το πρώτο δίμηνο της σεζόν, οι ομάδες του κολεγιακού πρωταθλήματος, βρίσκονται πλέον σε φουλ ρυθμούς και ήδη έχουμε ένα καλό δείγμα γραφής από τους παίκτες που έχουν γεννηθεί ή έχουν σχέση με την χώρα μας και αγωνίζονται στο NCAA.

Ασφαλώς αυτός με την μεγαλύτερη προοπτική είναι ο Αντρέι Στογιάκοβιτς, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί που θα μπορούσαν να κάνουν επαγγελματική καριέρα στην Ευρώπη.

Από την επόμενη σεζόν, μάλιστα θα προστεθούν στον… χορό, ο Λευτέρης Λιοτόπουλος με το Σεντ Τζον’ς του Ρικ Πιτίνο και ο Στράτος Καλλιωντζής με το Λασάλ. Προς το παρόν επιλέξαμε μια πεντάδα και σας παρουσιάζουμε τον… έλεγχο της.

ΜΑΡΚΟΥΣ ΤΣΟΧΩΝΗΣ-ΛΟΝΓΚ ΜΠΙΤΣ ΣΤΕΪΤ

Έγινε πρώτο θέμα ένεκα της εντυπωσιακής παρουσίας του απέναντι στο USC του Αϊζάια Κόλιερ και του Μπρόνι Τζέιμς και μέχρι στιγμής είναι ο πιο παραγωγικός Έλληνας του NCAA.

Κάτι, βέβαια, που είναι λογικό, καθώς διανύει την πέμπτη του σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, με την τρίτη του διαφορετική ομάδα! Φέτος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Λονγκ Μπιτς Στέιτ, το οποίο ανήκει στην αδύναμη περιφέρεια Big West. Ο γεννημένος το 2000 γκαρντ, είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης της ομάδας του, έχοντας όμως σχεδόν τις διπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με τον αμέσως καλύτερο σκόρερ.

Το θέμα για τον Τσοχώνη είναι πως ερχόμενος να παίξει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα πρέπει να παραμείνει ένας καλύτερος σκόρερ έχοντας μικρότερο usage και να βελτιώσει την δημιουργία του. Στην άμυνα παρά το μικρό του μέγεθος δεν εκτίθεται, καθώς είναι δυνατός και πιο έμπειρος από τους περισσότερους αντιπάλους του, σε αυτό το επίπεδο.

Αγώνες Πόντοι 1π% 2π% 3π% Ριμπάουντ Ασίστ
15 17,6 74,1% 56% 25,8% 3,5 2,3

ΣΤΙΒΙ ΜΙΤΣΕΛ-ΜΑΡΚΕΤ

Στην τρίτη του αγωνιστική περίοδο στο Μαρκέτ, ο Στίβι Μίτσελ έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές, στην διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο 20χρονος γκαρντ δεν ξεκίνησε καλά την σεζόν και στα μέσα Δεκεμβρίου υπέστη ένα τράβηγμα στο δεξί του πόδι με αποτέλεσμα να χάσει πέντε παιχνίδια. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ και απειλεί ελάχιστα από την περιφέρεια. Η άμυνα σε διαφορετικές θέσεις αποτελεί το δυνατό του σημείο, ενώ ακόμα ένα «ψεγάδι» του αποτελεί η έλλειψη δημιουργίας.

Ο Σάκα Σμαρτ τον εμπιστεύεται και σε ένα ρόστερ με αρκετό ταλέντο (στο οποίο ξεχωρίζει ο υποψήφιος για τον πρώτο γύρο του ντραφτ σέντερ Όσο Ιγκοντάρο), τον ξεκινάει βασικό, γιατί χαίρει της εκτίμησης των συμπαικτών του και δεν ζητάει πολύ την μπάλα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/1), στο μεγάλο ντέρμπι της Big-East απέναντι στο Μπάτλερ, έκανε ίσως την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση με 10 πόντους (5/9 δίποντα, 0/1 τρίποντο) οκτώ ριμπάουντ και τέσσερα ριμπάουντ, πλην όμως η ομάδα του ηττήθηκε με 69-62.

Λογικά ο Μίτσελ θα συνεχίσει και την σεζόν 2024-25 στο NCAAγια την τελευταία του σεζόν και ακολούθως θα πάρει τον δρόμο για τα μέρη μας.

Αγώνες Πόντοι 1π% 2π% 3π% Ριμπάουντ Ασίστ
12 6,5 70,6% 81% 14,6% 3,2 0,6

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ-ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ

Πέρσι έπεσε θύμα (δίχως φυσικά ο ίδιος να φταίει σε κάτι) της εποχής των social media και παρουσιάστηκε μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από το Κονέκτικατ σχεδόν σαν ο επόμενος… Γκάλης. Φυσικά ο Απόστολος Ρούμογλου από τότε που φορούσε την φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν και παραμένει ένα σεμνό παιδί που δουλεύει σκληρά και προσπαθεί να βελτιώνεται.

Απλά και αυτός βιώνει στην δεύτερη του σεζόν στο NCAA τις δυσκολίες του κολεγιακού πρωταθλήματος. Τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/11) στην νίκη των Huskies με 80-75 επί του Ζέιβιερ, δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Νταν Χέρλεϊ, ο οποίος θέλει να τον δει να δυναμώνει, ώστε να μπορεί να σταθεί σωστά και στις δύο άκρες του παρκέ. Κυρίως βέβαια στην άμυνα, όπως είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος στο ξεκίνημα της περιόδου.

YouTube video

Ο Ξανθιώτης γκαρντ έχει αγωνισθεί κατά βάση στο garbage time και το μοναδικό του καλάθι, έχει σημειωθεί πίσω από τα 6,75 απέναντι στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Αγώνες Πόντοι (σύνολα) Ριμπάουντ Ασίστ
9 3 6 2

ΡΑΪΑΝ ΣΟΥΛΗΣ-ΡΙΤΣΜΟΝΤ

Ο πρωτοετής ψηλός αντιλαμβάνεται φέτος την διαφορά ανάμεσα στο γυμνασιακό μπάσκετ και το κολεγιακό πρωτάθλημα. Σε μια πολύ πιο οργανωμένη κατάσταση, σε σχέση με το γυμνάσιο και κυρίως με το… χάος των AAU, ο Ράιαν συνήθως βλέπει ένα DNP δίπλα στο επώνυμο του, κάτι απολύτως λογικό και σε καμία περίπτωση ανησυχητικό.

Ο 19χρονος φόργουορντ-σέντερ πρέπει να δυναμώσει αρκετά για να μπορέσει να «ματσάρει» την δύναμη και την αθλητικότητα των αντιπάλων του και στην ουσία η εφετινή σεζόν, θα είναι διδακτική μέσω της… εκ του σύνεγγυς παρακολούθησης.

Σε δύο παιχνίδια απλά πέρασε στο παρκέ στο τελευταίο λεπτό και μόνο στον αγώνα με το Βιρτζίνια Μιλιτάρι, είχε ουσιαστική συμμετοχή, παίζοντας επτά λεπτά.

Το καλοκαίρι θα είναι χρήσιμο να έρθει στην Ελλάδα για να ενταχθεί στην προετοιμασία της Εθνικής εφήβων και να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωμπάσκετ που θα γίνει στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Ως γνωστόν οι ψηλοί είναι… αργής ωρίμανσης και ο Σούλης έχει πολλά χρόνια μπροστά του, για να δουλέψει και να βελτιώσει τις αδυναμίες του.

Αγώνες Πόντοι (σύνολα) Ριμπάουντ Ασίστ
3 2 1

ΝΙΚ ΓΑΖΕΛΑΣ-ΠΡΕΡΙ ΒΙΟΥ

Ο τελειόφοιτος γκαρντ είναι ο λιγότερος γνωστός της λίστας, πλην όμως είναι αυτός με την μεγαλύτερη συμμετοχή. Λόγω της εμπειρίας του, καθώς διανύει την πέμπτη του σεζόν, αλλά και της χαμηλής δυναμικότητας του κολεγίου του, παίζει 30,3 λεπτά ανά αγώνα και σημειώνει 8,1 πόντους.

Το Πρέρι Βιου που βρίσκεται μια ώρα μακριά από το Χιούστον, ανήκει στην αδύναμη περιφέρεια Southwestern Atlantic Conference και έχει μόλις πέντε νίκες σε 15 αγώνες. Ο Γαζέλας που έχει πρότυπο τον ΤζέιΤζέιΡέντικ θα προσπαθήσει να γίνει επαγγελματίας μετά την αποφοίτηση του, ποντάροντας στο καλό του σουτ.

Αγώνες Πόντοι 1π% 2π% 3π% Ριμπάουντ Ασίστ
15 8,1 55,6% 64,7% 28,9% 1,6 1,4
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ