fbpx

Σαλαούν ο τρίτος!

Σαλαούν ο τρίτος!

Το γαλλικό μπάσκετ πανηγύρισε πέρσι την επιλογή του Βίκτορ Ουεμπανιάμα στο Νο1 του ντραφτ, μα φέτος ετοιμάζεται για κάτι ακόμα σημαντικότερο. Κι αυτό διότι πέραν του Άλεξ Σαρ και του Ζακαρί Ρισασέ, που έχουν πιθανότητες να διαδεχθούν τον συμπατριώτη τους στην κορυφή των επιλογών, υπάρχει κι ένας τρίτος Γάλλος που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του! Ο Τιτζάν Σαλαούν της Σολέ πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και αν συνεχίσει σε ανάλογους ρυθμούς θεωρείται βέβαιο πως θα βρεθεί στην λοταρία, δηλαδή στα 14 πρώτα νούμερα!

Η πορεία ως την καθιέρωση

Κάτι που ελάχιστοι περίμεναν ενάμισι χρόνο πριν, όταν «κόπηκε» από την Εθνική Γαλλίας που θα έπαιρνε μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων της Μάλαγα. Το καλοκαίρι του 2022, λοιπόν, ο γεννημένος τον Αύγουστο του 2005 φόργουορντ δεν είχε ικανοποιήσει με την παρουσία του τον ομοσπονδιακό τεχνικό Μπερνάν Φορέ, ο οποίος αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει στην τελική 12άδα, σε αντίθεση με τους συνομήλικους του Σαρ-Ρισασέ, αλλά και τον Πακόμ Νταντιέ της Ουλμ. Οι «τρικολόρ» πήραν το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τους Αμερικανούς και τους «οικοδεσπότες» Ισπανούς, πλην όμως ο Σαλαούν βρήκε κίνητρο μέσα από το «κόψιμο» του.

Δούλεψε σκληρά για να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, που αποτελούσε το μεγάλο ψεγάδι του παιχνιδιού του. Με ύψος 205 εκατοστών και άνοιγμα χεριών που ξεπερνάει τα 215, ήταν ένας φόργουορντ που βασιζόταν κυρίως στα αθλητικά του προσόντα για να σκοράρει, καθώς αδυνατούσε να απειλήσει από την περιφέρεια. Αυτό άλλαξε την σεζόν 2022-23, κάτι που το ελληνικό κοινό του μπάσκετ είχε την ευκαιρία να δει στο τουρνουά ANGT της Πάτρας.

Στα τέσσερα παιχνίδια με την εφηβική ομάδα της Σολέ, είχε 20,2 πόντους ανά αγώνα, μετρώντας 62,5% στα δίποντα και (κυρίως) 41,2% πίσω από τα 6,75!

Ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 2023 από την μια αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της Εθνικής εφήβων που συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ της Νις στην Σερβία και από την άλλη κέρδισε με το σπαθί του την «προαγωγή» του στην ανδρική ομάδα του συλλόγου που έχει αναδείξει (μεταξύ πολλών άλλων σπουδαίων παικτών) τον Ρούντι Γκομπέρ και τον Κέβιν Σεραφέν.

Στο πανευρωπαϊκό εφήβων ήταν ο πρώτος σκόρερ με 12,9 πόντους ανά αγώνα των Γάλλων, οι οποίοι πήραν την τέταρτη θέση, αλλά η εκτίμηση ήταν πως θα μπορούσαν να είχαν πάρει ένα μετάλλιο.

Η σεζόν με την Σολέ

Με την Σολέ, όμως, ο Σαλαούν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην βασική της πεντάδα και κάθε μήνα να παρουσιάζεται καλύτερος. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η τελευταία του εμφάνιση απέναντι στην Λεβαλουά. Ο 18χρονος άσος σημείωσε 20 πόντους με 4/6 δίποντα και 4/8 τρίποντα σε μόλις 26 λεπτά παρουσίας και η ομάδα του έφθασε εύκολα στην νίκη, που την διατήρησε στην πρώτη οκτάδα του Γαλλικού πρωταθλήματος.

Τον επόμενο μήνα θα έχει την ευκαιρία να δείξει τα προσόντα του στο Κύπελλο Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει πολλά στελέχη του ΝΒΑ, ένεκα της παρουσίας του, αλλά και της συμμετοχής του Ζακ Ρισασέ με την Μπουργκ.

Ο Σαλαούν παράλληλά έχει βοηθήσει την Σολέ να κάνει με επιτυχία όλα τα βήματα ως την φάση των 16 του BCL. Οι Γάλλοι συμμετείχαν στον όμιλο των προκριματικών που έγινε στην Αττάλεια, αποκλείοντας κατά σειρά την Αντβέρπ, την Βαρέζε και την  Μπρίντιζι! Μάλιστα στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στους Βέλγους είχε κάνει ρεκόρ καριέρας με 24 πόντους, έχοντας 4/5 βολές, 4/5 δίποντα και 4/8 τρίποντα!

Ακολούθως βγήκαν δεύτεροι στον τρίτο όμιλο πίσω από την Τενερίφη και στα play in παιχνίδια απέκλεισαν με 2-1 την Σάσαρι του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, αν και βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο χάνοντας το πρώτο ματς στην έδρα τους.

Η σεζόν, λοιπόν, κυλάει περίφημα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο για τον Σαλαούν, ο οποίος αν μείνει υγιής ως το καλοκαίρι, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακούσει το όνομα του από τον Άνταμ Σίλβερ στον πρώτο γύρο του ντραφτ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ