fbpx

Πετυχημένη η Σύνοδος Κορυφής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο Αμάν – Παρών ο Κώστας Παπαγεωργίου

Πετυχημένη η Σύνοδος Κορυφής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο Αμάν – Παρών ο Κώστας Παπαγεωργίου

Απόλυτα πετυχημένη και με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία ήταν η Σύνοδος Κορυφής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF), που φιλοξενήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Ήταν η πρώτη, που έγινε ποτέ (First ever ITTF Summit, όπως αναφέρθηκε επίσημα), συμπληρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ITTF, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου και την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ Κώστας Παπαγεωργίου. Το πρώτο διήμερο ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου συμμετείχε σε διάφορες συνεδρίες, εν συνεχεία πήρε μέρος στη Γ.Σ. κι επέστρεψε στην Αθήνα χτες 07/12 με πολύτιμες παραστάσεις, με περισσότερη γνώση για κάποια θέματα, αλλά κι έχοντας κάνει ουσιαστικές επαφές σε διοικητικό επίπεδο. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση της Τίνας Κρόττα ως πρώτης επαγγελματία επιδιαιτήτριας στον κόσμο, θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε ξεχωριστά την Τετάρτη (7/12). Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον, που ανέλαβε η Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο, μετατρέπεται σε “TT4Heatlh Festival”, δηλαδή επεκτείνεται και θα αφορά και άτομα με άλλη σοβαρή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Από κει και πέρα το εποικοδομητικό τριήμερο για την “οικογένεια” του αθλήματος συνοψίζεται στο ρεπορτάζ της ITTF αλλά και σε στοιχεία, που συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ. Στη Σύνοδο Κορυφής το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις από το πρωί έως το βράδυ, με συχνά διαλείμματα. Οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά μεταξύ των εκπροσώπων των εθνικών ομοσπονδιών, αλλά και των αξιωματούχων της ITTF.

Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν πολλές παρουσιάσεις από την ομάδα της WorldTableTennis. Η τελευταία, που αποτελεί τον βασικό φορέα της διεθνούς ομοσπονδίας για την εμπορική ανάπτυξη, εξήγησε το πλάνο της, το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

1) Αύξηση της προβολής του αθλήματος μέσω social media και αναβαθμισμένων τηλεοπτικών μεταδόσεων. Για τον σκοπό αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο το “rebranding” της ITTF μέσω της WTT (αλλαγή επωνυμίας). Είναι εμφανής η προσπάθεια για φρέσκια και πιο ελκυστική “εικόνα” στις μεταδόσεις. Συγχρόνως, στα πρότυπα άλλων αθλημάτων (καθώς έγιναν ουκ ολίγες αναφορές σε τένις και ποδόσφαιρο) υπάρχει πλάνο ώστε οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες να αποκτήσουν υψηλές απολαβές, να γίνουν πολύ δημοφιλείς (creating star players είναι το σλόγκαν) και να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους υπόλοιπους.

2) Στα πρότυπα του τένις είναι και η δομή των ατομικών διοργανώσεων με 4 ετήσια τουρνουά WTT Grand Smash με πολύ μεγάλα prize money και αξιολόγηση στο ranking list ίση με αυτή του Παγκοσμίων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περισσότερα θα είναι τα δεύτερα τη τάξει τουρνουά, τα Contender, ακόμα περισσότερα τα Feeder και τα Youth. Το World Cup θα επανέλθει στο πρόγραμμα αλλά ίσως με λίγο διαφορετική μορφή.

Το 2023 το αγωνιστικό πρόγραμμα θα είναι περίπου στο 75% του επιθυμητού και το 2024 θα φτάσει στο 100% ώστε στην πλήρη μορφή του να περιλαμβάνει τουρνουά για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όλους τους διοργανωτές. Το σλόγκαν που αποτυπώνει αυτόν τον σχεδιασμό είναι το “TT for all”.

3) Sustainability (Βιωσιμότητα). Ίσως ήταν η λέξη που ακούστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατά το τριήμερο με τη Σουηδέζα πρόεδρο της ITTF Petra Sörling να έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την φιλική αντιμετώπιση προς το περιβάλλον.

Επίσης ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία για την Παγκόσμια ημέρα πινγκ πονγκ και είναι η 23η Απριλίου (23/4, ή μπορεί να εμφανίζεται και σαν 2-3-4 για να μην την ξεχνάει ο κόσμος του πινγκ πονγκ).

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση για τη δράση του ITTF Foundation σε πολύ φτωχές χώρες, ενώ πολύ συγκινητική ήταν η στιγμή που στην σκηνή ανέβηκε νεαρός αθλητής τον οποίο έχει βοηθήσει το ίδρυμα της ITTF με τον πατέρα του να εξηγεί με ποιο τρόπο το πινγκ πονγκ άλλαξε τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ