fbpx

Γουάνγκ Τσουκίν: Έτσι αναδείχτηκε το νέο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης  

Γουάνγκ Τσουκίν: Έτσι αναδείχτηκε το νέο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης  

Ο παγκόσμιος πίνακας αξιολόγησης ανδρών στην επιτραπέζια αντισφαίριση έχει αυτή τη βδομάδα ένα νέο νούμερο 1. Μετά από 142 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ εκθρονίστηκε. Το στέμμα τώρα ανήκει στον συμπατριώτη του Γουάνγκ Τσουκίν. Στο πρώτο ranking του Ιουλίου 2023 ο Γουάνγκ εμφανίζεται πλέον στο ρετιρέ με 6.455 βαθμούς, από τη 2η θέση στην οποία ήταν για καιρό. Στο νούμερο 2 υποχώρησε με 6.255 βαθμούς ο Φαν, που την Κυριακή 02/07 έχασε στον τελικό του κροατικού WTT Contender από τον επίσης Κινέζο Λιν Γκαογιουάν. Καθοριστικά όμως, μέτρησε ότι τέλειωσε το χρονικό διάστημα που μετρούσαν οι βαθμοί του από το Singapore Smash του 2022 και του αφαιρέθηκαν. Αρκετά πίσω στους βαθμούς έχει μείνει πια ο 3ος της παγκόσμιας κατάταξης, ο Κινέζος Μα Λονγκ με 3.890 βαθμούς.   

Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν απίστευτοι για τον 23χρονο Γουάνγκ. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη, καθώς έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κλίμακας. Ο αριστερόχειρας άσος εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα από τα πιο σεβαστά ταλέντα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και η παγκόσμια ομοσπονδία επιχείρησε στο ρεπορτάζ της να κάνει μια αναδρομή στα πρώτα στάδια της καριέρας του και να δει τα σκαμπανεβάσματα που βίωσε στην πορεία του μέχρι την κορυφή.

Πρώτα βήματα

Όπως συνέβη με πολλούς παίκτες πριν από αυτόν, η ιστορία του Γουάνγκ άρχισε στα δοκιμαστικά πεδία της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής σκηνής των νέων. Άλλωστε, οι αγώνες των νεαρών ηλικιών είναι η τέλεια πλατφόρμα για να καλλιεργήσει κανείς το παιχνίδι του και παρέχει στους αγωνιζόμενους μαθήματα για όλη τους τη ζωή και την εμπειρία των δυσκολιών.

Singles – Semifinal . WTT Cup Finals Xinxiang 2022 Presented by China Construction Bank,Xinxiang Pingyuan Sports Center, Xinxiang, China

Η είσοδος του Wang στη σκηνή έγινε σε εγχώριο έδαφος, μάλιστα περιλάμβανε ένα τολμηρό πλάνο μπροστά στους Κινέζους ανιχνευτές ταλέντων στο ITTF Junior Circuit Premium China Junior και Cadet Open 2012.

Σε ηλικία μόλις 12 ετών τότε, ο Γουάνγκ έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο, καθώς πήρε μέρος στο αγώνισμα Junior Boys’ Singles, δηλαδή στην κατηγορία για παίκτες ηλικίας 18 ετών και κάτω. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Wang ξεπέρασε τους αθλητές, που βρίσκονταν πιο μακριά στον κύκλο ανάπτυξης της χώρας και ανατρέποντας τα προγνωστικά νίκησε τον Liu Yuheng για την κατάκτηση του τίτλου στο Chengdu

Επιτυχία και στην Ντόχα και πορεία σταθερά προς τα εμπρός

Ο Γουάνγκ, που τράβηξε τα βλέμματα με την εντυπωσιακή του εισαγωγή, αξιοποίησε έναν χρόνο αργότερα μία ακόμα ευκαιρία ν’ αποδείξει τις δυνατότητές του, αυτή τη φορά στην ηπειρωτική σκηνή. Άφησε ξανά εξαιρετικές εντυπώσεις, καθώς πήρε τη 2η θέση στο απλό παίδων στο Ασιατικό πρωτάθλημα Νέων του 2013 στη Ντόχα. Τα πρώτα σημάδια ήταν ελπιδοφόρα κι αυτό ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού του Γουάνγκ. Το 2014 ο χαρισματικός Κινέζος θα παρουσιάσει το ταλέντο του σε παγκόσμια κλίμακα. Με αυξανόμενη παρουσία στη νεανική σκηνή, ο Γουάνγκ έκανε το ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων τους τελευταίους μήνες του 2014 και δεν έφυγε με άδεια χέρια.

Αποτελώντας μέρος της ομάδας της Κίνας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό εφήβων, ο Γουάνγκ πρόσθεσε άλλον έναν τίτλο στη συλλογή του στο μικτό διπλό εφήβων-νεανίδων, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τη Chen Xingtong για να σηκώσουν το τρόπαιο στη Σαγκάη.

Ακόμα περισσότερο από εκείνη την εμφάνιση όμως, τράβηξε την προσοχή την ίδια χρονιά το ντεμπούτο του σε ITTF World Tour. Το 14χρονο τότε παιδί-θαύμα άρχισε να κερδίζει έδαφος σε ανώτερο επίπεδο. Ταξίδεψε το 2014 στη Λατινική Αμερική για διαδοχικές διοργανώσεις στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και ενθουσίασε τους ντόπιους φιλάθλους με την ατρόμητη ψυχραιμία του και το συναρπαστικό του ταλέντο στο τραπέζι.

Κατέκτησε τότε τη 2η θέση στο απλό ανδρών U21 στο World Tour της Αργεντινής και μία βδομάδα αργότερα συνέχισε με άλλη μια θαυμάσια εμφάνιση στο βραζιλιάνικο όπεν όταν έφτασε στα ημιτελικά τόσο στο απλό U21 όσο και στο απλό ανδρών .

Επιτυγχάνοντας αυτά τα αποτελέσματα σε ηλικία 14 ετών, ο Γουάνγκ είχε σαφώς λαμπρό μέλλον μπροστά του. Το ερώτημα τώρα ήταν απλά πόσο ψηλά ήταν το ταβάνι του. Η επόμενη δοκιμασία του θα έδινε κατατοπιστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Ακολουθώντας τα θρυλικά βήματα

Η φήμη του Κινέζου αθλητή συνέχισε να μεγαλώνει όσο περνούσε ο καιρός, αφού  πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο απλό εφήβων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015, προτού νικήσει τον Ιάπωνα Yuto Kizukuri για τον τίτλο στο Ασιατικό πρωτάθλημα Junior & Cadet του 2017.

Με τα πράγματα να αρχίζουν γρήγορα να μπαίνουν στη θέση τους, ο Γουάνγκ ήταν έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην πολλά υποσχόμενη νεαρή καριέρα του και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018.

Επιστρέφοντας στο Μπουένος Άιρες για πρώτη φορά από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στο ITTF World Tour της Αργεντινής το 2014, υπήρχε η αίσθηση στον αέρα ότι ο Γουάνγκ Τσουκίν θα μπορούσε να πετύχει κάτι ξεχωριστό στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και Ο φλογερός έφηβος αγκάλιασε πλήρως την ευκαιρία του να λάμψει μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Με το βλέμμα της κινεζικής εθνικής ομάδας σταθερά στραμμένο στη διοργάνωση σε αναζήτηση μελλοντικών ταλέντων, ο Γουάνγκ γνώριζε τη σημασία της περίστασης και ανέλαβε το έργο του σαν έμπειρος αθλητής.

Στον προημιτελικό γύρο επιβλήθηκε κατά κράτος του ανερχόμενου Σουηδού Τρουλς Μέρεγκαρντ, με το πόδι στο γκάζι, άφησε στην άκρη ένα από τα πρώτα φαβορί τον Κάνακ Τζα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ημιτελικά για να προετοιμάσει μια αναμέτρηση τίτλου με τον σπουδαίο Τομοκάζου Χαριμότο.

«Το χρυσό αγόρι της ιαπωνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ο Χαριμότο, έβαλε στον Γουάνγκ το πιο δύσκολο εμπόδιο μέχρι τώρα, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τον 18χρονο Κινέζο άσο στο Μπουένος Άιρες. Ο Γουάνγκ είχε κλείσει το ραντεβού του με τη μοίρα και πραγματοποιώντας μία καταιγιστική εμφάνιση στον τελικό κατέκτησε την κορυφή του βάθρου», τόνισε η ITTF.

Ακολούθησε έτσι τα χνάρια τού αμέσως προηγούμενου πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, του Φαν Ζεντόνγκ, το 2014. Του συμπατριώτη του, που επίσης άρχισε να ξεχωρίζει παγκοσμίως από νεαρή ηλικία και από τον οποίο πήρε τώρα την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Γουάνγκ Τσουκίν ήταν πλέον για τα καλά στο δρόμο προς το μεγαλείο. Γρήγορα στο σήμερα είναι ξανά στα βήματα του Φαν με την άνοδο στο νούμερο 1 του world ranking list και απομένει να τον ακολουθήσει και με χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών Παγκοσμίου πρωταθλήματος…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ