fbpx

Η Δημοκρατία της Κορέας θα φιλοξενήσει πρώτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Η Δημοκρατία της Κορέας θα φιλοξενήσει πρώτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Δύο εβδομάδες έμειναν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ομαδικού (ITTF World Team Table Tennis Championships Finals), την πρώτη από τις κορυφαίες διοργανώσεις του 2024. Από τις 16 έως τις 25 Φεβρουαρίου οι δυνατότερες ομάδες του πλανήτη θ’ αναμετρηθούν στο Μπουσάν της Κορέας για να πάρουν δύο από τα πιο πολυπόθητα βραβεία του αθλήματος, τα κύπελλα Swaythling και Corbillon.

Η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη μεγάλη γιορτή, που εδώ και κάποια χρόνια έχει όριο συμμετοχών (γι’ αυτό πήρε και την ονομασία Finals). Οι εθνικές μας ομάδες δεν είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη και δεν προέρχονται από κάποιο πολύ καλό πλασάρισμα σε μεγάλους αγώνες, μάλιστα είχαν λείψει κι από το αμέσως προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Πάντως, ένα γεγονός από μόνο του κάνει ιδιαίτερη τη διοργάνωση και αυξάνει το (δεδομένα μεγάλο κάθε φορά, έτσι κι αλλιώς) ενδιαφέρον της. Ότι η Δημοκρατία της Κορέας διοργανώνει πρώτη φορά στα χρονικά Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Για τη διεθνή ομοσπονδία (ITTF) «θα είναι πρωτάθλημα-ορόσημο, το οποίο υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για τους φιλάθλους και μια ευκαιρία να γιορτάσουν τη θέση της συγκεκριμένης χώρας στην ιστορία του κορυφαίου θεσμού του αθλήματος».

Το 1979 η υψηλού κύρους διοργάνωση είχε γίνει στην Pyongyang της Β. Κορέας. Αφορούσε όλα τα αγωνίσματα, καθώς μιλάμε για εποχή πολύ πριν από τον διαχωρισμό των Παγκόσμιων πρωταθλημάτων για ατομικά και ομαδικά (το 2000). Ήταν επίσης ιδιαίτερη μάλιστα, όχι μόνο γιατί ήταν η παρθενική σε κορεάτικα εδάφη, αλλά και γιατί στο ομαδικό (καλή ώρα, όπως τώρα) είχε δημιουργήσει έκπληξη η Ουγγαρία των Γιόνγιερ, Γκέργκελι και Κλαμπάρ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο!  

Φέτος, θα ‘λεγε κάποιος ότι η Κορέα και το Μπουσάν παίρνουν κάτι που αξίζουν και για το οποίο είχαν προετοιμαστεί από καιρό. Εννοούμε το 2020, όταν θα διοργάνωναν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, αλλά τότε μπήκε όλος ο κόσμος στο δράμα των κρουσμάτων COVID-19. Η μεγάλη εκδήλωση, που αρχικά ήταν να γίνει τον Μάρτιο του 2020, αναβλήθηκε τρεις φορές. Τελευταία φορά προγραμματίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2021, ωστόσο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη Δημοκρατία της Κορέας και με την πανδημία να εξακολουθεί να είναι προβληματική σε πολλές περιοχές του κόσμου, είχε παρθεί από την ITTF η πολύ δύσκολη απόφαση της ακύρωσης. Ήταν κάτι που συνέβη πρώτη φορά στο άθλημα μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Τελικά η χώρα, που έχει αναδείξει δύο «χρυσούς» Ολυμπιονίκες (Γιου Ναμ Κίου και Ρίου Σεουνγκ Μιν), παίρνει τώρα την ευκαιρία της.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2024 θα διεξαχθεί στο Busan Exhibition and Convention Centre. Θα πάρουν μέρος 40 εθνικές ομάδες ανδρών και ισάριθμες γυναικών και στην πρώτη φάση έχουν χωριστεί σε 8 γκρουπ των 5.

Στο ομαδικό ανδρών:

Γκρουπ 1: Κίνα, Κροατία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Κούβα

Γκρουπ 2: Γερμανία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καζακστάν, Σαουδική Αραβία

Γκρουπ 3: Κορέα, Ινδία, Πολωνία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία

Γκρουπ 4: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Αυστρία, Αλγερία

Γκρουπ 5: Ιαπωνία, Κινεζική Ταϊπέι, Νιγηρία, Τσεχία, Μαδαγασκάρη

Γκρουπ 6: Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, Σλοβακία, Πουέρτο Ρίκο, Σερβία

Γκρουπ 7: Βραζιλία, Σλοβενία, Σιγκαπούρη, Καναδάς, Μαλαισία

Γκρουπ 8: Πορτογαλία, Αίγυπτος, Ρουμανία, Ιράν, Ταϊλάνδη

Στο ομαδικό γυναικών:

Γκρουπ 1: Κίνα, Ουγγαρία, Ινδία, Ισπανία, Ουζμπεκιστάν

Γκρουπ 2: Ιαπωνία, Βραζιλία, Λουξεμβούργο, Ν. Αφρική, Ιράν

Γκρουπ 3: Γερμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Νιγηρία, Μεξικό

Γκρουπ 4: Κινεζική Ταϊπέι, Ηνωμένες Πολιτείες, Ταϊλάνδη, Χιλή, Αλγερία

Γκρουπ 5: Κορέα, Πουέρτο Ρίκο, Ιταλία, Μαλαισία, Κούβα

Γκρουπ 6: Χονγκ Κονγκ, Πορτογαλία, Αυστρία, Αυστραλία, Καζακστάν

Γκρουπ 7: Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Καναδάς, Σερβία

Γκρουπ 8: Γαλλία, Αίγυπτος, Τσεχία, Ουκρανία, Κροατία

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ