fbpx

Πέτυχε απόλυτα το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών-βαρήκοων

Πέτυχε απόλυτα το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών-βαρήκοων

Ήταν Μάρτιος του 2023 όταν ο χώρος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης υποδέχτηκε με πλατύ χαμόγελο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μία καινούργια αθλητική εκδήλωση, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κωφών και Βαρήκοων. Έντεκα μήνες μετά, η 2η χρονιά του νέου θεσμού, ήρθε να επιβεβαιώσει την εξαιρετική προοπτική, που δημιούργησε εκείνο το πετυχημένο ξεκίνημα.

Το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κωφών-βαρήκοων πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή 18/02 στην ίδια αίθουσα με 45 αθλητές και αθλήτριες και μόνο η τεράστια αύξηση των συμμετοχών αρκεί για να καταδείξει τη σημαντική πρόοδο. Στη διοργάνωση του 2023 είχαν αγωνιστεί μόνο 18 άνδρες, ενώ φέτος πήραν μέρος 32 αθλητές και 13 αθλήτριες. Επιπλέον, μετά το τέλος των αγώνων ήρθε μία ακόμα πολύ ευχάριστη είδηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, η οποία ανακοίνωσε ότι ανέλαβε για τον προσεχή Οκτώβριο στο Λουτράκι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών (που θα περιλαμβάνει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων). Ξεχωριστά σημαντικό το γεγονός ότι το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ κάλυψε με live streaming από το τραπέζι 1, όπως και βιντεοσκόπηση όλων των αγώνων, το κανάλι gre78 στο youtube (η μετάδοση ήταν στο λινκ https://www.youtube.com/watch?v=EvK8IBVF_Uw).

Η διοργανώτρια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Ε.Ο.Α.Κ. έχει τη χαρά ότι μεγαλώνει τη διάδοση του αθλητισμού των κωφών-βαρήκοων στην κοινωνία και η αρωγός στο πρωτάθλημα Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης νιώθει την ικανοποίηση ότι βλέπει πιο κοντά στο άθλημα μία ακόμα κοινωνική ομάδα. Είναι φανερό ότι η απήχηση του αθλήματος αυξήθηκε με τις συχνές επιδείξεις και ενημερώσεις σε σχολεία, που οργανώνει η Ε.Ο.Α.Κ. με τον ομοσπονδιακό της προπονητή Χρήστο Βατσακλή, ο οποίος βεβαίως ήταν παρών και στους χτεσινούς αγώνες. Στην επιτυχία του πρωταθλήματος βοήθησαν και εθελοντές.

Θα παραθέσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ρεπορτάζ από την οικεία ομοσπονδία, η οποία σημειώνει στον τίτλο της: «Πρωταθλητής για 2η συνεχή χρονιά στο απλό ανδρών ο Τατασόπουλος, στο διπλό με Ζαφειράτο-Η Μελέτη πρωταθλήτρια στις γυναίκες».

«Με τη συμμετοχή 45 αθλητών (32 άνδρες και 13 γυναίκες) από 8 σωματεία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18/2 το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Κωφών-Βαρήκοων, στο Στάδιο  Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ, βοηθητικές Αίθουσες 8-9). Οι αγώνες διεξήχθησαν για την περίοδο 2023-2024 με διοργανώτρια την Ε.Ο.Α.Κ. και την υποστήριξη και αρωγή της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ).

Τατασόπουλος και πάλι

Για 2η συνεχή χρονιά  πρωταθλητής στο απλό ανδρών αναδείχθηκε ο διεθνής Αλέξανδρος Τατασόπουλος (Α.Σ.Κ.Π.Ν.). Στον τελικό επικράτησε του Γεράσιμου Ζαφειράτου (Α.Π.Ο.Κ.Μ) με 3-0 σετ (11-8, 11-4, 11-8).

Το χάλκινο μετάλλιο (καθώς δεν διεξήχθη «μικρός» τελικός) δόθηκε στους δύο χαμένους των ημιτελικών, τον Βλαντισλάβ Χέρενκοβ (ΠΑΟΚ Μοριάς) και τον Κωνσταντίνο Ζούζουλα (Α.Ο.Κ).

Εφέτος, διεξήχθη και «τελικός παρηγοριάς» (consolation) με τον Πέτρο Μπότσαρη (ΑΣΚΠΝ) να επικρατεί με 3-0 σετ (11-2, 11-1, 11-9) του Μεϊντάνι (ΑΣΚΚΜίνωας).

Και στο διπλό οι περυσινοί πρωταθλητές Τατασόπουλος-Ζαφειράτος

Ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής στο απλό ανδρών, Αλέξανδρος Τατασόπουλος (ΑΣΚΠΝ) και Γεράσιμος Ζαφειράτος (ΑΠΟΚΜ) αντίστοιχα, στέφθηκαν ως δίδυμο, πρωταθλητές στο διπλό των ανδρών. Επικράτησαν στον τελικό των Σπύρου Ηλία – Άγγελου Ρουσσόπουλου (ΠΟΚ), με 3-0 σετ (11-3,11-3,11-8).

Το χάλκινο μετάλλιο και εδώ δόθηκε στους ηττημένους των ημιτελικών στους Ευάγγελο Μακρή-Βλαντισλάβ Χέρενκοβ και Κωνσταντίνο Ζούζουλα- Πέτρο Μπότσαρη.

Πρωταθλήτρια Γυναικών η Σοφία Μελέτη

Πρωταθλήτρια στις γυναίκες αναδείχθηκε η Σοφία Μελέτη (ΑΣΚΒΝ/ΔΕ) όπου μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό επικράτησε της συναθλήτριας της Ναταλίας Σμιρνόβα (ΑΣΚΒΝ/ΔΕ) με 3-1 σετ (11-7, 9-11, 11-4, 11-6).

Για το χάλκινο μετάλλιο ίσχυσε ό,τι και στους άνδρες (καθώς δεν διεξήχθη «μικρός» τελικός) δόθηκε στις δύο χαμένες των ημιτελικών, Διονυσία Αριστοπούλου (ΠΟΚ) και Μπερναντέτ Λάκατος (ΑΟΚ).

Η Σοφία Μελέτη μετά τη νίκη της επισήμανε το πόσο σημαντική ήταν η διοργάνωση για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες και δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τον προπονητή της Πολυχρόνη Πολίτση, στον ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς.

Διεξήχθη και στις γυναίκες «τελικός παρηγοριάς» (consolation) με την  Δημητρούλα-Ράπτη Μαρία Αγγελική (ΑΣΚΠΝ) να επικρατεί με 3-0 σετ της Ιουλίας Μετζάνο (ΑΣΚΒΝ/ΔΕ).

Στο Λουτράκι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Παράλληλα με τους αγώνες του 2ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Κωφών διεξήχθη και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΚ, όπου αποφασίστηκε η ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο Λουτράκι.

Μικρά-μικρά από το ΣΕΦ

-Σύσσωμο το Δ.Σ της ΕΟΑΚ μετά τη συνεδρίασή του βρέθηκε στις βοηθητικές αίθουσες, όπου διεξάγονταν οι αγώνες και παρακολούθησαν τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών. Τις απονομές στους νικητές και νικήτριες έκαναν ο πρόεδρος Ιωσήφ Σταυρακάκης, η Α’ Αντιπρόεδρος Ασπασία Ξαξίρη, ο Β’ Αντιπρόεδρος Αντώνης Ζασπάλης, η Γ’ Αντιπρόεδρος Μάρθα Μπάμπη, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Γαργάλης και οι Σύμβουλοι της ΕΟΑΚ Τάκης Κορδονούρης, Ιάκωβος Χαρουλάκης και Ιωάννης Στουφής.

Τους αγώνες παρακολούθησε και έκανε απονομή και ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κωνσταντίνος Σίμψης.

-Παρόντες στο ΣΕΦ και ο  αναπληρωτής ταμίας Βασίλης Κοσκόρης, ο ειδικός γραμματέας Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης και το Μέλος και Εκπρόσωπος Αθλητών – Ολυμπιονίκης Πάλης Αλέξανδρος Παπαδάτος, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωφών Ολυμπιονικών Λευτέρης Μηνάς.

-Την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς ΕΟΑΚ είχε η τεχνική σύμβουλος αθλημάτων της Ομοσπονδίας Σοφία Δαυλιάκου, ενώ στο ΣΕΦ βρέθηκαν ο τεχνικός σύμβουλος ποδοσφαίρου Προκόπης Καραγιάννης και ο τεχνικός διευθυντής ταεκβοντό της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO) Σταύρος Ρενιέρης».

Να προστεθεί ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κωφών-Βαρήκοων έχει οριστεί για το χρονικό διάστημα 19 με 26 Οκτωβρίου 2024. Θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Sport Camp, στο κεντρικό τους κλειστό γυμναστήριο. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών θα περιλαμβάνει όλα τα αγωνίσματα (ομαδικό, απλό και διπλά), ενώ το Ευρωπαϊκό νέων, το οποίο ενταγμένο στη μεγάλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά, θα έχει μόνο ατομικά αγωνίσματα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πινγκ Πονγκ