fbpx

Κέντρικ Ναν: Ο αυτόφωτος σκόρερ στ’ αχνάρια του Μάικ Τζέιμς

Ο Κέντρικ Ναν και ο Μάικ Τζέιμς δύο σούπερ σκόρερ που δημιουργούν για τον εαυτό τους

Είναι το πρόσωπο των ημερών για τον Παναθηναϊκό και σίγουρα ο “ρούκι της χρονιάς” στην Ευρωλίγκα. Ένας παίκτης που μπορεί να βάλει καλάθι με “χίλιους τρόπους”.

Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Κέντρικ Ναν θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα και δει τον Παναθηναϊκό σίγουρα όμως φέτος έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του. Πρόκειται για έναν “παλιάς κοπής” σκόρερ, με μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων και τελειωμάτων, ένας παίκτης που έχει μάθει να δημιουργεί για τον εαυτό του και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Θα μπορούσε κανείς να τον παρομοιάσει με τον Μάικ Τζέιμς όχι μόνο στα prime του αλλά ακόμη και τώρα που ο βετεράνος γκαρντ της Μονακό είναι πλέον ένας φτασμένος και σύντομα κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκα και σε λίγο καιρό και στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Το παιχνίδι τον δύο μοιάζει σε πολλά σημεία του με τον Τζέιμς πλέον να έχει γίνει εξίσου καλός πασέρ όσο και σκόρερ. Αμφότεροι θέλουν τη μπάλα στα χέρια, παίρνουν πολλές προσπάθειες και είναι αυτόφωτοι, δηλαδή σκοράρουν επί τω πλείστον χωρίς… βοήθεια. Και οι αριθμοί αποκαλύπτουν πολλά.

Αντίπαλος Πόντοι Πόντοι από ασίστ Βολές/Καλάθια από ασίστ
Φενέρμπαχτσε 23
Ζάλγκιρις 26 6 2 τρίποντα
Μιλάνο 10
Μακάμπι 13
Παρτίζαν 21 5 1 δίποντο, 1 τρίποντο
Μονακό 21 3 1 τρίποντο
Εφές 14 6 3 δίποντα
Βαλένθια 7 3 1 τρίποντο
Μπασκόνια 25 13 3 τρίποντα, 2 δίποντα
Ερ.Αστέρας 6
Μιλάνο 17 9 2 βολές, 1 τρίποντο, 2 δίποντα
Μονακό 14
Βιλερμπάν 13 9 3 τρίποντα
Ρεάλ 24 2 1 δίποντο
Εφές 13 3 1 τρίποντο
Παρτίζαν 19 3 1 τρίποντο
Βαλένθια 5
Βίρτους 11
Ζάλγκιρις 0
Άλμπα 6
Τα σκοραρίσματα του Ναν ανά αγώνα και οι πόντοι από ασίστ συμπαίκτη

Ο Ναν λοιπόν φέτος στους 19 από τους 20 αγώνες του όπου σκόραρε σε ματς της Ευρωλίγκα (έμεινε άποντος στον εντός έδρας αγώνα με τη Ζάλγκιρις) έχει σκοράρει με ατομικές προσπάθειες το 78,5% των πόντων του στη διοργάνωση! Τους 62 από τους 288 έως τώρα. Το ποσοστό αυτό δε έχει εκτοξευτεί στο 92% στους τέσσερις τελευταίους αγώνες απουσία του Κώστα Σλούκα. Εναντίον Μακάμπι, Μιλάνο, Ζάλγκιρις και Φενέρμπαχτσε ο Ναν έχει σημειώσει 72 πόντους και μόνο δύο τρίποντα, δηλαδη 6 από τους 72 πόντους ήρθαν μετά από ασίστ συμπαίκτη και τα δύο τρίποντα εναντίον της Ζάλγκιρις.

Unassisted το 79% των πόντων και εύστοχων σουτ

Ο Αμερικανός γκαρντ λοιπόν σε όλη τη σεζόν της Ευρωλίγκα έως τώρα έχει σημειώσει 2 βολές, 9 δίποντα και 14 τρίποντα μετά από ασίστ συμπαίκτη στον Παναθηναϊκό, οι μισές (ασίστ) μάλιστα από τα χέρια του Κώστα Σλούκα. Όλα τα υπόλοιπα καλάθια/βολές ήρθαν από ατομικές ενέργειες. Πρόκειται για το 88,9% των εύστοχων δίποντων (72 στα 81), τοπ 48,2% των τρίποντων (13 στα 27) και το 95,5% των βολών (43 στις 45)! Συνολικά το 78,7% των εντός πεδιάς εύστοχων σουτ του ήρθαν από ατομική ενέργεια και μόλις το 21,3% από ασίστ συμπαίκτη.

Δείτε και τα ποσοστά ευστοχία του ανάλογα με το σημείο απ’ όπου σουτάρει στους αγώνες της Ευρωλίγκα.

Για να συγκρίνουμε με τον Μάικ Τζέιμς (παίρνουν σχεδόν ίδιο αριθμό εντός πεδιάς σουτ σε μέσο όρο, 14,3 ο Τζέιμς, 13,3 ο Ναν) με τη βοήθεια του 3stepsbasket.com που μας παραχώρησε τα σχετικά γραφικά και στατιστικά από την pro σελίδα του, ο γκαρντ της Μονακό βάζει unassisted το 77,6% των δίποντών του (92 στα 105), το 71,1% των τρίποντών του (49 στα 69) και συνολικά το 81,1% των εντός πεδιάς σουτ (141 στα 174).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναν στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του στον Παναθηναϊκό με Άλμπα, Ζάλγκιρις (άποντος), Βίρτους και Βαλένθια έβαλε και τους 22 πόντους του από ατομικές ενέργειες, απόλυτα λογικό αφού δεν είχε “τριβή” με την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Στα 7 από τα 19 ματς που σκόραρε έβαλε όλους τους πόντους από ατομικές ενέργειες ενώ μόνο σε ένα ματς, αυτό με τη Μπασκόνια εκτός έδρας διψήφιος αριθμός πόντων του (13 στους 25) ήρθε από ασίστ συμπαικτών.

Σημειώστε, τέλος, ότι ο Ναν στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε όπου πήρε 25 (!) εντός πεδιάς σουτ έγινε μόλις ο 2ο παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκα με δύο αγώνες την ίδια σεζόν όπου πήρε 25 σουτ μετά τπν JR Χόλντεν τη σεζόν 2001-02 όταν έπαιζε στην ΑΕΚ και ο μοναδικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού που πήρε και σε 2ο ματς την ίδια σεζόν 25 εντός πεδιάς σουτ (προηγούμενο παιχνίδι αυτό με τη Μπασκόνια στη Βιτόρια).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ