fbpx

Παναθηναϊκός: Κάτι κουρασμένα παλικάρια

Η κούραση συγκεκριμένων έξι παικτών του Παναθηναϊκού είναι εμφανής

Μοναδικές ακόμη και στην ιστορία της Ευρωλίγκα επιδόσεις όσον αφορά στον χρόνο συμμετοχής μετράνε έξι παίκτες του Παναθηναϊκού και αυτό μόνο καλό δεν είναι στην παρούσα φάση..

Το είχα επισημάνει και πριν δύο μήνες ότι ο Παναθηναϊκός βάδιζε σε τεντωμένο σχοινί όσον αφορά τη υπερ-χρησιμοποίηση συγκεκριμένων παικτών λόγω τραυματισμών, ντεφορμαρίσματος αλλά και έλλειψης εμπιστοσύνης κατά πως φαίνεται του Εργκίν Αταμάν σε άλλους αλλά πλέον το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο ορατό.

Κρίνοντας λοιπόν και από την κούραση που έδειξαν συγκεκριμένοι παίκτες στο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας όπου οι πράσινοι απέτυχαν έστω να διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό απέναντι σε έναν σαφώς πιο φρέσκο, ανανεωμένο και με περισσότερη ενέργεια παρά τις σημαντικότατες δικές του απουσίες (Ουίλιαμς-Γκος, Μιλουτίνοφ) Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός έδειξε κουρασμένος, σχεδόν σκασμένος.

Ίδια εξάδα παικτών

Οι πράσινοι κατά κάποιο τρόπο “πλήρωσαν” στο Ηράκλειο το τίμημα της 3ης θέσης στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωλίγκα και της εξασφάλισης του πλεονεκτήματος της έδρας στα πλέι-οφ της Basket League με τη μόνιμη και σχεδόν αποκλειστική χρησιμοποίηση της ίδιας εξάδας παικτών. Δεν είναι φυσικά και λίγα αυτά που έχουν πετύχει έως τώρα, ίσως πολύ περισσότερα απ’ ότι θα περίμενε κανείς από μία ολοκαίνουργια ομάδα όμως το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η συνέχεια και το πόσο θα αντέξουν (ακόμα) οι συγκεκριμένοι παίκτες.

Βάλαμε λοιπόν κάτω τα στατιστικά δεδομένα με βάση τον χρόνο συμμετοχής των παικτών του Παναθηναϊκού έως τώρα σε Ευρωλίγκα και Basket League και τα αποτελέσματα είναι μάλλον σοκαριστικά. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν στους έως τώρα 49 επίσημους αγώνες που έχει δώσει, 26 για την Ευρωλίγκα, 3 για το Κύπελλο, 2 για το Super Cup και 18 για την Α1 στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά όσον αφορά στον χρόνο συμμετοχής σε έξι, μόνο, παίκτες. Γκραντ, Γκριγκόνις, Ναν και Σλούκας (ως πρώτη αλλαγή) στα γκαρντ, Μήτογλου και Λεσόρ.

6 παίκτες το 78% του χρόνου!

Στην Ευρωλίγκα λοιπόν η παραπάνω εξάδα παικτών βρίσκεται στο παρκέ στο 78% του χρόνου των αγώνων και μόλις το 22% περισσεύει για τους υπόλοιπους 9+1 παίκτες (Βιλντόζα, Χουάντσο, Αντετοκούνμπο, Καλαϊτζάκης, Μπαλτσερόβσκι, Μαντζούκας, Παπαπέτρου, Μωραϊτης, Σαμοντούροβ και Γκάι όσο φορούσε τα πράσινα). Αντίστοιχα στην Α1 που θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ισορροπία και πάλι η ίδια 6αδα παίζει στο 63,5% του χρόνου των αγώνων. Συνολικά, οι έξι που προαναφέραμε στις δύο βασικές διοργανώσεις παίζουν στο 70,8% του χρόνου των επίσημων αγώνων ένα νούμερα πάρα μα πάρα πολύ μεγάλο που μετά από σχεδόν 50 επίσημους αγώνες σε συνδυασμό με τραυματισμούς έχει αρχίσει και επηρεάζει και όσο προχωράμε στη σεζόν θα επηρεάζει και περισσότερο.

Λεπτά συμμετοχής

Παίκτης Ευρωλίγκα Α1 μ.ο.
Γκραντ 30 22 26
Λεσόρ 28 21,5 24,75
Ναν 25 22 23,5
Γκριγκόνις 28 21 24,5
Μήτογλου 29 23,5 26,25
Σλούκας 26 17 21,5
Σύνολο 6αδας 156 (78%) 127 (63,5%) 141,5 (70,8%)
Υπόλοιποι 44 (22%) 73 (36,5%) 58,5 (29,2%)

Ειδικά στους ψηλούς στην Ευρωλίγκα Λεσόρ και Μήτογλου παίζουν στο 78% του χρόνου ενώ τους Αντετοκούνμπο και Μπαλτσερόβσκι ο Αταμάν τους εμπιστεύεται για λιγότερο από το 20% του χρόνου υπολογίζοντας ότι πολλές φορές παίζει στο “4” και ο Χουάντσο.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα της Ευρωλίγκα που έχει έως τώρα 6 παίκτες του με μέσο όρο συμμετοχής 25 λεπτά ανά αγώνα ή περισσότερα! Δείγμα του πόση κούραση και βάρος κουβαλάνε οι… γνωστοί έξι παίκτες. Τρεις ομάδες (Μονακό, Μπασκόνια, Εφές) έχουν από 4 παίκτες τους με 25+ λεπτά συμμετοχής ενώ για παράδειγμα η Ρεάλ έχει μόλις έναν όπως Βαλένθια και Άλμπα.

Ομάδες με παίκτες με 25’+ μ.ο.

Παναθηναϊκός 6
Μονακό 4
Μπασκόνια 4
Εφές 4
Βιλερμπάν 3
Μακάμπι 3
Ολυμπιακός 3
Παρτίζαν 3
Μιλάνο 3
Φενέρμπαχτσε 2
Ερ.Αστέρας 2
Μπάγερν 2
Μπολόνια 2
Ζάλγκιρις 2
Βιλερμπάν 2
Άλμπα 1
Ρεάλ 1
Βαλένθια 1

Αν επικεντρωθούμε δε σε παίκτες με χρόνο συμμετοχής τουλάχιστον 28 λεπτά, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική, ξανά, ομάδα με τέσσερις (Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου, Λεσόρ) την ώρα που πέντε ομάδες, Ρεάλ, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις, Άλμπα, Μπάγερν και Βαλένθια, δηλαδή επτά από τις 17 άλλες ομάδες δεν έχουν ούτε έναν παίκτη τους να παίζει πάνω από 28 λεπτά!

Μοναδικό στα χρονικά!

Το παραπάνω στατιστικό στοιχείο είναι μοναδικό στην ιστορία της Ευρωλίγκα αφού ποτέ στο παρελθόν μια ομάδα και έχοντας διανύσει σχεδόν τα 4/5 της κανονικής περιόδου δεν είχε τέσσερις παίκτες με 28+ λεπτά συμμετοχής την ίδια σεζόν. Σημειώστε, δε, ότι τις σεζόν 2017-18 και 2018-19 σε όλη τη διοργάνωση από όλες τις ομάδες υπήρξαν μόλις 5 παίκτες ανά σεζόν με 28+ λεπτά συμμετοχής και ο Παναθηναϊκός μόνος του φέτος έχει τέσσερις τέτοιους!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ